درباره ” مرکز خانواده و کودک کم شنوا “

مرکز خانواده و کودک کم شنوا

مراکز خانواده و کودک کم شنوا در اتفاقی مبارک، با هم فکری جمعی از اساتید برجسته گفتار درمانی و شنوایی شناس در کشور عزیزمان در ابتدا بصورت آزمایشی شروع به فعالیت کردند. پس از چند ماه فعالیت ازمایشی، نتایج حاصله بیشتر از انتظارات بود. در ادامه، تعداد این مراکز در کشور افزایش یافت. بطوریکه هم اکنون در تمامی استانهای کشور حداقل یک مرکز خانواده و کودک کم شنوا فعالیت دارد. 

اگر بخواهیم در یک جمله دلیل موفقیت و استقبال متخصصین و خانواده های کودکان کم شنوا را از این نوع مراکز بیان کنیم می توانیم بگوییم: مراکز خانواده و کودک کم شنوا همۀ آن چیزی که کودک کم شنوا می خواهد را در یک جا آورده و به بهترین شکل ممکن ارایه می کند. “.

اول عشق به کودکان بعد آموزش

کودکان از طریق از بازی یاد می گیرند. اگر بتوان محیطی برای کودکان فراهم کرد که کودک به آن عشق بورزد در ان زمان باید انتظار داشته باشیم که رشد کودک به سرعت اتفاق بیافتد. تمرکز اصلی مراکز خانواده و کودک کم شنوا عشق ورزیدن و یادگیری از طریق بازی است. به همین جهت این مراکز بیشتر از آنکه شبیه کلینیک های درمانی باشند شبیه خانه یا مهدکودک می باشد.

اجتماع تمام متخصص ها در یک مرکز

مراکز خانواده و کودک کم شنوا تخصصی ترین مراکز برای کودکان کم شنوا می باشند. برخلاف سایر کلینیک ها، تنها کسانیکه در این مراکز پذیرش می شوند کودکان دارای کم شنوایی است. کسانیکه در این مراکز مشغول به فعالیت هستند همه به نوعی تخصص کار با کودکان کم شنوا را دارند .

جالب است بدانید که برای واگذاری این مراکز از بین بهترین آسیب شناسان گفتار و زبان (گفتار درمانان) و شنوایی شناسان آزمون و مصاحبه به عمل می آید. در بین آنها به بهترین فرد از لحاظ علمی و سابقه کار با کودکان کم شنوا مجوز این مراکز داده می شود.

توانبخشی کودک کم شنوا در تمام حیطه ها

شاید مهمترین دلایل موفقیت این مراکز، توانبخشی در تمام حیطه های مورد نیاز کودک کم شنوا می باشد. امروز خوب شنیدن و خوب صحبت کردن دغدغه مراکز خانواده و کودک کم شنوا نمی باشد. در کنار خوب شنیدن و خوب صحبت کردن، داشتن اعتماد بنفس بالا و حضور موفق این کودکان در کنار کودکان عادی، مهمترین اهدافی هستند که این مراکز برای آنها دنبال می کنند. در اینجا مهمترین بخش های یک مرکز خانواده و کودک کم شنوا اشاره می کنیم:

گفتار درمانی و خوب صحبت کردن

سوال اکثر خانواده هایی که کودکان دارای کم شنوایی دارند این است که آیا فرزند ما صحبت می کند؟ تنها متخصص برای ارزیابی و درمان اختلالات گفتار و زبان گفتار درمانگران می باشند. در هر مرکز خانواده و کودک کم شنوا الزاما یک بخش گفتار درمانی وجود دارد. گفتار درمانگران در این مراکز  هم در جلسات خصوصی و هم در جلسات گروهی به توانبخشی گفتار و زبان این کودکان کم شنوا می پردازند.

مرکز خانواده و کودک کم شنوا

شنوایی شناسی و خوب شنیدن

برای اولین بار شنوایی شناس است که به کم شنوایی کودکان پی می برد. اولین قدم برای توانبخشی کودکان کم شنوا، تشخیص به موقع، ارزیابی درست از وضعیت شنوایی و متناسب با آن دریافت وسیله کمک شنیداری (سمعک و با کاشت حلزون) مناسب برای آنها که همه اینها (فرآیند تشخیص و دریافت وسیله کمک شنیداری) تحت مدیریت شنوایی شناس انجام می شود. در هر مرکز خانواده و کودک کم شنوا الزاما یک بخش شنوایی شناسی وجود دارد. که در انها همکار شنوایی شناس در دوره های منظم به ارزیابی وضعیت شنوایی کودک می پردازد.

مرکز خانواده و کودک کم شنوا

برای مراجعه به مراکز شنوایی سنجی روی لینک زیر کلیک کنید:
مراکز شنوایی سنجی

آموزش و توانبخشی در کلاسهای گروهی و انفرادی

کودک کم شنوا بخصوص به دلیل نشنیدن و کم شنیدن اصوات و مکالمات محیط پیرامون دچار تاخیر در گفتار و زبان شده است. این کاهش تجربه شنیداری می بایست به نحوی جبران شود. مرکز کودک کم شنوا، از طریق تشکیل دوره های زبان آموزی گروهی و انفرادی بخشی از این کمبود ها را بصورت صحیح جبران می کند.

شاید مهمترین مزیت های این کلاسها این است که کودک بدون فشار زمان و در محیط کاملا طبیعی تمرینات توانبخشی شنیداری را توسط مربیان دوره دیده و با نظارت آسیب شناس گفتار و زبان دریافت می کند. برنامه های فشرده و نیم ساعته ممکن است هم به کودک و هم والدین فشار بیاورد و نتیجه مطلوبی نداشته باشد.

یکی دیگر از مزیت های این کلاسهای گروهی آن است که کودک دیگر کودکان کم شنوا را می بیند. در نتیجه کودک متوجه می شود که تنها خودش نیست که کم شنواست. به خصوص آنکه کودک در سن شکل گیری شخصیت، چند کودک دیگر را هم ببیند که از سمعک یا دستگاه کاشت حلزون استفاده می کنند. ما به تجربه دیده ایم که بسیاری از این کودکان بعدا در سنین بزرگسالی، راحت تر با کم شنوایی خود کنار آمده اند و روحیه بهتری دارند.

برخی از کودکان ممکن است هنوز آمادگی شرکت در کلاسهای گروهی را نداشته باشند. در این صورت کلاسهای انفرادی یک ساعته برای آنها برگزار می شود.

هزینه ها و تعرفه خدمات مراکز خانواده و کودک دارای اختلالات شنوایی

این مراکز زیر نظر سازمان بهزیستی اداره می شوند و تعرفه آنها هر ساله توسظ معاونت توانبخشی این سازمان ابلاغ می شود. تعرفه خدمات برای دو گروه افراد تحت حمایت بهزیستی و افراد با پذیرش آزاد متفاوت است. در سال 97 تعرفه خدمات این مراکز به نرخ ذیل بوده است.

افراد تحت حمایت بهزیستی : ماهیانه 230 هزار تومان

افراد با پذیرش آزاد :880 هزار تومان ماهیانه

جمع بندی

ما در این نوشته همه چیز را درباره مرکز خانواده و کودک کم شنوا توضیح دادیم. بخش های مود در این مرکز را به همراه تعرفه های خدمات آن نیز بیان کردیم. اگر هنوز در این باره سوالی دارید در قسمت دیدگاه برای ما بفرستید. در اولین فرصت پاسخ شما را می دهیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *