اکولیلیا | علت تکرار کلمات و یا جملات در کودکان چیست؟

اکولالیا چیست ؟ علت کلمات و جملات کودکان

اگر فرزندتان بصورت غیر طبیعی جملات و یا کلمات را با خودش تکرار می کند ، احتمالا این نوشته به شما کمک می کند تا درک درستی پیدا کنید که علت تکرار کلمه او چیست ؟. البته قبل از بحث در این موضوع بهتر است درباره لکنت هم کمی صحبت کنم. به این دلیل که بسیاری از والدین ، مشکل لکنت و اکولیلیا ( تکرار کلمات و یا جملات در کودکان ) را یکی می دانند.  مشکل کودک شما لکنت زبان است یا اکولالیا ؟ در این نوشته ما درباره اکولیلیا صحبت می کنیم.

تعریف لکنت زبان  : به اختلال در روانی گفتار و الگوی زمانی طبیعی آن که باعث دشوار شدن حرف زدن می شود لُکنَتِ زبان گفته می‌شود.در لکنت زبان کودک یا فرد در روان حرف زدن مشکل دارد. ممکن است در مواقعی براحتی بگوید ” کتاب ” و در مواقع در یک جمله مثلا بگوید ” بابا ک ک ک ک ک کتاب رو بده” . در لکنت ما قفل شدگی ، تکرار ، و یا کشیده گویی حروف یا کلمات را می بینیم.

اگر بدنیال علت تکرار کلمات در کودکان و تکرار جملات در کودکان وارد این نوشته شده اید و متوجه شده اید که مشکل اصلی فرزندتان تکرار جملات نیست بلکه لکنت زبان ( تکرار و یا قفل و یا کشیده گویی حروف و یا بخش های کلمات است.  نوشته پایین را مطالعه کنید.

[irp posts=”1181″ name=”رفع لکنت زبان کودکان | لکنت زبان چیست ؟ | درمان لکنت و گرفتگی زبان + علل |”]

اکولیلیا چیست؟

اکولیلیا اصطلاحی است  برای زمانهایی که کودک گفته های دیگران را تقلید و تکرار می کند استفاده می شود. به عنوان مثال اگر از فرزند خود بپرسید کیک می خوری ؟ بجای اینکه بگوید “بله” می گوید “کیک” . همچنین نوعی اکولالیا به نام “delayed echolalia” وجود دارد که کودک چیزهایی را که قبلا شنیده است تکرار می کند.  به عنوان مثال، یک کودک ممکن است یک جمله  از یک فیلم مورد علاقه خود را تکرار کند، حتی ادر زمانهایی که فیلم پخش نمی شود. تکرار جملات در کودکان را می توانیم همان اکولالیا بنایم . در ادامه می خوانیم که ایا تکرار کلمات در کودکان طبیعی است ؟

آیا اکولالیا عادی است؟

در یک کلمه : گاهی اوقات طبیعی است.

اکولیلیا ، و یا تکرار آنچه شنیده می شود، یک بخش بسیار نرمال از رشد گفتار و زبان است. بچه هائی که در حال یادگیری صحبت کردن هستند بصورت مداوم از آن استفاده می کنند. اگر پسر یکساله ام بخواهد برود حمام ، به من می گوید “حم” ( او هنوز کلمه حمام را کامل نمی گوید). اگر از او بپرسم می خواهی برویم حمام ؟ نمی گوید “بله”  ، بلکه دوباره می گوید “حم” . کودکان یاد می گیرند از تکرار آنچه در اطرافشان می شنوند استفاده کنند. سپس، با افزایش مهارت زبان شان ، آنها شروع به ساختن جملات  خود می کنند و شما می بینید که استفاده از “تکرار” یا  “اکو” کاهش می یابد.

با این حال، بعضی از کودکان این مرحله اکولیلیا  را از دست نمی دهند. بعضی از بچه ها فقط گفته های دیگران را  تکرار می کنند و به ندرت افکار یا جملات خود را مطرح می کنند. شاید ما دوست داشته باشیم که طوطی سخن گوی ما گفته های ما را تکرار کند ولی دوست نداریم که فرزندمان صرفا آنچه دیگران می گویند تکرار کنند!. بعضی از کودکان به هیچ وجه حرفی نمی زنند مگر آنکه یک تکه از فیلم و انمیشنی باشد که قبلا شنیده باشند. این نوع اکولالیا بخشی از رشد گفتار و زبان نیست می تواند نشان دهنده مشکلات کودک در یادگیری گفتار و زبان باشد. ما در این نوشته درباره تکرار کلمات کودکان و تکرار جملات کودکان صحبت کردیم و در ادامه می خواهیم بگویم در حالت طبیعی این تکرار کلمات و جملات در کودکان تا چه زمانی ادامه پیدا می کند و از چه زمانی کاهش پیدا می کند.

کی باید اکولیلیا متوقف شود؟

کودکان در سن بین یک تا دوسالگی از طریق تکرار کلمات شما ، شما را مجذوب خود می کنند و به این طریق به شما می فهمانند که در حال یادگیری هستند. با این در سن دوسالگی آنها آرام آرام از جملات و کلمات خودشان استفاده می کنند. البته ممکن است در زمانهایی که سوالات پیچیده ( طول جملات سوالات بیشتر از چند کله باشد )  از آنها می پرسید  و یا مواقعی که دستورات چند مرحله به انها می دهید ( توپ رو از روی کمد بردار بزارش توی سبد قرمز .) آنها نیز از تکرار گویی و اکولالیا استفاده کنند ، با این حال غالب گفته های آنها ، کلمات و جملات خودشان است. یک کودک دو ساله نباید تمام گفته ها و کلماتش بصورت تقلید و اکولالیا باشد.

در سه سالگی شما اکولیلیا ( تکرار جملات کودکان  ) بسیار کمتری در گفتار کودکتان می بینید. در این سن کودک با ساخت جملات ساده خودش با جهان پیرامونش ارتباط برقرار می کند. ممکن است شما در این سن تکرارگویی های بسیار جزئی از او ببینید اما گفتار کودک اغلب ناشی از  افکار خودش هستند.

اکولیلیا با تاخیری (مانند نقل قول از فیلم ها و تلویزیون ها) توسط بسیاری از بچه ها استفاده می شود، تکیه زیاد بر آن می تواند نشان دهنده یک مشکل باشد. . شما ممکن است جملاتی از  فیلم یا تلویزیون را  در گفتار کودک پیش دبستانی خود بشنوید زیرا او نقش بازی می کند و دوست دارد صحنه هایی از کارتون مورد علاقه اش را که دوست دارد تکرار کند. این موارد طبیعی است و جای نگرانی ندارد  ، حال، اگر کودک پیش دبستانی شما  ،  در یک صحنه یا نقل قول گیر کرده و آن را بارها و بارها تکرار کند، ممکن است یک مشکل وجود داشته باشد.

طبیعی است که پسران صحنه هایی از انیمیشن “پاندا کونگ فو کار” را تکرار کنند و در حالیکه با هیجان خود را در نقش آنها می بینند برخی از جملات آنها را تکرار و نقل کنند.

علت تکرار کلمات در کودکان – تکرار جملات در کودکان – اکولالیا چیست؟

درمان اکولالیا

درمان اکولیلیا ساده به نظر نمی رسد. در ابتدا باید مشخص شود که علت این تکرار گویی چیست ؟  در هر صورت پیشنهاد می کنم اگر چنین تکرار گویی های غیر طبیعی را در گفتار فرزندتان دیدید حتما به یک ” آسیب شناس گفتار و زبان ”  ( گفتار درمانگر ” مراجعه کنید.

در اینجا ما لیستی از مراکز گفتار درمانی معتبر را گرد اورده ایم که می توانید با مراجعه به آنها مرکز گفتار درمانی مورد نظر خود را جستجو کنید

علت تکرار کلمات در کودکان – تکرار جملات در کودکان – اکولالیا چیست؟

35 دیدگاه دربارهٔ «اکولیلیا | علت تکرار کلمات و یا جملات در کودکان چیست؟»

  1. سلام.
    خسته نباشید.
    من بردارم 4 سال و 8 ماه ش همیشه( 90 درصد اوقات) وقتی داره صحبت می کنه حرف رو تکرار می کنه.
    مثلا میگه : آجی آجی خوبی خوبی
    اصلا دست خودش نیست چیکار کنیم؟
    مشکلش لکنته یا اکولیلیا است؟
    شما را به خدا جواب بدید.

  2. سلام دختر من سه سال و نیم هست کاهی اوقات خودش با خودش همش مگه ام ام ام اینو میکشه و میگه و لبخند میزنه انگار تو خیالش هست یکمی هم نمیتونه کامل حرف بزنه ولی لکنت نداره وقت هنوز زبونش صاف نشده این مشکلی داره و تنبلی روده داشته میتونه ربطی ی معده اش داشته باشه؟

  3. سلام، من پسرم نه سالش هست، رفتارهایش طبیعی است و هیچ مشکل رفتار ای ندارد. جدیدن متوجه شدیم وقتی چیزی می گوید، بعضی مواقع با صدای آهسته گفتارش را تکرار می کند، آیا این امر اختلال رفتاری تلقی می شود؟

  4. سلام خسته نباشید من دخترم ۲سالش هست فقط کلمه می خوام رو تو جمله میگه خام خام خام و بعد بقیه رو میگه و فقط روی همین کلمه مشکل داره میخواستن بدونم مشکلی هست ؟

  5. سلام
    دختر من دو سال و يك ماهشه
    سه چهار روزي هست كه وقتي مي خواد يه جمله اي رو بگه كلمه اولش رو سه بار و يا گاها پنج شش بار تكرار ميكنه مثلا ميگه
    عمو عمو عمو رفت
    فقط اينكه من چند روز پيش به شدت عصباني بودم و دخترم هم اونروز خيلي اذيتم كرد و من به شدت سرش داد زدم و زدمش😭😭😭😭😭😭
    از اونروز حال خودم هم خرابه
    همش عذاب وجدان دارم فكر ميكنم ترسيده اينجوري شده
    خيلي نگرانم تا چند روز پيش راحت همه اينارو ميگفت
    تورو خدا بهم بگين چيكار كنم😭😭

    1. سلام این مشکل اکولیلیا نیست و می تونی نوعی ناروانی طبیعی یا لکنت باشد. اگر بعد از دو هفته هنوز این مشکل را دارد به متخصص گفتاردرمانی مراجعه کنید. در این مورد هیچ توصیه ای در خصوص درست حرف زدن به او ندهید.

  6. سلام
    پسر من ١٠ سالشه خَيلي دير شروع به حرف زدن كرد و الان هم بعضي وقتها كه حرف ميزنه اخرين جمله خودش رو تكرار ميكنه ،
    اين ميتونه علتش چي باشه.
    ممنون از لطفتون

    1. درود وقت بخیر
      دختر من ۴ سالو ۸ ماهشه و کلماتو خیلی تکرار میکنه مثلا وقتی آب میخواد میگه بابا به من آب میدی اگر مثلا من دستم بند باشه و نتوانم همون دقیقه بهش آب بدم مدام تکرار پشت سر هم تکرار میکنه و من هرچی میگم یخورده صبر کن تا بهت بدم متوجه نمیشه و شروع میکنه با جیغ حرفشو پیش ببره
      خیلی از این موضوع عصابم خورده ممنون میشم کمکم کنید.

  7. سلام دخترم 3سالو نیمه خیلی عالی صحبت میکنه حتی گاهی فیلمای کودکی ک براش دانلود کردمو صداشو قطع میکنه و خودش صداشونو درمیاره و دیالوگاشونو از حفظ میگه
    فقط گاهی ک میخاد قصه بگه یا یه جریانی رو از خودش در بیاره هر کلمه رو چندبار گاهی تکرار میکنه.
    مثلا میگه موشه رفت تو خونش بعد بعد بعد بعد اقا گربه دنباش بود بعد بعد بعد موشه موشه ……
    نگران شدم
    این جریان فقط وقتی پیش میاد ک میخاد از ذهنش کمک بگیره و یه جریان بسازه با کلمات و تخیلاتش

    1. سلام اگر تکرار بدین شکل باشد احتمالا به دنبال ادامه داستان است. اگر تکرار هجا یا صدا دارد احتمالا لکنت دارد. لطفا برای ارزیابی دقیق تر به گفتاردرمانی مراجعه کنید. در نهایت توصیه می شود بر روی داستان سازی کودک نیز کار کنید. مثلا انهتای یک داستان را تغییر بدهید و یا از او بخواهید اگر توی جای گرگه بدونه مثلا چیکار می کردی؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *