چرا فرزندم کلماتی که قبلا می گفت رو دیگه نمیگه؟

فراموش کردن کلماتی که قبلا یاد گرفته

شاید برای شما هم پیش آمده، فرزندتان کلمه ای را که با هزار زحمت به او اموزش داده اید، به یکباره فراموش کرده و دیگر آن را بیان نمی کند.به نوعی به نظر می رسد کودک در مهارت کلامی اش عقبگرد داشته. این عقبگرد می تواند در سایر مهارتها نیز دیده شود. اما عقبگرد چیست و چقدر نگران کننده است ؟

عقبگرد یا پسرفت می تواند هم در مهارت های کلامی ( از دست دادن کلمات ، جمله ) یا مهارت اجتماعی ( لبخند زدن ، تماس چشمی .. ) دیده شود. در مواردی این فراموشی مهارت می تواند طبیعی و در مواردی می تواند نشانه ای از یک اختلال جدی مانند اتیسم باشد. در ادامه نتایج یک تحقیق جدید در خصوص عقبگرد را بیان کرده ایم که به درک بهتر این مساله کمک می کند.

نتایج تحقیق جدید برای شناخت عقبگرد در کودکان :

تا همین چند سال پیش، عقبگرد علی رغم ناشناخته بودن، به عنوانی علامتی برای تشخیص اتیسم در نظر گرفته می شد. اما امروزه با تحقیقاتی جدیدی که شده ، ما شناخت بهتری در خصوص عقبگرد در بچه ها بدست آوردیم.

احتمال بروز اتیسم در کودکانی که سابقه خانوادگی این اختلال را داشته اند بیشتر است. بنابراین محققان برای درک بهتر عقبگرد ، به سراغ کودکانی رفتند که یکی از برادر ها یا خواهرهایشان اتیسم داشته اند.

خوشبختانه نتیجه این تحقیقات اطلاعات خوبی از عقبگرد مهارتها در کودکان به ما نشان داد. در ادامه برخی از نتایج این تحقیق را با هم بررسی می کنیم :

1-کودکان در مهارتهای اجتماعی به نسبت مهارت کلامی عقبگرد بیشتری نشان دادند

عقبگرد درمهارتهای کلامی به شکل فراموشی کلمات ، فراموشی قواعد صرف و نحو و یا یک ترکیب کلمات دیده می شود. پسرفت در مهارتهای اجتماعی به شکل : کاهش لبخند ، کاهش تعاملات اجتماعی دیده می شود.

تحقیقات جدید نشان دادند عقبگرد کودکان در مهارتهای اجتماعی بیشتر از مهارتهای کلامی دیده می شود. در ادامه برخی از این مهارتهای اجتماعی که کودکان در انها پسرفت داشته اند ذکر کردیم :

  • نگاه کردن به والدین حین بازی برای اطمینان از توجه آنها
  • نگاه کردن و لبخند زدن همزمان
  • ردیابی محل مورد اشاره والدین

محققین امیدوارند که با شناسایی این عقب گرد ها، به تشخیص به موقع اتیسم کمک کنند. با تشخیص زودهنگام ، امکان کاهش عوارض و استقلال کودک، بیشتر خواهد بود.

2-عقبگرد زودتر از آنچه تصور می کنیم رخ می دهد

نتایج تحقیقات گذشته نشان داده بودند که عقبگرد در سنین 18 تا 24 ماهگی دیده می شود. ولی تحقیقات جدید ، حاکی از آن است که عقبگرد می تواند حتی در 12 ماهگی نیز دیده شود.

در 12 ماهگی ما معمولا عقب گرد را در مهارتهایی مانند؛ لبخند زدن ، ارتباط برقرار کردن می توانیم ببینیم.

3-عقبگرد بیشتر از آنچه تصور می کنیم رخ می دهد

در تحقیقات گذشته ، عقبگرد مهارتها، در یک سوم کودکان دارای اتیسم دیده می شد. نتایج این تحقیقات بر پایه گزارشاتی بود که والدین به محققان می دادند. این گزارشات شامل وضعیت رشدی کودک در بازه های زمانی مختلف بود.

اما تحقیق جدید نشان داد که عقبگرد در 80 درصد کودکان دارای اتیسم به نحوی دیده می شود. مطالعه جدید بر پایه مشاهده و ردیابی این کودکان از دوره نوزادی بوده تا بتوانند مهارتهای ابتدایی را نیز بررسی کنند.

4-عقبگرد در کودکانی که اتیسم ندارند نیز دیده می شود.

در ابتدای همین مطلب ، گفتیم که عقبگرد مهارتها علاوه بر کودکان اتیسم ممکن است در کودکان با رشد طبیعی نیز دیده شود. اخیرا تحقیقی بر روی سه دسته از کودکان انجام شد که شامل :

  1. کودکانی که رشد طبیعی داشته اند.
  2. کودکانی که نسبت به کودکان هم سن و سالان خود ، تاخیر کلامی داشته اند.
  3. کودکانی که بعدا تشخیص اتیسم دریافت کردند.

این مطالعه هر سه گروه را از سن نوزادی تا هفت سالگی در خصوص عقبگرد مورد بررسی قرار داده که با نتایج زیر همراه بود:

  • کودکان دارای اتیسم بیشترین میزان عقبگرد در مهارتها را به نسبت دو دسته دیگر داشتند.
  • 26 درصد از کودکان دارای رشد طبیعی گاها در برخی از مهارتها عقبگرد داشتند.

بنابراین نمی توان گفت، اگر فرزند ما قبلا مهارتی را داشته ولی به یکباره آن را از دست داده ، حتما اتیسم دارد.

عقبگرد را نمی توان به عنوان یک علامتی قطعی در تشخیص اتیسم در نظر گرفت. این مساله باعث شده که تشخیص اتیسم در کودکان نوپا ، کمی سختتر شود. محققان به دنبال یافتن یک علامت برای تشخیص قطعی و زود هنگام اتیسم هستند.

عقبگرد در مهارتها را می توان به عنوان یک زنگ خطر و علامت هشدار در نظر گرفت. اگر فرزند شما در برخی از مهارتها عقبگرد داشته بهتر است برای بررسی بیشتر به متخصص مراجعه کنید.

منبع :

hanen

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *