تنظیم سمعک برای نوزادان و کودکان | بررسی درستی تنظیم سمعک

فیتینگ و تنظیم سمعک کودکان

تنظیم سمعک ( به انگلیسی Hearing Aid Fitting ) برای نوزادان و کودکان اهمیت بالایی دارد. هر چقدر بر خرید سمعک با کیفیت تمرکز می شود به همان میزان بر تنظیم درست واصولی نیز تاکید می شود.

پس از انتخاب سمعک مناسب نوبت به تنظیم و یا فیتینگ سمعک می رسیم. برای روشن شدن این مبحث اجازه بدهید مثالی بزنیم. خرید سمعک مناسب همانند خرید پارچه مناسب است و تنظیم آن همانند دوختن لباس مورد نیازتان با استفاده از پارچه ( سمعک ) خریداری شده است.

فیتینگ سمعک و خیاطی

هیچ دو کودک کم شنوا ، شبیه به هم نیستند. اینکه شنوایی شناس به شما می گوید میزان کم شنوایی فرزندتان 50 تا 60 دسی بل است تمام ماجرا نیست. این عدد یک میانگین از بسامدهای مختلف است.در نهایت براساس میزان کم شنوایی و مجموعی از دیگر فاکتورهای تاثیر گذار شنوایی شناس سمعک را تنظیم می کند.

تنظیم سمعک بر روی چه آیتم هایی انجام می شود؟

تنظیم سمعک به طور معمول بر روی این سه آیتم انجام می شود :

  • بلندی سمعک : در این مرحله شنوایی شناس میزان بلندی سمعک را مشخص می کند. بلندی سمعک نباید آنقدر بالا باشد که منجر به اذیت شدن کودک یا فرد شود. نه آنقدر کوتاه باشد که فرد سودی نبرد.
  • تنظیم فرکانس : میزان بمی یا زیری صدا با فرکانس مشخص می شود. شنوایی شناس برای هر مجموعه نزدیک فرکانس نیاز به تنظیم مختص بیمار دارد.
  • تنظیم برنامه های سمعک براساس موقعیت فرد : در موقعیت های مکانی مختلف برنامه های مختلف می توان تنظیم کرد. برای نمونه برنامه سمعک در زمانی که فرد در حال صبحت تلفن است می تواند متفاوت از زمانی باشد که در فضای شلوغ قرار دارد. با این کار فرد می تواند در زمان های لازم بین برنامه ها جابجا شود و حس شنوایی بهتری را تجربه کند.

چه متخصصی سمعک را تنظیم می کند ؟

تنها متخصص که صلاحیت تست شنیداری و تنظیم سمعک را دارد شنوایی شناس است. شنوایی شناس بعد از اینکه از شما تست شنیداری کامل گرفت. می تواند براساس برند سمعک انتخابی و وضعیت شنیداری شما عملیات تنظیم را انجام بدهد.

گاهی تنظیم سمعک ممکن است چند مرحله طول بکشد. بدین معنا که شنوایی شناس از شما بخواهد یک هفته بعد از استفاده از سمعک برای تنظیم اصلاحی مراجعه کنید.

ما لیستی از متخصص های شنوایی سنجی را گرده اورده ایم که شما براحتی می توانید براساس شهر خود آدرس و شماره تلفن آنها را پیدا کنید.

تنظیم سمعک کودکان و در مقایسه با بزرگسالان کار سخت و پیچیده تری است. بزرگسالان پس از تنظیم سمعک به ادیولوژیست ( شنوایی شناس ) در مورد کیفیت صدای شنیده شده از سمعک در فرکانس ها و بلندی های مختلف بازخورد می دهند که این خود به تنظیم بهتر سمعک کمک زیادی می کند.

اما کودکان و خردسالان در این مورد هیچ کمکی به شنوایی شناس نمی کنند. حتی آنها نمی توانند در مورد سفتی و یا نرمی قالب چیزی به شنوایی شناس بگویند. که این تنظیم سمعک در کودکان را کمی سخت تر می کند.

تنها گزینه ، شنوایی شناس کودکان است

شنوایی شناس کودکان براساس وضعیت هر کودک سمعک را با وسواس انتخاب می کند. زمانیکه سمعک مناسب انتخاب شد شنوایی شناس اطلاعات زیادی از قبیل موارد زیر به شما می دهد:

اگر فرزند شما در هر دو گوش کم شنوایی دارد ، شنوایی شناس برای هر دو گوش فرزندتان سمعک را تجویز می کند. شنیدن هر دو گوش برای درک گفتار و زبان و همچنین امنیت کودک ( شناسایی منبع صدا ) ضروری است.

از طریق شنوایی دو طرفه کودک می تواند جهت یابی صوتی داشته باشد و بتواند منبع صدا ( مثلا صدای بوق ماشین ) را پیدا کند که برای امنیت کودک حیاتی است.

نحوه تست کیفیت تنظیم سمعک چگونه است ؟

شنوایی شناس از طریق نرم افزار براساس کم شنوایی کودک ( در بسامدهای مختلف ) سمعک را تنظیم می کند.شنوایی شناس با استفاده از نرم افزارهای تخصصی شرکت تولید کننده ، سمعک را برای برای هر بازه فرکانسی بر روی بلندی خاصی تنطیم می کند. ولی این همه ماجرا نیست.

بهترین تست برای بررسی کیفیت تنظیم سمعک این است که خروجی صدای سمعک را در کانال گوش کودک بشنویم . از این طریق می توانیم کیفیت صدای خروجی را بررسی کنیم.

براساس ساختار گوش ، کانال گوش و.. کودک ،  صدای خروجی سمعک نیز دستخوش تغییراتی می شود و این ممکن است با ان چیزی که در شنوایی شناس در نرم افزار تنظیم کرده متفاوت باشد. ساختار گوش هیچ دو کودک شبیه به هم نیست بنایراین بهترین مکان برای ارزیابی کیفیت تنظیم سمعک داخل گوش است.

در ادامه دو تست معمول که برای بررسی صدای خروجی انجام می شود را ذکر کرده ایم:

تست پروب میکروفن

در این تست یک تیوپ نرم که به میکروفن متصل است را در داخل کانال گوش قرار می دهند. سپس سمعک را به گوش کودک می زنند . شنوایی شناس از طریق میکروفن کیفیت صدای خروجی سمعک را بررسی می کند.

تنظیم سمعک تست پروب میکروفن

در بالا تصویر تست پروب میکروفن برای بررسی خروجی واقعی وسیله کمک شنیداری را می بنید. این تست بخصوص برای کودکان که قادر به ارائه فیدبک نیستند مناسب است. ممکن است این تست برای چندین بار در صداهای مختلف و روزهای مختلف گرفته شود تا درنهایت بهترین خروجی ممکن را برای سمعک تنظیم کرد.

تست (RECD )

تست اختلاف جفتگر با گوش واقعی ( به انگلیسی Real-Ear-to-Coupler Difference) می تواند برای تنظیم سمعک کودکان بسیار مفید باشد.

روال این تست بدین شکل است :

  • شنوایی شناس یک پروب میکروفن در گوش بدون سمعک قرار می دهد و سپس کیفیت صداهای مختلف را در کانال گوش اندازه می گیرد.
  • سپس در همان گوش سمعک قرار می دهد و جداگانه تست را انجام می دهد.
  • در نهایت براساس اختلاف این دو صدا ( با سمعک و بدون سمعک ) را بدر تنظیم سمعک لحاظ می کند. این تست براحتی و در کمتر از چند دقیقه انجام می شود.

جمع بندی :

ما در این نوشته به زبان ساده درباره نحوه تنظیم سمعک صحبت کردیم. گفتیم چرا این مرحله مهم است و توسط چه متخصصی انجام می شود. همانطور که می بینید این فعالیت کمی پیچیده است. بنابراین تنظیم سمعک در منزل و توسط شما قابل انجام نیست و حتما می بایست توسط شنوایی شناس و براساس نرم افزار شرکت سمعک شما انجام شود. امیدوارم این نوشته به شما کمک کرده باشد.

برخی از منابع :

سمعک ویکی پدیا
healthy hearing

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *