9 بازی مناسب نوزادان زیر یک سال

9 بازی مناسب برای نوزادان زیر یکسال

ما در این نوشته 9 بازی مناسب نوزادان زیر یک سال را گرد آوردیم. تمامی این بازی ها براحتی در خانه و توسط والدین قابل انجام هست و برای رشد کودکان بسیار مناسب است. این بازی ها در عین سادگی، تاثیر بسیار بالایی بر رشد جسمی، حسی، حرکتی و هوشی نوزادان زیر یک سال دارد. همانطور که گفتیم این 9 بازی مناسب نوزادان زیر یک سال ( 3 ماهه، 6 ماهه، 9 ماهه تا یک ساله ) است. البته می توان این بازی ها را برای رده های سنی دیگر نیز استفاده کرد.

9 بازی مناسب برای نوزادان زیر یک سال

این بازی ها شامل:

  1. بازی گم شدن توپ
  2. بازی خراب کردن قلعه
  3. بازی خودش نیست ولی صداش هست
  4. بازی های حمام
  5. بازی خواب و بیداری
  6. بازی با برگ ها
  7. بازی با غذا
  8. بازی دالی موشه
  9. بازی ماساژ دست و پا

درادامه با هر کدام از این بازی ها بیشر آشنها می شویم.

1- بازی گم شدن توپ

این بازی مناسب نوزادان زیر یک سال است. نحوه انجام این بازی به این صورت است که:

یک توپ کوچک نرم انتخاب کنید، آن را در یک ظرف درپوش دار بگذارید. از بچه بپرسید توپ کجا رفت؟. او را تشویق کنید که در ظرف را باز کند و توپ بیرون بیفتد مثل جعبه‌هایی که دلقکی بیرون می‌پرد، بیرون افتادن توپ هم برای او جالب خواهد بود. این بازی راهی است که به کودک می‌آموزد که چیزهایی که او نمی‌بیند ممکن است وجود داشته باشد. این بازی، آموزش ثبات هدف و شی‌ء است و برای توجه و هوشیاری مناسب است.

هدف: آموزش ثبات اشیا

2- بازی خراب کردن قلعه

برای این بازی، ظرف‌های پلاستیکی یا ظروف ماست و یا کاسه‌های نشکن مناسب هستند. از این ظروف برای ایجاد یک برج استفاده کنید، به کودکتان کمک کنید که برج را بریزد، این فعالیت به او یاد خواهد داد که نشانه‌گیری یک هدف را بیاموزد و باعث بهتر شدن هماهنگی چشم و دست می‌شود، درحالی‌که ریختن و چیدن را هم یاد خواهد گرفت.

هدف : افزایش هماهنگی چشم و دست

3- بازی خودش نیست ولی صداش هست

راه دیگر برای تقویت مفهوم ثبات شی(این مفهوم به این معنی است که اگر وسیله‌ای از جلو چشم کودک خارج می‌شود کودک بفهمد که هنوز آن شی وجود دارد). به‌وسیله مخفی کردن یک اسباب‌بازی صدادار زیر پتو و یا حوله است. ابتدا اسباب‌بازی را به‌طور جزئی با پتو بپوشانید سپس صدای اسباب‌بازی را دربیاورید و او را تشویق کنید که اسباب‌بازی را پیدا کند، دوباره اسباب‌بازی را پنهان کنید، البته این بار به‌صورت کامل، بازی را تکرار کنید، در صورت پیدا کردن اسباب‌بازی، کودکتان را تشویق کنید.

هدف : آموزش ثبات اشیا

4- بازی های حمام

زمان حمام را به زمان اکتشاف و بازی تبدیل کنید. قاشق‌های پلاستیکی، آبپاش و کاسه‌های پلاستیکی را در وان کودکتان بگذارید، او با آن‌ها ریزش آب را خواهد دید و از آن‌ها لذت خواهد برد. تفریح دیگری هم می‌توان کرد، یک اسفنج را به کودکتان بدهید اسفنج را خیس کنید، او از فشار دادن اسفنج و ریزش آب لذت می‌برد. این بازی باعث افزایش دقت به محیط، یکپارچگی حسی و هماهنگی چشم و دست خواهد شد.

هدف :افزایش دقت به محیط، یکپارچگی حسی و هماهنگی چشم و دست

9 بازی مناسب برای نوزادان زیر یکسال

5- بازی خواب و بیداری

نزدیک کودکتان بنشینید البته این کار بستگی به سن کودکتان دارد می‌توانید او را بخوابانید. به او بگویید که قصد دارید بخوابید و چشم‌هایتان را ببندید، بعد از چند ثانیه چشم‌هایتان را بازکنید و مشتاقانه به او سلام کنید یا زمان را به او بگویید مثلاً صبح‌به‌خیر یا عصربه‌خیر که او زمان‌ها را هم درک کند. دیدن چشم‌های مامان که باز است و شنیدن صدای تبریکش، معمولاً ایجاد خنده خواهد کرد. بعد از چند دور، مکث خود را هنگام خواب بیشتر کنید. احتمال هست که کودک حدود 6 ماهتان و یا بیشتر شروع به جیغ زدن کند و یا حتی به‌صورت شما ضربه بزند تا شما بیدار شوید! این فعالیت باعث ایجاد تماس چشمی  و توجه بینایی می‌شود که برای کودکان با هوشیاری پایین و اختلالات طیف اوتیسم مناسب است.

هدف :ایجاد تماس چشمی و توجه بینایی

در صورتیکه فرزندتان در انجام مهارت های حرکتی مشکل دارد می توانید از یک کاردرمان کمک بگیرید. در ادامه لیست مراکز کاردرمانی در سراسر کشور را برای راحتی شما والدین عزیز آورده ایم:
مراکز کاردرمانی | لیست کامل کلینیک های کار درمانی کشور

6- بازی با برگ ها

با کودکتان به بیرون از خانه بروید، تنوعی از برگ‌ها را برای او جمع کنید، به او اجازه بدهید آن‌ها را بلند کند و با دستانش بازرسی کند، بدیهی است که این کار ، با نظارت شما انجام خواهد شد. برخی از برگ‌ها را در دستتان جمع کنید تا او آن‌ها را بازرسی کند و با جنس آن‌ها آشنا شده و نیز دریابد که برگه‌ای که خشک است صدا هم دارد. با استفاده از یک برگ بزرگ بازی دالی موشِ را با او انجام دهید. این فعالیت برای ادراک حس لامسه فواید زیادی دارد.

هدف :ادراک حس لامسه

7- بازی با غذا

این بازی کمی کثیف کاری دارد ! اما برای کودکتان بسیار جالب خواهد بود. کودک ۸ تا 12 ماهتان را روی صندلی‌اش یا روی زمین بنشانید. در مقابل او یک برگه و چندین غذای پوره‌ای رنگی که صاف‌شده است قرار دهید، او را تشویق کنید که با دستانش نقاشی کند، خواهید دید که او شاهکار خواهد ساخت. می‌توانید غذاها را در صورت اجازه پزشک،  بافت‌دار تهیه کنید به دلیل دردهان بردن کودک که نقاشی او بافت‌دار باشد. این فعالیت برای ادراک حس لامسه مفید است.

هدف :ادراک حس لامسه

8- بازی دالی موشه

در این بازی، شما صورتتان را می‌پوشانید و بعد همزمان با آشکار کردن صورت خود، عبارت «دالی» یا «دالی موشه» را بر زبان بیاورید. نوزادان طبیعتاً در واکنش به این حرکت لبخند می‌زنند یا می‌خندند.هر بار که یک نوع بازی دالی با کودک انجام می‌شود، هزاران اتصال جدید بین سلول‌های مغزی او شکل می‌گیرد یا اتصالات قبلی پایدارتر می‌شود.

هدف: تقویت هوش اجتماعی نوزاد

9-بازی ماساژ دست و پا

در 3 ماه اول کودک با دست و پای خودش بازی می‌کند و از این طریق با اعضای بدنش آشنا می‌شود؛ بنابراین اگر یک کودک کم‌توان نمیتوانداینگونه بازی کند والدین می‌توانند به او کمک کنند، بنابراین دست‌وپایش را تکان دهید و ماساژ دهید، انگشتانش را به دهانش ببرید و پاهایش را نزدیک صورتش بیاورید تا با اعضای مختلف بدنش بازی کند.

هدف :شناخت اعضای بدن

 وسایل بازی مناسب نوزادان زیر یک سال

وسایل بازی مناسب برای نوزادان زیر یکسال را در دو رده سنی زیر بیان می کنیم:

  • تا 6 ماهگی کودک: جغجغه‌های دستی، فرفره، عروسک‌های کوچک قابل آویختن  به گهواره به‌ویژه اگر دارای حرکت و صدا باشند حلقه‌های قابل شستشو که بتواند در دست بگیرد و دردهان بگذارد.
  • 6 ماهگی به بعد: جغجغه‌های پایه‌دار، حیوانات عروسکی تو پر، عروسک هایپلاستیکی نرم که با فشار دادن، پرتاب کردن و کوبیدن روی ان صدا می‌دهند، اسباب‌بازی‌های کوکی که صدا می‌دهند و حرکت می‌کنند فواید این بازی تحریک شنیداری، حس عمقی، لامسه، تقویت عضلات چشم و دنبال کردن اشیا و ادراک بینایی هست.

جمع بندی

ما در این نوشته 9 بازی مناسب برای نوزادان زیر یک سال را بیان کردیم. در انتها نیز وسایل بازی مناسب برای آنها را در دو رده سنی؛ تا شش ماهگی و 6 ماهگی به بعد را آوردیم. امیدواریم که با این بازی اوقات خوشی را برای فرزندتان فراهم کنید.

مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد می دهیم: بازی کودکان | ویکی پدیا

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *