برای درمان لکنت زبان چه بخوریم ؟

برای درمان لکنت زبان چه بخوریم

پس از انتشار مقاله درمان لکنت زبان در بزرگسالان ، سوالات زیادی در خصوص این مشکل از ما پرسیده شد. یکی از پرسش های پرتکرار شما این بود که برای درمان لکنت زبان چه بخوریم ؟

در این نوشته قصد داریم یک بار برای همیشه ! براساس تحقیقات علمی، به این سوال پاسخ بدهیم. پیشنهادات طب سنتی را – غذاهای مفید یا غذاهای مضر برای لکنت زبان- بررسی کنیم و میزان تاثیر گذاری هر کدام از آنها را مورد بحث قرار دهیم.

در همین ابتدا بهتر است بگوییم، پس از جستجوی در بین مقالات فارسی و انگلیسی معتبر ، نتوانستیم ارتباطی بین لکنت و تغدیه پیدا کنیم. علت این امر شاید به ماهیت لکنت برگردد. در ادامه کمی درباره ماهیت این مشکل خواهیم خواند و سپس توصیه های طب سنتی را بررسی می کنیم.

لکنت چیست ؟

لکنت یک اختلال گفتاری است که معمولا در سنین 2 تا 6 سالگی به یکباره در گفتار فرد دیده می شود. فردی که این مشکل را دارد با اینکه می داند دقیقا چه می خواهد بگوید، ناگهان خود را در حالِ تکرار ، قفل یا کشیده گویی صداها می بیند. نمونه هایی از علائم این مشکل عبارتند از :

  • تکرار : ت ت توپ = یک واج یا بخشی از کلمه ( هجا ) را تکرار می کند.
  • قفل : پ—( گیر کردن) —–ول = بر روی یک واج فرد گیر می کند.
  • کشیده گویی : سیـــــــــــــــــب = یک واکه را بصورت غیر معمول می کشد.

برای درمان لکنت زبان چه بخوریم ؟

برای پاسخ به این سوال، تیم مدیریت محتوا مجله توانبخشی هوش کالا ، جستجوی زیادی در بین منابع جدید و معتبر -انگلیسی فارسی – انجام داده که نتایج این بررسی ها به شرح ذیل است:

عده ای از نوشته ها براساس تجربه شخصی یک مادر یا پدر نوشته شده بود که توصیه هر فرد کاملا متفاوت بود.

برخی از نوشته ها بدون پشتوانه علمی توصیه هایی از طب سنتی ارائه می دادند. غالبا نویسندگان این نوشته ها، حتی شناخت درستی از ماهیت این مشکل نداشته و آن را مشابه سایر اختلالات گفتاری می دانسته اند.

در پایان نیز تعداد محدودی مقاله تحقیقاتی از سوی دانشگاههای معتبر انجام شد که هیچ کدام نتوانستند ارتباط معنا داری بین لکنت و خوردن میوه ها و یا خوراکی ها ارائه بدهند.

از آنجائیکه لکنت زبان یک مشکل گفتاری است و به یکباره در گفتار فرد دیده می شود. خوردن یا نخوردن خوراکی ها به تنهایی نمی تواند بر این مشکل تاثیر بگذارد. مگر اینکه یک خوراکی تاثیر بسیار بدی بر روی خلق و خوی فرد بگذارد که در این صورت توصیه می شود با مشورت آسیب شناس گفتار و زبان بصورت موقت از برنامه غذایی فرد حذف شود.

غذاهای مناسب براساس توصیه های طب سنتی

برخی از متخصصان طب سنتی ! ادعا دارند که خوردن انار بر لکنت تاثیر درمانی دارد. طبق توصیه آنها به کودکانی که لکنت زبان دارند تا قبل از دو سالگی روزانه یک قاشق آب انار داده شود. مطلبی که در رد این ادعا می توان ذکر کرد این است که معمولا کودکان قبل از دو سالگی علائمی از این مشکل گفتاری را نشان نمی دهند سن بروز این مشکل 2 تا 6 سالگی است.

از دیگر توصیه های استفاده از عاقرقرحا است بر طبق این توصیه مواد لازم ( عاقرقرحا ۲۵ گرم ، نبات ۱۰۰ گرم -دانه برگ زبان کنجشک ۲۵ گرم ) ، نیم کوب کرده و به همراه مقداری نبات و یک لیوان آب ، به مدت یک ساعت دم کرده  بعد صاف می کنیم و محتویات لیوان را به دو قسمت تقسیم می کنیم.

یک قسمت صبح و یک قسمت عصر بصورت زیر مصرف شود :

به مدت زمان هر دو ساعت یکدفعه غرغره کرده و آب آن را بیرون میریزیم. شش مرتبه این عمل را تکرار می کنیم ور در عصر نیز به همین صورت عمل میکنیم.

توجه : مجله توانبخشی هوش کالا استفاده از این موارد مطرح شده را تایید نمی کند. همچنین به جهت اینکه بسیاری از افراد با سرگرم شدن در این روش ها ، از درمانهای علمی باز می مانند پیروی از این روشها را در نهایت مضر دانسته است.

غذاهای مفید و مضر برای درمان لکنت مانند موز ، آویشن ، عسل

درمان لکنت زبان چیست ؟

گفتیم که لکنت زبان یک مشکل گفتاری است بنابراین برای درمان این مشکل بسیار مهم است که متخصص گفتاردرمانی مراجعه کنید. این متخصص پس از ارزیابی از وضعیت کودک و محیط او ، برنامه درمانی را طراحی کند.

آسیب شناس گفتار و زبان با اجرای تکنیک هایی سعی دارد تا میزان بروز تکرارها ، قفل ها وکشیده گویی ها را کاهش دهد و تا به مرور فرد روانی کامل را بدست بیاورد. برخی از این تکنیک ها عبارتند از :

  • کاهش سرعت گفتار
  • تماس نرم ملایم
  • شروع آسان ( بخصوص برای کودکانی که در شروع کلمات مشکل دارند مفید است. )
  • مکث
  • stretch

زمان مراجعه به گفتاردرمانی بر میزان درمان بسیار موثر است. هر چقدر کودک یا فرد از زمان شروع این مشکل سریع تر به کلینیک گفتاردرمانی مراجعه کند نتایج بهتری دریافت خواهد کرد.

متاسفانه برخی از والدین بجای مراجعه به متخصص درمانی با طرح پرسش هایی مانند برای درمان لکنت زبان چه بخوریم و یا برای لکنت زبان چی خوبه و… زمان طلایی را از دست می دهند و با تاخیر در مراجعه به متخصص باعث شکل گیری جنبه دیگری از لکنت یعنی جنبه احساسی این مشکل در فرد می شوند.

جنبه احساسی لکنت شامل عواطف ، احساسات ، ترس ها ، نگرانی ها ، فرار های فرد است. بسیاری از افراد در دوران کودکی هیچ اطلاعی از تکرار ها و قفل های خود نداشتند ولی به مرور افزایش سطح آگاهی فرد و برخورد افراد پیرامون و همچنین واکنش هایی که خود فرد نسبت به این مشکل داشت آرام ، آرام سبب شکل گیری ترس ها ، اضطراب ها وفرار ها از لکنت زبان شد.

با کلیک بر روی لینک مراکز گفتاردرمانی سراسر کشور ، می توانید لیستی از متخصصین با تجربه را به تفکیک شهر مشاهده بفرمایید.

توصیه هایی برای برای کار در منزل

در نوشته درمان لکنت زبان کودکان 12 تمرین و توصیه را به تفصیل برای کاهش لکنت در خانه توضیح دادیم. در ادامه لیستی از این توصیه ها را مشاهده می کنید.

  1. – نگرانی خود را کم کنید.
  2. هنگام صحبت کردن با او تماس چشمی داشته باشید.
  3. وسط حرفهای کودک نپرید.
  4. هرگز به او نگویید که چه کار کند تا لکنت نداشته باشد.
  5. فعالیتهای غیر گفتاری کودکتان را بیشتر  کنید.
  6. زمانهایی را برای خود و فرزندتان اختصاص دهید
  7. آهسته و شمرده صحبت کنید.
  8. هیجان و استرس را در خانه کم کنید.
  9. طول جملات خود را در هنگام حرف زدن با او کم کنید.
  10. به فرزندتان نشان دهید که مشتاق شنیدن هستید.
  11. فرزندتان را همانطور که هست بپذیرید.
  12. از کلمات و جملات ساده و قابل فهم استفاده کنید.

جمع بندی غذاهای مفید یا مضر لکنت زبان

در این نوشته سعی کنیم به زبان علمی و براساس تحقیقات روز درباره غذاهای مناسب برای لکنت زبان صحبت کنیم. گفتیم که با توجه به ماهیت این مشکل ( گفتاری بودن ) نباید انتظار داشته باشیم که تغذیه تاثیر چندانی بر درمان ان داشته باشد. در ادامه توصیه هایی از طب سنتی را ذکر کردیم. البته گفتیم که این توصیه ها ثابت نشده اند که مفید هستند.

راهکار اصلی درمان لکنت را مراجعه به گفتاردرمانی دانستیم و توصیه های برای تمرین در منزل را ذکر کردیم.

اگر شما تجربه ای از موثر بودن غذاها یا میوه ها بر درمان این مشکل داشته اید حتما در قسمت نظرات برای ما به اشتراک به گذارید. همچنین اگر سوال ، دیدگاه یا انتقادی در این زمینه دارید می توانید ثبت کنید تا در سریع ترین زمان ممکن به سوال شما پاسخ بدهیم. درنهایت امیدواریم نوشته برای درمان لکنت زبان چه بخوریم ؟ برای شما مفید بوده باشد.

برخی از منابع :

pubmed

5 دیدگاه دربارهٔ «برای درمان لکنت زبان چه بخوریم ؟»

  1. سلام. پسر داییم از سه چهار سالگی لکنت زبان گرفته (به علت ترس)
    ولی مادرش همیشه میگه هر وقت بستنی بخوره یا کلا چیزهایی که طبع سرد دارن ، لکنت زبانش شدت بیشتری میگیره.اینو بر اساس تجربه خودش میگه. آیا این موضوع در مورد همه صدق نمیکنه؟

  2. با سلام!
    بنده ده ساله مشکل گفتار دارم
    الان دوازده سال دارم
    و خواهر دوساله ی من هم مشکل داره الان
    همه ی روش ها رو پیوسته انجام دادم
    ولی متاسفانه موفق نشدم
    هم خود درمانی کردم
    هم پیش روان پزشک رفتم
    هم آسیب شناس
    و هم پیش گفتار درمان
    من چه کاری میتونم بکنم؟
    آیا میتونم لکنت خودم و خواهرم رو رفع کنم؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *