7 راه شناخت دیگران از روی رفتار

7 راه شناخت دیگران از روی رفتار

بدون شک توانایی شناخت دیگران از روی رفتارشون، میتونه یکی از بهترین مهارتهای زندگی باشه. این شناخت به روابط ما کمک زیادی می کنه و می تونه جلوی خیلی از ناراحتی ها و دردهای آینده رو بگیره.

روش های شخصیت شناسی زیادی وجود داره، اما من دوس دارم از روش اختراعی خودم براتون بگم. روشی که هیچ جا نوشته نشده و فقط حاصل تجربیاتم در ارتباط با دیگرانه. من از این 7 نشانه کمک می گیرم تا بتونم تا حدودی طرف مقابلم رو بشناسم. هر چند هیچ وقت به یه نشانه به تنهایی اکتفا نمی کنم و سعی می کنم این علامت ها رو صرفا به عنوان یه هشدار ببینم و نه چیزه دیگه ای.

هشدار: از این نشانه ها برای قضاوت کردن یا محدود کردن دیگران استفاده نکن. یادت باشه که هر کدوم از ما توی زندگی روزهای بدی رو داشتیم. پس طبیعیه تو روزهای بد، خلق و خومون عوض بشه. بهتره توی این روزها دنبال شناخت بقیه نباشی.

هیچ کدوم از این نشانه ها به تنهایی نمی تونن برای شناخت آدما به ما چیزی بگن. بلکه باید این علامت ها با هم در یه فرد دیده بشن تا ما بتونیم تا حدودی او رو بشناسیم. در نهایت می تونی تصمیم بگیری که این فرد رو بعنوان دوست، شریک، مشتری یا همسر انتخاب بکنی یا نه.

1-چقدر به حرفهایی که می زنه متعهده؟

وقتی میگی تعهد، منظورمون حتما تعهدهای محضری و با حضور شاهد نیست!.(مثل سوگندهای که در دادگاه می خوریم). به همین حرفهایی که در طول روز می زنه دقت کن ببین چقدر برای حرفهاش ارزش قائله و طبق گفته هاش عمل می کنه. مثلا وقتی می گه :

  • 5 دقیقه دیگه اونجام
  • ساعت 9 باهات تماس می گیرم
  • بهت جریان اون موضوع رو کامل میگم

از اون جاییکه دنیا همیشه تحت کنترل ما نیست و همه اتفاقات بیرون قابل پیش بینی نیستن، طبیعیه که توی این دنیای پر از اتفاق نتونیم صددرصد چیزایی که گفتیم رو اجرا کنیم.

اما وقتی فرد مقابل، همه حرفهایی که می زنه و قولهایی که میده براشون مشکلی پیش میاد و یا همیشه مجبور به تغییرشونه؛ کمی عجیبه. به این دلیل که احتمالا حرف هایی که می زنه خیلی حساب شده نیست و در یک کلام ارزشی برای حرف های خودش قائل نیست. بنابراین این رفتار اون می تونه برای ما یه هشدار باشه که نباید به چنین فردی تکیه کنیم.

7 راه شناخت دیگران از روی رفتار

2-با افراد زیر دست خودش چطور رفتار می کنه؟

برای شناخت شخصیت یه فرد می تونی نحوه رفتارش رو با کسانیکه بهشون نیاز نداره ببینی.

Malcolm S. Forbes

شاید بتونیم برای شناخت افراد از نحوه برخوردشون با خدمتکارا یا افرادی که در رستوران و کافه ها کار می کنن چیزهایی بفهمیم. اما من اعتقاد دارم، برای این کار افراد بهتری هم هستن، کسانیکه که هیچ نیازی بهشون نداره و تاثیری توی زندگیش ندارن.

ممکنه ما با پیش خدمت رفتار خوبی داشته باشیم تا خدمات بهتری ارائه بده ولی نحوه برخورد با افراد غربیه توی خیابون، بچه هایی که توی مترو وسیله میفروشن، افراد تازه کاری که در محل کار زیر دست اون هستن و… میتونه بیانگر خیلی چیزا باشه. ببینید با این افراد چطور برخورد میکنه یا درباره شون چی میگه؟

هیچ وقت فراموش نمی کنم اون شبی که در کافه نشسته بودم و فرد بی خانمانی که توی خیابون راه می رفت و گل می فروخت، دیدم که برخی از مردم بهش چپ چپ نگاه می کردن و می خندیدن. شاید این خنده ساده بوده باشه ولی احتمالا بیانگر خیلی چیزاست.

3- ماشینش چطور به نظر می رسه ؟

چند سال پیش، یکی از دوستام که جراح متخصص شاغل در یکی از بیمارستانهای دولتی بود حرفی زد که هیچ وقت فراموش نمی کنم. گفت :”می دونم حرف منطقی ای نمی زنم ولی ای کاش برای شناخت همکارام، اجازه داشتم که هر روز به پارکینگشون برم و داخل ماشینشون رو ببینم.”

مهم نیست که مدل ماشینش چیه یا چقد امکانات داره؛ مهم داخله ماشینه. اینکه داخل ماشین تمیز و مرتبه یا پر از پلاستیک و قوطی های نوشیدنیه. می دونم این راه شناخت دیگران براتون عجیبه اما تحقیقی که در ادامه براتون آوردم، اهمیت این روش رو بهتر روشن می کنه:

مالکم گلدول در کتاب پلک زدن : نتایج یه مطالعه برای شناخت شخصیت 80 دانشجو رو آورده بود. در این مطالعه از دو گروه افراد، خواسته شده بود در خصوص ویژگی های شخصیتی این 80 نفر نظر بدن. این دو گروه چه کسانی بودن؟

  • گروه اول دوستان صمیمی این 80 دانشجو
  • گروه دوم افراد غریبه ای بودن که فقط 15 دقیقه اجازه داشتن اتاق خواب دانشجوها رو ببینن.

نتایج این تحقیق نشون داد که شناخت غریبه ها، در مورد شخصیت دانشجوها دقیق تر بود.

خیلی عجیبه که چطور افرادی که اصلا ما رو نمی شناختن فقط با 15 دقیقه دیدن تخت خوابمون شناخت بهتری از ما نسبت به دوستان چند ساله مون پیدا کردن… بعد از این تحقیق فقط یه چیز می تونم بگم و اون اینکه اگر خواستین کسی رو استخدام کنین فقط کافیه یه سر به خونش بزنین و یه نگاهی به وضع خونه اش بندازین.

Malcolm Gladwell

مشخصا اگه ما بتونیم یه سر به خونه فرد بزنیم، می تونیم خیلی چیزها در موردش بفهمیم. قاعدتا شیوه مدیریت ما در خونه، می تونه همانند خیلی جاهای دیگه باشه.

4- وقتی اشتباه می کنه، چه رفتاری می کنه؟

هرکسی ممکنه توی زندگی اشتباهاتی داشته باشه. برای شناخت دیگران از طریق رفتار، می تونی به نحوه برخوردش بعد از اینکه اشتباهی میکنه توجه کنی. اگه بصورت محترمانه و با روش صحیح اشتباهش رو بهش گفتی، چه جوابی بهت می ده؟

  • معذرت می خواد و میگه دیگه تکرار نمیشه ؟
  • بهانه میاره؟ گارد می گیره یا ساکت میشه ؟
  • شما رو مقصر می دونه، یا شما رو متهم اصلی اون داستان نشون میده؟ یا بر میگرده به عقب و اشتباهات شما رو لیست می کنه؟ (اشتباهاتی که تا حالا نگفته بود و فقط برای این روز نگه داشته بود).

به نظرم این نحوه رفتار ما، در زمانی که همه چیز خوب پیش میره و کار درست رو انجام میدیم چندان مهم نیست. بلکه مهم اینه زمانیکه ما اشتباه می کنیم یا کارهایی به غلط انجام می دیم چه واکنشی ازمون سر میزنه؟!

7 راه شناخت دیگران از روی رفتار

[ نوشته پیشنهادی : ۴ چیز رو از زندگیت حذف کن تا زندگی شادتری داشته باشی ]

5- وقتی اشتباه می کنی، چه رفتاری می کنه؟

در مقابل اگه شما اشتباه کنین و صادقانه عذرخواهی کنین اون شخص چطور پاسخ می ده؟

  • آیا به عذرخواهیت احترام می ذاره و احساس خودش رو می گه؟ و در پایان همراهتونه؟
  • اشتباهت رو شخصی می کنه و جملاتی شبیه ” تو همیشه …. ” یا ” تو هیچ وقت…. ” میگه؟
  • تحقیرت می کنه؟ یا لج بازی و کینه می کنه؟ در مورد شخصیت یا هوشت قضاوت می کنه؟

اگه تو هم یکی از اینکارها رو انجام می دی به این معنا نیست که آدم ” بدی ” هستی ( احتمالا این نشون می ده در کودکی شرایط سختی رو تجربه کردی و دیگران چطور باهات برخورد می کردن). اما به طور مشخص انجام اینکارها چیزهایی رو به ما نشون میده. مخصوصا اینکه در زمان سختی ها چه واکنشهایی رو باید ببینیم. ( چه واکنش هایی رو از اون شخص ببینیم)

قطعا نحوه برخورد خانواده و اطرافیان با کودک، تاثیر زیادی در شکل گرفتن شخصیت او در بزرگسالی دارد. بنابراین در صورت نیاز می توانید از یک روانشناس یا مشاور خوب کمک بگیرید:
مراکز مشاوره سراسر کشور

6- زندگی واقعیش با چیزی که تو اینستاگرام نشون میده چقد فرق داره؟

قبلا با یه نفر دوست بودم که خودش رو وقف اینستاگرام کرده بود. شکل پست هاش، استوری هاش، عکس پروفایلش طوری بود که خودش رو یه فرد بسیار ایده آل نشون می داد. اما در دنیای واقعی اون مثل همه دوستاش و همکارانش بود. یه آدم معمولی که کارش رو خوب انجام می داد.

ما در نهایت از هم جدا شدیم و حالا که بر می گردم به عقب این نشانه رو مشخص ترین علامت برای شناخت یک فرد می دونم. بخاطر اینکه مثل شبکه های اجتماعی اون همیشه نگران قضاوت و دید مردم نسبت به خودش بود. دائما رابطه های که داشت رو ارزیابی می کرد که نکنه از سطح انتظار بقیه پایین تر باشه.

شناخت دیگران تصویر

7-رفتارش وقتی به چیزی نیاز داره، چطوره؟

به نظر می رسه برخی از افراد ” شخصیت چندگانه ” ای دارن. مثلا اگه یه خانم جذاب رو ببینن ناگهان تغییر شکل عجیبی می کنن و رفتارشون عجیییب دوستانه میشه. به محضی هم که اون خانم، اونجا رو ترک کرد به حالت قبل خودش بر می گرده.

همینطور بعضی از پسرها وقتی با شما صحبت می کنن، جسما پیش شما هستن ولی چشماشون همینطور در حال گشتن دنبال دخترهاست.

مشکلی که این افراد دارن اینه که واقعا نمیشه فهمید رفتار و شخصیتشون چطوره و هیچ وقت هیچ حس یکسانی ازشون نداری. شخصیتشون دائما بر اساس شرایط بیرون تغییر می کنه.

گویی وارد یه بازی شدن که وقتی کسی اطرافشونه، سریع مطابق میل و خواسته اش رفتار می کنن.

آیا کسی که دنبال شناختش هستی؛ برای برخی از افراد- به خصوص کسانیکه بهشون نیاز داره- شخصیت متفاوتی نشون میده؟ آیا با کسایی که بالاتر از خودش هستن خیلی صمیمانه رفتار می کنه و حال زیر دستای خودش رو نمی بینه؟ آیا از اون دسته افرادیه که بقیه رو به شکل یه نردبان برای پیشرفت خودش می بینه؟

یه بار دیگه ازت می خوام که از این نشانه ها برای قضاوت و سرزنش افراد استفاده نکنی، تنها چیزی که می تونی بگی اینه که؛ این دوست من آدم بدی نیست، بلکه شخصیت متفاوتی داره. این طبیعیه که ما با هر کسی رابطه دوستانه برقرار نکنیم و سعی کنیم در ابتدا شناختی ازش پیدا کنیم. اینکه در این لحظه این فرد به ارزش های من، اهداف من و چیزهایی که برای من مهمه، چقدر نزدیکه.

امیدواریم مطالب گفته شده در این مقاله برای شما مفید بوده باشه و بتونه در شناخت دیگران بهتون کمک کنه. اگه در خصوص این نوشته ایده، نظر یا سوالی دارید در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید. در صورت تمایل می توانید دیگر مقالات ما در حیطه مشاوره و روانشناسی را در مجموعه مقالات روانشناسی وب سایت سلام درمانگر مشاهده کنید.

1 دیدگاه دربارهٔ «7 راه شناخت دیگران از روی رفتار»

  1. یه کی از اشکالات مهم در قضاوت ادمها و تصمیم گیری عدم شناخت هست ، من خودم معمولا در عرض چند روز ویا یک هفته می تونم طرف رو بشناسم اخلاقش ، کردایش ، خوبی هاش وبدی هاش ، اما یه عده اینجوری نیستند مادرخودم من ۳۲سالمه هنوز منو نمی شناسه بعد از ۳۲سال که من تعجب می کنم چرا این یک اشکال

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *