سمعک ها ابزار هایی هستند که به افراد کمک می‌کنند تا بر کم شنوایی غلبه کنند. کم شنوایی تاثیرات بسیار زیادی بر کیفیت زندگی بزرگسالان و کودکان دارد. از جمله این اثرات می‌توان به تاثیر کم شنوایی بر یادگیری کودکان، دوری از اجتماع، کاهش اعتماد به نفس و موارد متعدد دیگر اشاره کرد. دلایل کم شنوایی در کودکان در دو دسته موقت ( بر اثر ضربه یا مصرف دارویی خاص یا یک بیماری ثالث مانند عفونت) و دائمی قرار می‌گیرند. یکی از بهترین راه های افزایش شنوایی در کودکان، استفاده از سمعک مناسب است.

اگر شما هم کودک کم شنوا دارید، در این مقاله به شما کمک می‌کنیم تا بهترین نوع سمعک برای کودکان خود را پیدا کنید.

مراکز شنوایی سنجی کودکان کشور

سمعک ها چه تفاوتی با هم دارند؟

سمعک ها انواع متفاوتی دارند و بر اساس اندازه، نوع، هزینه، مخاطب هدف و … دسته بندی می‌شوند. در مقاله انواع سمعک به این موضوع پرداخته ایم.

خوشبختانه حتی اگر کم شنوایی کودک دائمی نیز باشد، باز هم میتوان با استفاده از سمعک، تا حدود زیادی به بازیابی شنوایی کودک کمک کرد.

بهترین نوع سمعک برای کودکان

در مقاله علل کم شنوایی در کودکان، به طور مفصل به ۷ علت اصلی کم شنوایی پرداختیم. امروز سعی داریم بهترین نوع سمعک برای کودکان را معرفی کنیم و در پایان به معرفی مراکز معتبر خرید سمعک می‌پردازیم.

انتخاب بهترین سمعک برای کودکان

سمعک ابزاری است که از اجزای مختلفی تشکیل شده است و در تقویت شنوایی کودک نقش بزرگی دارد.

اجزای اصلی آن شامل یک میکروفون، دستگاه پردازنده داخلی و گیرنده است. گیرنده برای رساندن صدا به گوش کاربرد دارد.

سمعکی که برای کودکان انتخاب می شود باید دارای ویژگی های متعددی باشد تا با توجه به سبک زندگی پر جنب و جوش کودکان بهترین عملکرد را داشته باشد.

ویژگی های بهترین نوع سمعک برای کودکان

  • سمعکی را برای کودکان انتخاب کنید که دوام بیشتری داشته باشد.
  • باید باتری هایی با دوام و غیرقابل دستکاری داشته باشد. این ویژگی کمک میکند تا از خورده شدن باتری ها توسط کودک جلوگیری شود.
  • دارای یک چراغ نشانگر یا LED باشد تا معلم یا والدین به راحتی تشخیص دهند که سمعک روشن است یا خاموش است.
  • جنس بدنه آن قابل انعطاف اما محکم باشد تا در مقابل ضربه ها و فشار های ناشی از بازی‌گوشی کودک مقاومت خوبی داشته باشد.
  • استفاده از آن راحت باشد و کودک احساس خوبی برای استفاده از آن از خود نشان دهد.
  • متناسب با ساختار گوش کودک باشد و به گونه ای باشد که با رشد گوش، بتوان اندازه آن را تغییر داد یا تعویض کرد.

انتخاب بهترین نوع سمعک برای کودکان


با در نظر گرفتن شروط بالا، اکنون وقت انتخاب کردن یک سمعک مناسب است. بهترین سمعک ها می توانند میزان کم شنوایی کودکان را برطرف کنند و با سبک زندگی او نیز سازگار شوند. سمعک ها بسته به محل پوشیدن آنها (داخل گوش یا اطراف گوش) است، از نظر طراحی و کارایی متفاوت هستند.

سه گزینه بهترین نوع سمعک برای کودکان عبارتند از:

  1. سمعک داخل گوش (ITE)
  2. سمعک دارای گیرنده در گوش (RITE)
  3. سمعک پشت گوش (BTE)
انواع سمعک برای کودکان

1. سمعک داخل گوش یا (ITE) | اندازه کوچک | توصیه شده به کودکان بزرگ‌تر

سمعک های داخل گوش دارای رنگ بندی های زیادی هستند. این نوع سمعک ها اندازه کوچکی دارند و به راحتی داخل گوش قرار می‌گیرند. به همین دلیل کنترل و تنظیم کردن سمعک معمولا سخت است و باید به کمک بزرگ‌تر ها انجام شود. از این رو به کوکان بزرگ‌تر توصیه می‌شود.

2. سمعک گیرنده در گوش (RITE) | مشکلات کمتر | مناسب برای کم شنوایی شدید و خفیف، توصیه شده به کودکان بزرگ‌تر

بلندگوی این نوع سمعک بجای قرارگیری در یک پوسته جداگانه، به طور مستقیم در کانال گوش قرار می‌گیرد و از نظر عملکرد، قابل اعتماد تر است.

این سبک از سمعک ها برای شنوایی خفیف تا شدید جوابگو هستند اما در هر صورت به کودکان بزرگ‌تر توصیه می‌شود. اندازه آنها و قرار گرفتن بخشی از سمعک درون کانال گوش، این ترس را ایجاد می‌کند که کودک بر اثر کنجکاوی سمعک را به طور کامل داخل گوش فشار دهد و مشکلاتی را ایجاد کند.

3. سمعک های پشت گوش (BTE)،‌ قابل اعتمادترین و کارآمد ترین


رایج ترین نوع سمعک برای کودکان، سمعک BTE یا پشت گوشی است. سمعک‌های پشت گوشی روی گوش قلاب می‌شوند و درست پشت آن قرار می‌گیرند.

آنها از یک لوله کوچک برای اتصال لوازم الکترونیکی سمعک به قالب گوش استفاده می کنند. این لوله منعطف امکان تبادل اطلاعات و صدا و .. را بین اجزای سمعک و گوش فراهم می‌کند.

بهترین سمعک برای کودکان از نوع پشت گوشی است

یکی از مزیت های این نوع سمعک ها این است که این قالب ها را می‌توان به صورتی سفارشی ساخت که با رشد گوش کودک، بتوان اندازه آن ها را نیز بزرگ تر کرد تا همواره سمعک و گوش کودک با یکدیگر متناسب بمانند.

BTE ها یا سمعک های پشت گوشی برای اکثر درجات کم شنوایی (ضعیف یا حتی شدید) در دسترس هستند. سازگاری آنها با نیازهای کودک و دوام بالا، آنها را به بهترین گزینه برای کودکان کوچکتر تبدیل می کند.

همواره اولین بار باید سمعک را توسط یک شنوایی شناس مجرب تست کرد و برای کودک نصب کرد. این کار به ما اطمینان می‌دهد که همه چیز مناسب است و کارایی لازم را دارد. متخصص شنوایی شناس با زیر نظر گرفتن حالات کودک، میزان رضایت و راحتی آن در استفاده از سمعک را مشخص می‌کند.

نتیجه‌گیری


در حالی که کم شنوایی افراد خردسال را نسبت به بزرگسالان کمتر تحت تاثیر قرار می‌دهد، می تواند تا حد زیادی رشد کودکان را برای برقراری ارتباط مشکل کند. خوشبختانه سمعک یک گزینه موثر برای درمان این اختلال است.

مراکز شنوایی سنجی کودکان کشور

شنوایی شناسی و انتخاب سمعک

اولین قدم در برخورد با یک کودک مبتلا به کم شنوایی،‌ مراجعه به شنوایی شناس مجرب است. متخصص شنوایی شناسی با بررسی کودک، به تشخیص و درمان کم شنوایی می پردازد. معمولا شنوایی شناس با انجام آزمایشات مخصوص، یک برنامه درمانی برای کودک در نظر می‌گیرد و در مورد اینکه کدام نوع سمعک برای کودکان موثر تر خواهد بود به شما مشاوره خواهد داد.

کم شنوایی در صورت عدم درمان می تواند عوارضاتی را بهمراه داشته باشید. یکی از حس های مهم ما برای شناخت جهان پیرامون ما ، حس شنوایی است. در صورتیکه ما از این حس محروم باشیم یا به اندازه کافی نتوانیم از آن بهره ببریم قاعدتا بخشی از شناخت محیط پیرامون برای ما ممکن نیست. در این نوشته به تفکیک می خواهیم در خصوص تاثیر کم شنوایی بر گفتار ، بر یادگیری و بر کودکان بنویسم. با ما همراه باشید.

تاثیر کم شنوایی بر گفتار

ما حرف زدن را از طریق شنیدن صحبت دیگران یاد می گیریم. کم شنوایی حتی اگر متوسط هم باشد می تواند مانع شنیدن بسیاری از صحبت های دیگران شود. مثلا یک کودک با افت شنوایی متوسط ممکن است نتواند 40 درصد صحبت دیگران را بشنود. در این حالت این کمبود ورودی های شنیداری منجر به تاخیر در کلام و یا مشکلات تلفظی بشود. در ادامه تاثیر کم شنوایی بر گفتار را بصورت تیتر وار نوشتیم:

  • تاخیر در شروع صحبت کردن
  • تاخیر در جمله بندی
  • مشکلات تلفظی

تاثیرات فوق در زمانی رخ می دهد که کودک سمعک یا دستگاه کاشت حلزون را دریافت نکرده باشد. اگر مشکل شنیداری کودک در زمان مناسب تشخیص داده شود و گفتاردرمانی به موقع دریافت کرده باشد قاعدتا نباید نگران بروز چنین مشکلاتی باشید.

تاثیر کم شنوایی بر یادگیری

بسیاری از مهارتها رو ما از طریق کلام به فرزندمان آموزش می دهیم. طبیعتا وقتی کودک در درک صحبت دیگران مشکل داشته باشد در صورت عدم درمان مناسب ، مشکلات یادگیری را نیز نشان می دهد. برخی از مهمترین تاثیرات کم شنوایی بر یادگیری عبارتند از :

  • مشکل در یادگیری کلام دیگران
  • مشکل در مهارتهای خواندن و نوشتن
  • مشکل در درک کنایه و ضرب المثل ها

یکی از دلایل غربالگری شنوایی نوزدان در زمان تولد ، اهمیت تشخیص به موقع کم شنوایی است. با تشخیص به موقع کودک هیچ گونه از این عوارض را نخواهد داشت. اگر به هردلیلی نسبت به مهارتهای شنیداری فرزندتان شک دارید بدون نگرانی ببرای ارزیابی به متخصص شنوایی سنجی مراجعه کنید. برای مشاهده لیست این مراکز در کشور بر روی لینک زیر کلیک کنید.

مراکز شنوایی سنجی کودکان کشور

عوامل موثر کم شنوایی بر کودکان

تاثیرات کم شنوایی نخست به شدت ، موقعیت و زمان شروع آن بستگی دارد. قاعدتا هرچه میزان کم شنوایی بیشتر باشید عوارض ان بیشتر خواهد بود. در پایین لیستی از عوامل موثر در شدت عوارض را ذکر کرده ایم:

  • شدت کم شنوایی : هر چه شدت بیشتر باشد تاثیر کم شنوایی بر کودکان بیشتر خواهد بود.
  • تعداد گوش : اگر هر دو گوش کودک کم شنوا باشد شدت عوارض بیشتر خواهد بود.
  • زمان تشخیص : هر چه تشخیص سریع تر باشد درمان بهتری خواهیم داشت
  • نوع وسیله کمک شنیداری : تشخیص نوع وسلیه بر عهده شنوایی شناس است و بسیار مهم است که وسیله بتواند کم شنوایی را پوشش بدهد.
  • زمان شروع مداخله : هر چه سریعتر برنامه گفتاردرمانی برای کودک شروع شود بهتر است.

بیشترین تاثیر کم شنوایی

بیشترین تاثیر کم شنوای،فقدان قابلیت شنیدن همه یا برخی از اصوات گفتاری مهم است.کم شنوایان بزرگتر ، مشخصا از توانایی در فهم گفتار شکایت می کنند.مکالمه به اندازه کافی برای این افراد بلد هست ولی آن ها نمی توانند واژگان را بفهمندچرا که بخشی از سر نخهای شنیداری حاوی اطلاعات رااز دست داده اند.

نوشته پیشنهادی : همه چیز درباره کم شنوایی

در بخش نظرات سایت هوش کالا ، پرسیده بودید از کجا سمعک بخرم ؟ در این نوشته می خواهیم به این سوال پاسخ بدهیم. فروش یا تجویز سمعک حتما باید توسط متخصص ادیولوژیست ( شنوایی شناس) انجام شود. در ادامه دلیل این موضوع را خواهیم گفت و لیستی از مرکز فروش سمعک را به شما معرفی می کنیم.

از کجا سمعک بخرم ؟

قبلا از اینکه بگوییم از کجا سمعک بخرم باید بپرسیم چه سمعکی و با چه تنظیماتی را باید بخرم ؟ سمعک ها براساس نوع کم شنوایی و شدت کم شنوایی به انواع مختلفی تقسیم می شوند. برخی از انواع سمعک ها ممکن است برای کم شنوایی شما مفید نباشند. تشخیص اینکه چه نوع سمعکی باید تهیه کنید بر عهده متخصص ادیولوژیست یا شنوایی شناس است.

پس از تهیه سمعک ، نوبت به تنظیم آن می رسد. تنظیم سمعک یک کار بسیار تخصصی است و می بایست براساس ادیوگرام شما انجام شود. ادیوگرام همان نمودار یا نتیجه تست شنوایی شما ( شنوایی سنجی نوزادان ، شنوایی سنجی بزرگسالان ) است.

انتخاب نوع سمعک و تنظیم آن بر عهده شنوایی شناس است. به همین دلیل برای خرید سمعک حتما می بایست به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه کنید. در پایین ما لیستی از این کلینیک های معتبر را به تفکیک شهر فهرست کرده ایم. شما می توانید با کلیک بر روی لینک زیر، این لیست را مشاهده کنید و براساس نیاز خود اقدام به خرید سمعک کنید.

سمعک چیست ؟ کاربرد سمعک چیست ؟

ما در اینجا می خواهیم بصورت خلاصه درباره سمعک بگوییم. کاربرد سمعک برای افراد کم شنوا است ، افرادی که بدلیل مشکلاتی صداهای اطراف را با بلندی کمتر از حد معمول می شنوند. اگر شدت کم شنوایی بالا باشد فرد کم شنوا برخی از صداها را اصلا نمی شنوند.

سمعک از طریق میکروفن صدا را دریافت می کند براساس تکنولوژی و تنظیمات که شده است آن صدا را در حدی تقویت می کند که فرد بتواند آن صدا را بشنوند و سپس از طریق بلندگو صدا را به گوش فرد می رساند. این صدا از طریق قالب گوش به کانال گوش هدایت می شود.

قالب گوش براساس فرم گوش شما توسط شنوایی شناس تهیه می شود. با این توضیحات جواب سوال از کجا سمعک بخرم ؟ برای شما روشن تر شده است.

مرکز خرید سمعک

نوشته پیشنهادی : انواع سمعک و نقد و بررسی هر کدام

چه سمعکی بخرم ؟

نکته مهم این نوشته این است که چه سمعکی برای شما مناسب است؟ اگر بتوانیم به این سوال پاسخ بدهیم بعد می توانیم به سوال از کجا سمعک بخرم پاسخ صحیح بدهیم. سمعک ها انواع مختلف دارد.یک نوع سمعک می تواند برای یک فرد بسیار مفید و در عین حال برای فرد دیگری بی فایده و یا گاها مضر باشد.

پس از انتخاب نوع سمعک ، به تهیه قالب مناسب گوش برای سمعک می رسم ؟ کانال گوش افراد همانند اثرات انگشت متفاوت است این قالب ( وسیله که صدای بلند تولید شده توسط سمعک را به گوش منتقل می کند ) باید پس از معاینه فرد و .. متناسب با گوش فرد ساخته شود. و مهمترین بخش تنظیم سمعک است .

اگرچه معمول است که به یک فرد می گویند کم شنوایی شما 50 درصد یا 70 درصد است اما این شیوه بیان میزان کم شنوایی صرفا برای توضیح به عموم گفته می شود و همه ماجرا نیست. شنوایی هر فرد کم شنوا در بسامدهای مختلف ممکن است متفاوت باشد که این موارد از طریق ( ادیوگرام ) نمایش داده می شود. سمعک می بایست براساس ادویوگرام تنظیم شود.

شنوایی شناس تنها متخصص است که می تواند براساس کم شنوایی فرد این سه مورد زیر را بصورت دقیق لحاظ کند :

  • نوع سمعک
  • قالب سمعک
  • تنطیم سمعک براساس ادیوگرام

برخی از منابع :
شنوایی شناس ویکی پدیا

به سوراخ شدن یا از بین رفتن پرده نازک میان گوش خارجی و گوش میانی، پارگی پرده گوش گفته می شود. پرده گوش یا پرده صماخ اولین بخش از گوش میانی است. این بافت نازک، گوش میانی و کانال گوش خارجی را جدا می کند.

زمانی که امواج صوتی وارد گوش می شوند این پرده به لرزه در می آید. سپس این لرزش در استخوان های گوش میانی جریان می یابد و باعث شنیدن صداها اطراف می شود. بنابراین اگر پرده گوش آسیب ببیند، شنوایی با اشکال مواجه می شود. اگر پارگی فقط در پرده گوش باشد، حدود 30 دسی بل اُفت در شنوایی فرد به وجود می آید.

با ما همراه باشید تا در این نوشته هر آنچه را که لازم است در مورد پارگی پرده گوش بدانید را شرح دهیم.

چه عواملی باعث پارگی پرده گوش می شوند؟

عوامل مختلفی مانند عفونت، وارد شدن ضربه، داخل کردن اشیاء خارجی به گوش و …می تواند از علل پارگی یا سوراخ شدن پرده گوش باشد. شایع ترین علت پارگی پرده گوش همان عفونت می باشد. به همین خاطر در کودکانی که مبتلا به عفونت گوش هستند احتمال این پارگی بیشتر است. پارگی پرده گوش می تواند به صورت خود به خود ترمیم یابد. اما در عین حال ممکن است شرایطی موجب انتشار آن بشود.

به طور کلی علل پاره شدن پرده گوش به شرح زیر است:

عفونت گوش

یکی از شایع ترین علت های پارگی پرده گوش عفونت گوش میانی است. زمانی که گوش میانی دچار عفونت می شود، ترشحات آن به صورت چرک از گوش میانی خارج می شود. فشار این ترشحات می تواند باعث آسیب دیدگی و سوراخ شدن پرده گوش شود.

تغییرات فشار یا بارتروما (barotrauma )

آسیب های فیزیکی ناشی از تغییرات فشار محیط اطراف بر روی حفرات و فرورفتگی های بدن انسان بارتروما نامیده می شود.  بارتروما زمانی به وجود می آید که فشار فضای بیرون از گوش تغییر قابل توجهی نسبت به فضای داخل گوش داشته باشد.

برخی از فعالیت های که باعث بارتروما می شوند عبارتند از :

  • مسافرت هوایی
  • رانندگی کردن در ارتفاعات بالا
  • غواصی
  • امواج شوک
  • ضربه وارد شدن به گوش

فعالیت های که ذکر شد موجب تغییرات فشار در گوش و پاره شدن پرده گوش خواهد شد.

سر و صدای بلند و ناگهانی

سر صدای ناگهانی مانند یک انفجار در نزدیکی شما. امواج ناگهانی موجب پارگی و آسیب به پرده گوش می شوند.

وارد کردن اشیاء به داخل گوش

وارد کردن یک شئ خارجی به گوش مانند گوش پاک کن یا سنجاق می تواند به پرده گوش آسیب بزند و موجب پارگی آن شود. همچنین کودکان ممکن است گاهی اوقات اسباب بازی و هر چیز دیگری که در دست داشته باشند در گوش خود فرو کنند.

آسیب مستقیم به گوش

اگر یک جسم سخت به گوش شما برخورد کند می تواند به پرده گوش و شنوایی شما آسیب بزند.

ضربه شدید به سر

وارد شدن ضربه شدید به سر و شکستن جمجمه می تواند موجب پارگی پرده گوش شود.

در صورت بروز هر کدام مشکلات ذکر شده در اولین فرصت به مراکز شنوایی سنجی مراجعه کنید. برای یافتن آدرس مراکز شنوایی سنجی در شهر خود روی لینک زیر کلیک کنید:
مراکز شنوایی سنجی

علائم پاره شدن پرده گوش

درد گوش، زنگ زدن گوش (وزوز گوش)، کاهش شنوایی و … از نشانه های سوراخ شدن پرده گوش است. برخی از افراد حتی متوجه نمی شوند که پرده گوش آن ها دچار پارگی شده است. ممکن است بعد از چند روز ناراحتی در گوش خود و بعد از مراجعه به پزشک متوجه آن شوند.

درد ناشی از پارگی پرده گوش ممکن است شدید باشد یا این که در طول روز افزایش و کاهش یابد.

بعد فروکش کردن درد معمولا چیزی شبیه به ترشح و چرک از گوش تخلیه شود.

علائم پاره شدن پرده گوش عبارتند از :

  • درد ناگهانی در گوش
  • ترشح از گوش (این ترشحات ممکن است خون آلود یا شبیه به چرک باشد)
  • سرگیجه
  • صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)
  • تهوع و استفراغ
  • افت شنوایی

در صورتی که هر یک از علائم پارگی پرده گوش را در خود دارید به پزشک مراجعه نمایید.

[ نوشته پیشنهادی : عفونت گوش در کودکان |علل ، علائم ، راهکارهای درمانی ]

اگر پارگی پرده گوش ناشی از عفونت باشد، ممکن است باعث خونریزی شود. این عفونت ها بیشتر در کودکان، افراد مبتلا به سرما خوردگی یا آنفولانزا به خصوص در مکان هایی که آلودگی هوا بالا می باشد.

نحوه تشخیص پارگی پرده گوش

اگر علائم سوراخ شدن پرده گوش را داشته باشید، پزشک به راحتی با نگاه کردن می تواند آن را تشخیص دهد. پارگی پرده گوش را با دستگاه اتوسکوپ تشخیص می دهند. همچنین ممکن است برای مشخص کردن علت پارگی و میزان آسیب دیدگی ، آزمایشات دیگری را نیز تجویز کند. از جمله :

  • تست های آزمایشگاهی: در صورتی که از گوش شما ترشح خارج شود، ممکن است پزشک آزمایشاتی را برای تشخیص عفونت باکتریایی تجویز کند.
  • تست شنوایی: در تست شنوایی پزشک محدوده شنوایی و ظرفیت گوش میانی را بررسی می کند.
  • تمپانومتری: تمپانومتری نحوه عملکرد گوش میانی و سلامت حرکت پرده گوش را مشخص می کند.
نحوه تشخیص پارگی پرده گوش

برای تشخیص پارگی پرده گوش می توانید به مراکز شنوایی سنجی یا متخصصان گوش حلق و بینی مراجعه نمایید.

درمان پارگی پرده گوش

درمان شامل دارو و  برای پیشگیری از عفونت و مراقبت های  حمایتی برای درد است. معمولا پارگی پرده گوش اگر عفونی نشود، بعد از مدتی خود به خود ترمیم خواهد شد. اما در صورتی که پارگی شدید باشد و پزشک تشخیص دهد که ترمیم نمی شود، ممکن است درمان های زیر را انجام دهد:

استفاده از آنتی بیوتیک ها

آنتی بیوتیک ها برای از بین بردن عفونت و جلوگیری از بروز عفونت تجویز می شوند. اگر عفونت از بین نرفته باشد، مانع ترمیم پرده گوش خواهد شد.

عمل جراحی

تمپانوپلاستی، رایج ترین روش جراحی پارگی پرده گوش است. در این روش جراح یک تکه از بافت بدن را بر می دارد و به پرده گوش پیوند می زند.

بعد از عمل ممکن است به مدت چند روز ترشحاتی از گوش خارج شود و احساس درد در ناحیه  مجرای گوش به وجود بیاید. اما این طبیعی است و جای نگرانی ندارد، معمولا بعد از مدتی برطرف خواهد شد.

وصله پرده گوش (پچ کردن)

در این حالت متخصص، پرده گوش را به پچ های گوش می بندد و ماده شیمایی را به لبه های گوش می زند، تا رشد را تحریک کند و پس از آن پچ را بر روی سوراخ قرار خواهد داد.

البته این روش باید چند بار انجام شود تا سوراخ بسته شود.

[ نوشته پیشنهادی : درمان کم شنوایی و ناشنوایی مادرزادی | حسی – عصبی ، ارثی ]

سبک زندگی و درمان های خانگی برای پارگی پرده گوش

همان طور که گفتیم سوراخ پرده گوش بعد چند هفته ترمیم می یابد. اما ممکن است این ترمیم حتی ماهها طول بکشد. پس تا زمانی که پرده گوش ترمیم یابد توصیه های زیر را رعایت کنید تا هم روند بهبود سریع تر انجام شود و هم از بروز عفونت جلوگیری شود :

  • همواره گوش را خشک نگه دارید. هنگام دوش گرفتن مقداری پنبه را به وازلین آغشته کنید و آن را در گوش قرار دهید تا از نفوذ آب به داخل آن جلوگیری شود. شنا نکنید، بدون چتر زیر باران نروید…
  • از دمیدن در بینی خودداری نمایید. فشار ایجاد شده در بینی می تواند به پرده گوش آسیب بزند.
  • از تمیز کردن گوش بپرهیزید. به پرده گوش زمان بدهید تا کاملا ترمیم شود.

پیشگیری از پارگی پرده گوش

با رعایت موارد زیر می توانید از پاره شدن پرده گوش پیشگیری کنید:

  • در میحط کار و یا محیط های پر سر و صدا با استفاده از گوش گیر و محافظ صوتی می توانید از گوش ها در برابر صداهای شدید محافظت کنید.
  • از وارد کردن اشیاء خارجی به گوش خودداری کنید. در هنگام استفاده از گوش پاک کن برای پاک کردن موم گوش مواظب باشید تا به پرده گوش آسیب نزنید.
  • در طی پرواز از گوش های خود مراقبت کنید. عفونت گوش میانی را درمان کنید.

جمع بندی

  در این مقاله از سلسله مطالب شنوایی شناسی مجله هوش کالا به بررسی پارگی پرده گوش پرداختیم. پاره شدن پرده گوش می تواند به علت عفونت یا وارد شدن ضربه و موارد دیگر باشد. علائم سوراخ شدن پرده گوش می تواند سر گیجه، وزوز گوش و … باشد.

پارگی پرده گوش معمولا ترمیم می شود ، اما اگر به صورت خود به خود ترمیم نیابد ممکن است پزشک عمل جراحی را تجویز نماید.

خوانندگان محترم لطفا انتقادات و پیشنهادات خود را نسبت به این مطلب در قسمت نظرات برای ما مطرح نمایید.

برخی منابع

Eardrum Rupture

وزوز گوش (به انگلیسی Tinnitus) احساس شنیدن صدای زنگ زدن، صدای هوهو، صدای باد، صدای نبض یا هر صدای دیگری در گوش است. در حالیکه هیچ منبع مشخصی برای صدا در بیرون وجود ندارد. در این نوشته قصد داریم پس از تعریف وزوز گوش، به تفصیل درباره علائم، علل و درمان آن بنویسم. با ما همراه باشید.

تعریف وزوز گوش

وزوز گوش یک اصطلاح است برای زمانی که فرد بدون اینکه واقعا صدایی وجود داشته باشد احساس شنیدن صدا در گوش خود می کند. وزوز گوش خود یک علامت است که نشان دهنده وجود مشکلی در گوش ، عصب گوش و یا مناطق مغزی پردازش کننده اصوات است.

فردی که وزوز گوش دارد الزاما کم شنوایی ندارد. هر چند غالبا افرادی که مشکلی در گوش دارند احساس شنیدن این اصوات را می کنند. ممکن است فردی به دلیل داشتن دوره هایی از استرس این مشکل را تجربه کند.

اگر چه وزوز گوش غالبا نشان دهنده وضعیت و بیماری خطرناکی نیست با این حال در برخی از افراد با افزایش سن وضعیت بدتر می شود. در بسیاری از موارد این مشکل قابل درمان است و درمان اولیه ان شناسایی علت وزوز و رفع آن است. در برخی نیز استفاده از صدادرمانی و درمان شناختی رفتاری، سمعک و.. می تواند مفید باشد.

علائم زنگ زدن گوش

اگر شما مدتی است که یکی از علائم زیر را دارید احتمالا وزوزگوش دارید و می بایست به پزشک یا مراکز شنوایی سنجی مراجعه کنید.

  • شنیدن صدای زنگ زدن در گوش
  • شنیدن صدای هوهو در گوش
  • شنیدن صدای باد در گوش
  • شنیدن صدای نبض در یک گوش یا هر دو گوش
  • شنیدن صدای سوت گوش

شنیدن این اصوات بدون اینکه واقعا صدایی وجود داشته باشد در فرد احساس می شود. این صدا ممکن است بسیار آرام و یا بلند شنیده شود. همچنین در برخی از موارد این صداها آنقدر بلند است که مزاحمت جدی در شنیدن صدای دیگران ایجاد می کند. این علائم ممکن است در یک و یا هر دو گوش شنیده شود.

در صورت داشتن علائم گفته شده به مراکز شنوایی سنجی مراجعه کنید. برای یافتن آدرس و تلفن تماس مراکز شنوایی در شهر خود روی لینک زیر کلیک کنید:
مراکز شنوایی سنجی

علل و انواع وزوز گوش

به طور کلی دو نوع وزوز گوش وجود دارد:

  • ذهنی (subjective) : شابع ترین که فقط خود فرد صدا را می شنود.
  • عینی (objective) : شکل نادر که صدای داخل گوش را اطرافیان نیز می توانند بشنوند.

وزوز گوش ممکن است آرام آرام و یا به یکباره بوجود آمده باشد. درباره علت وزوز گوش نمی توان یک جواب مشخص داد. بسیاری از مواقع علت آن نامشخص است. صدای هو هو، صدای باد و یا هر صدای درون گوش می تواند نشانه ای از مشکل ( جسمی یا ذهنی ) در فرد باشد.

اما به طور کلی شایع ترین دلایل وزوز گوش میتوانند موارد زیر باشند:

  • کم شنوایی مربوط به سن: در برخی از افراد وزوزگوش ( تینیتوس ) همراه با کم شنوایی ناشی از افزایش سن ( پیرگوشی ) بروز می کند. معمولا بروز این صداها در سن 60 سالگی به بالا دیده می شود.
  • قرار گرفتن در معرض صداهای بلند: صداهای بلند همانند صدای آژیر ، صدای تفنگ و یا شنیدن صدای موزیک با صدای بلند ( از طریق هدفون یا حضور در کنسرت ) یکی از دلایل شایع کم شنوایی و به دنبال آن تینتیوس هستند.
  • انسداد و زیادی جرم گوش: جرم گوش به خودی خود با گیر انداختن جرم خارجی و جلوگیری از رشد باکتری ها برای گوش مفید است. زمانیکه جرم گوش زیاد شود خود باعث تحریک پرده گوش و احساس شنیدن اصوات می شود.
  • تغییر در استخوانهای گوش: رشد غیرطبیعی و تدریجی استخوان در گوش میانی ( اتواسکلروز) نیز می تواند یکی از دلایل شنیدن صدای هو هو در گوش شود.
  • آسیب “سلولهای مویی” گوش داخلی: در حالت طبیعی، پس از ورود صدا به گوش، این سلولهای کوچک و مو مانند، انرژی صوتی را دریافت و به عصب شنیداری انتقال می دهند. فشار ناشی از امواج صوتی سبب حرکت آنها و در نتیجه ارسال پیام الکتریکی به عصب شنیداری می شود. در نهایت عصب شنیداری این پیامهای الکتریکی را به مناطق مغزی که مسئول تفسیر اصوات هستند ارسال می کند. اگر این سلول های مویی به هر دلیل آسیب ببنید ممکن است بی دلیل پیام الکتریکی به عصب شنیداری بفرستند و فرد احساس شنیدن صدا بکند.

از دیگر علل زنگ زدن گوش و شنیدن صدای باد، وزوز، ضربان و ضربه در گوش و … می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نشانگان منییر
  • سندرم TMJ
  • آسیب به سر و گردن
  • نوروم آکوستیک ( تومور عصب شنوایی )
  • بدعملکردی شیپور استاش
  • گرفتگی عضلات گوش داخلی
  • مشکلات عروقی
  • بیماری های مزمن

داروهایی که می توانند سبب تینتیوس شوند

برخی از داروها می توانند وزوز گوش را بدتر کنند. به طورکلی افزایش مصرف این داروها می توانند سبب بدتر شدن و یا شروع صداهایی درون گوش شود. اغلب مواقع قطع مصرف این داروها سبب ناپدید شدن این اصوات می شود. این داروها عبارتند از :

  • آنتی بیوتیک: شامل پلی‌میکسین ب ، اریترومایسین ، وانکومایسین ، نئومایسین
  • داروهای سرطان: متوتروکسات، سیس‌پلاتین
  • داروهای ادرار آور: مانند بومتانید، اسید اتاکرینیک، فوروزماید
  • داروهای کینین
  • آسپرین

برخی از مکمل هایی غذایی و نیکوتین و کافئین نیز می توانند شدت وز وز گوش را بدتر کنند.

تشخیص وزوز گوش

برای تشخیص وزوز گوش می بایست به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید احتمالا پزشک برای تشخیص نیاز به ارزیابی های زیر داشته باشد :

  • تست شنوایی : یک بخش مهم مراجعه به کلینیک های شنوایی سنجی و انجام تست های تکمیلی توسط ادیولوژیست است.
  • ارزیابی حرکتی : پزشک ممکن است از شما بخواهد که چشمان خود را حرکت دهید و یا حرکت فک ، دست و پاهای شما را ارزیابی کند. اگر در این مواقع وضعیت صداهای درون گوش بدتر شد احتمالا بیماری زمینه ای وجود دارد که باید ارزیابی های تکمیلی انجام بشود.
  • تصویربرداری : براساس تشخیص پزشک ممکن است که شما نیاز به سی تی اسکن یا ام آر ای داشته باشید.

درمان وزوز گوش یا تینتیوس

برای درمان صدای گوش یا درمان صدای هوهو، باد ، ضربه و.. در گوش گزینه های زیادی وجود دارد . برخی از موثرترین آنها عبارتند از :

1-رفع مشکل و علت پزشکی

در ابتدا پزشک به دنبال این است که علت پزشکی که سبب وز وز گوش شده است را تشخیص دهد. اگر پزشک بتواند علت را تشخیص بدهد با رفع آن علت می تواند به درمان وزوز گوش کمک کند. نمونه های از این اقدامات عبارتند از :

  • شستشوی گوش و حذف جرم گوش: حذف جرم گوش می تواند شدت صدای گوش را کمتر کند
  • درمان مشکلات قلبی عروقی:
  • تغییر داروها: پزشک از طریق تغییر برخی از داروها که تینتیوس را افزایش می دهند می تواند جلوی بدتر شدن این مشکل را بگیرد.
وزوز گوش

2-صدا درمانی

صدا درمانی به انگلیسی (sound therapy) به روشهای مختلفی قابل اجرا است. به طور کلی در صدا درمانی ، از طریق یک صدای زمینه حساسیت و درک فرد را از وزوز کمتر می کنند. صدا درمانی توسط ادیولوژیست ( شنوایی شناس ) انجام می شود.

3- کمک گرفتن از مشاور

یک مشاور و یا روانشناس معمولا از طریق رویکرد درمان شناختی رفتاری یا cbt حساسیت فرد را از صداهای زمینه کاهش می دهد. با مراجعه به مراکز مشاوره و روانشناسی می توانید اضطراب و دیگر عوارض تیتوس را کاهش دهید.

4- دارو درمانی

داروی مشخصی برای درمان قطعی وزوز گوش وجود ندارد با این حال در برخی از افراد داروهای زیر می تواند شدت علائم و عوارض این مشکل را کمتر کند :

  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای: داروهای نظیر آمی‌تریپتیلین، نورتریپتیلین برای وزوزگوش شدید استفاده می شوند. ممکن است این داروها عوارضی همانند خشک شدن دهان داشته باشند.
  • آلپرازولام

5- خود درمانی

انجام یوگا و تمرینات آرام سازی عضلات می توانید استرس و شدت تینیتیوس را کاهش بدهید. همچنین با تغییر رژیم غذایی ( عدم مصرف نیکوتین کافئین و الکل ) می تواند به کاهش این صداها کمک کنید.

جمع بندی

ما در این نوشته درباره وزوز یا زنگ زدن گوش صحبت کردیم. پس از تعریف این اصطلاح به بیان علائم و علل و راه های تشخیص و درمان آن پرداختیم. اگر علائم گفته شده در این مقاله را مشاهده کردید، پیشنهاد می کنیم در اولین فرصت به مراکز شنوایی سنجی مراجعه کنید.

اگر هنوز سوالی درباره وزوز گوش دارید با گذاشتن کامنت با ما به اشتراک بگذارید. در اولین فرصت پاسخگوی شما خواهیم بود.

برخی منابع:

Tinnitus

سمعک یک وسیله الکترونیکی پیچیده و حساس است که شامل قطعات مختلفی از جمله میکرفون، گیرنده (رسیور) و … می باشد. سمعک به دلیل این که ساعات زیادی در گوش قرار می گیرد بسیار حساس و آسیب پذیر می باشد. گرد و غبار، میکرو ارگانیسم ها، جرم گوش، رطوبت و ضربه و … به راحتی می توانند به سمعک آسیب بزنند. هر کدام از قطعات سمعک ممکن است دچار مشکل شوند و نیازمند تعمیر باشند. در برخی از موارد مشکلات سمعک توسط خود کاربر قابل تشخیص و رفع است و در موارد دیگر برای عیب یابی مشکلات سمعک و تعمیر آن باید به ( شنوایی شناس تجویز کننده سمعک و یا سازنده آن )، مراجعه کرد.

در این نوشته از وب سایت مجله توانبخشی هوش کالا ، به بحث عیب یابی مشکلات سمعک برای کاربران و متخصصان این حوزه می پردازیم.

عیب یابی مشکلات سمعک

بسته به محل کارتان، ممکن است با مراجعینی روبرو شوید که با سمعک های خود مشکل دارند. مثلاٌ ممکن است پس از بررسی متوجه شوید که لوله پیچ خورده، باتری تمام شده یا کلید T (تله کویل) روشن است.

این مشکلات از طریق پیچ خوردگی لوله، تعویض باتری یا خاموش کردن کلید T فوراً و به سادگی قابل حل هستند. وقتی نمی توانید مشکل را رفع کنید، اگر سمعک شکسته، مراجع را به تجویز کننده یا سازنده سمعک ارجاع دهید. یا اگر مشکل در اثر فشردگی چرک گوش ایجاد شده به یک پزشک ارجاع دهید.

چند راه اساسی برای عیب یابی مشکلات سمعک

ممکن است مشکل و یا کار نکردن سمعک بنا به یکی از دلایل زیر باشد:

خاموشی سمعک

دلایل خاموشی سمعک عبارتند از:

  • خرابی باتری ( مثلاً باتری زنگ زده باشد و یا تاریخ مصرف باتری گذشته باشد)
  • نامناسب بودن اندازه باتری (بنا به نوع سمعک اندازه باتری آن هم متفاوت است. بنابراین سایز باتری باید با نوع سمعک متناسب باشد).
  • کثیف بودن محل های اتصال سیم
  • سیم شکسته
  • اتصال سیم شل شده
  • لوله پیچ خورده
  • مسدود شدن مجرای گوش با سرومن (بسته شدن مجرای گوش توسط موم گوش؛ یعنی تولید بیش از اندازه موم گوش ( سرومن ) که باعث بسته شدن مجرای خارجی گوش شود)
  • مسدود شدن گیرنده با سرومن
  • مسدود شدن قالب با سرومن
  • چرخیدن کلید به سمت تله کویل (T)

سمعک ضعیف شده

سمعک ضعیف شده بنا به دلایل زیر می باشد:

  • خراب شدن باتری
  • مسدود شدن بخشی از قالب با سرومن
  • مسدود شدن دهانۀ میکرفن با کثیفی یا جسم خارجی
  • رطوبت در قالب
  • ترک در قالب
  • مسدود شدن گیرنده با سرومن
  • مسدود شدن مجرای گوش با سرومن

از طریق لینک زیر میتوانید به مراکز شنوایی سنجی در سراسر کشور دسترسی پیدا کنید:
مراکز شنوایی سنجی | آدرس و شماره تلفن کلینیک های شنوایی سنجی کشور

قطع و وصلی

دلایل زیر ممکن است علت قطع و وصلی سمعک باشد:

  • کثیفی محل های اتصال سیم
  • سیم شکسته
  • اتصال سیم شل شده
  • لوله پلاستیک روی هم افتاده
  • ترشح (تعریق) در سمعک
  • کثیفی دستگاه
  • روشن بودن تله کویل

صدای خراب یا گرفته

علت صدای خراب یا گرفته می تواند موارد زیر باشد:

  • درست کار نکردن آمپلی فایر
  • میکروفن کثیف
  • مسدود شدن مجرای گوش با سرومن
  • گرفتگی جزئی قالب سرومن
  • باتری ضعیف

بازخورد صوتی

موارد زیر می توانند در بازخورد صوتی اثر بگذارند:

  • نزدیک بودن میکروفن به گیرنده
  • بلندی کنترل صدا
  • اتصال قالب از اجزای گیرنده شل شده
  • به خوبی جا نیفتادن قالب
  • کودک قالب بزرگتر دارد
  • مادگی میکرفن شل شده
  • ترک یا نشستی در قالب ، لوله پلاستیکی ، هوک یا دهانه هوک

نوفه در صدا

نوفه در صدا میتواند بر اثر:

  • سیم کثیف یا سائیده شده
  • سرپوش گیرنده شل شده
  • مادگی میکروفن شل شده
  • کنترل بلندی صدمه دیده
  • رطوبت در سمعک
  • میکروفن کثیف
  • ضعیف بودن اتصالات باتری
  • روشن بودن کلید تله کویل
  • مسدود شدن قالب با سرومن
  • گرفته شدن گیرنده با سرومن

جمع بندی

ما در این نوشته درباره عیب یابی سمعک صحبت کردیم. امیدواریم با راهنمایی های گفته شده سمعک تان را به راحتی عیب یابی کنید. شما همراهان عزیز مجله توانبخشی هوش کالا میتوانید مطالب بسیار مفیدی مربوط به شنوایی را در این سایت مطالعه کنید. در ادامه لینک یکی از مقالات کاربردی را برای شما قرار می دهیم و مطالعه آن را به شما عزیزان توصیه می کنیم.

علل ناشنوایی مادرزادی | بررسی علل ژنتیکی و غیرژنتیکی

برخی منابع

Troubleshooting Hearing Aids

منظور از نوار گوش همان تست گوش یا تست شنوایی است. برخی به تست های شنوایی مرسوم نوار گوش می گویند. در این نوشته می خواهیم به زبان ساده درباره انواع نوار گوش در اطفال، کودکان و بزرگسالان صحبت کنیم.

انواع نوار گوش بزرگسالان

نتایج تست های شنوایی بزرگسالان بصورت ادیوگرام گزارش می شود. برخی از عموم مردم اصطلاح غلط نوار گوش را بجای ادیوگرام به کار می برند. درحالیکه ادیوگرام در واقع نتیجه تست شنوایی است. در ادامه با انواع نوار گوش بزرگسالان بیشتر آشنا می شویم.

برای اطلاعات بیشتر درباره ادیوگرام مطالعه مقاله ی ادیوگرام چیست ؟ | چگونه ادیوگرام را بخوانیم ؟ را به شما پیشنهاد می دهیم.

1-تست شنوایی با تون خالص

در این حالت فرد بزرگسال وارد اتاقک اکویستیک می شود و یک هدفون مخصوص را در گوش خود قرار می دهد. شنوایی شناس ( ادیولوژیست ) در هر گوش صداهای با فرکانس و بلندی مشخص را برای فرد پخش می کند. پس پخش هر صدا فرد از طریق فشار دادن یک دکمه در درون اتاقک مشخص می کند که صدا را شنیده یا نشنیده است. ( هر بار که صدایی شنید می بایست دکمه را فشار بدهد).

اینکه صدا در چه فرکانس و بلندی برای فرد پخش شود در تخصص شنوایی شناس است. در نهایت متخصص شنوایی شناسی پس از اتمام آزمون، نتایج را در ادیوگرام ثبت می کند. سپس به شما می گوید که افت شنوایی دارید یا خیر! و اگر دارید بطور میانگین چند دسی بل است؟

برخی از عموم افراد به غلط به همین نتایج شنوایی نوارگوش می گویند.

2-تست شنوایی ABR

تست شنوایی (نوار گوش) ABR برای بزرگسالانی که همکاری ندارند و یا تمارض به کم شنوایی می کنند مفید است.  در این تست سه الکترود استفاده می شود که یکی را به پیشانی، دیگری را به محل بین ابروها و الکترود سوم را به پشت گوش متصل می کنند. این الکترودها امواج مغزی عصبی و ساقه مغز را ردیابی می کنند.

تست ABR، یک تست کامل، دقیق و بدون درد و آسیب است.

انواع نوار گوش نوزادان و کودکان

در همان بدو تولد یکسری تست های غربالگری شنوایی برای نوزادان انجام می شود. اگر به هر دلیلی نیاز به تست شنوایی باشد، به والدین اطلاع خواهند داد. تست های شنوایی غربالگری عبارتند از تست OAE  و تست AABR . همچنین تست تمپانومتری نیز در تشخیص اختلالاتی که منجر به کم شنوایی کودک می شوند نیز استفاده می شود. در ادامه این سه آموزن شنوایی سنجی را با هم بررسی می کنیم.

1- تست OAE

تست  OAE یک تست سریع و حساس است. در نوزادان در ۳ روز اولیه تولد آزمون  OAE انجام می شود. در برخی از مواقع بدلیل وجود مایع در در گوش تعدادی از کودک در این آزمون رد می شوند. ولی والدین نباید نگران باشند و دو هفته بعد برای تکرار تست و در صورت لزوم تست ABR باید مراجعه کنند. در تست OAE پاسخ سلول های مویی خارجی حلزون ثبت می شود.

انواع نوار گوش | اطفال ، کودکان و بزرگسالان

2- تست AABR

این تست، یک تست تشخیصی است که از طریق آن می تواند میزان افت شنوایی هر گوش را مشخص کرد. نوار گوش AABR بهترین گزینه برای شنوایی سنجی نوزادان و کودکانی است که همکاری ندارند و یا در آزمونهایی غربالگری رد شده اند. عملکرد این تست نیز مانند تست ABR است که در بالا (در بخش انواع نوارگوش بزرگسالان) توضیح داده شد. برخی نکات مربوط به این تست را در زیر بیان می کنیم:

  • تست AABR پاسخ مغز به اصوات شنیداری را اندازه می گیرد.
  • این تست اغلب برای نوزادانی که در آزمون غربالگری رد شده اند انجام می شود
  • تست AABR بدون درد و آسیب است.
  • این تست یک تست کامل و دقیق است اگر کودک خوابیده باشد و یا در حالت بدون حرکت و چشمان بسته آرام باشد.
  • اگر فرزندتان کمتر از ۶ ماه سن دارد می بایست در حالت چرت زدن این تست گرفته شود.
  • اگر فرزندتان ۷ سال به بیشتر سن دارد می توان این تست را در حالت بیداری و آرام و دراز کشیده انجام داد.
انواع نوار گوش | اطفال ، کودکان و بزرگسالان

3- تست تمپانومتری

تمپانومتری میزان کم شنوایی را مشخص نمی کند ولی می تواند در جهت تشخیص نوع کم شنوایی به شنوایی شناس و پزشک کمک کند. با کمک تست تمپانومتری می توان اطلاعات مفیدی در مورد پرده گوش و یا پارگی آن و ..  بدست آورد. این تست با گذاشتن یک لوله در گوش و در مراکز ادیولوژی انجام می شود.

انواع نوار گوش | اطفال ، کودکان و بزرگسالان

مراکز نوار گوش

نوار گوش یا تست شنوایی صرفا توسط متخصص شنوایی شناس و از طریق دستگاههای نوار گوش انجام می شود. ما لیست از مراکز نوار گوش تهران و مراکز  کشور را در برگه های زیر جمع آوری کرده ایم که با کلیک بر روی هر لینک وارد لیست مختص هر شهر می شوید. توجه داشته باشید مراکز نوار گوش همان مراکز شنوایی سنجی هستند.

مراکز نوار گوش تهران

مراکز نوار گوش کشور به تفکیک شهر

نکته پایانی

ما در این مطلب به بیان انواع نوار گوش در اطفال، کودکان و بزرگسالان پرداختیم. همچنین تست های مهم شنوایی در زمان غربالگری نوزادان را نیز بیان کردیم. پیشنهاد می کنیم با مشاهده علائم کم شنوایی در خود یا عزیزانتان در اولین فرصت به مراکز شنوایی سنجی مراجعه نمایید.

برخی از منابع:

شنوایی سنجی|wikipedia

نوارگوش|wikipedia

چی ؟ یه کم بلند تر حرف بزن ! نمی فهمم چی میگی بلندتر حرف بزن ! ، صدای تلویزیون رو بلند کن ! کم شنوایی یکی از شایع ترین مشکلات امروزه است. شرایط خاصی از قبیل سن، بیماری و ژنتیک ممکن است در کاهش شنوایی نقش داشته باشد.

زندگی مدرن تعدادی از عناصر آسیب دیده گوش را به لیست اضافه کرده است، از جمله بعضی از داروها و منابع زیادی از صدای بلند، سر و صدای مداوم. در این نوشته می خواهیم درباره علت کم شنوایی گوش در کودکان و بزرگسالان و نوزادان صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.

علت کم شنوایی چیست؟

این نوشته درباره علت کم شنوایی گوش کودکان – علت کم شنوایی گوش نوزادان – علت کم شنوایی بزرگسالان و.. است . در ادامه ما علل شابع را لیست کردیم :

1-افزایش سن

افزایش سن یکی  از شایع ترین علت کم شنوایی بزرگسالان است. هر سه بزرگسال 65 تا 74 ساله یکی درجاتی از کم شنوایی را تجربه می کند.. پس از 75 سالگی، این میزان به دو نفر از سه نفر می رسد.

محققان به طور کامل نتوانستند ارتباط سن را با کم شنوایی درک کنند. احتمالا قرار گرفتن در معرض صدا به مرور به مکانیک گوش آسیب می زند. احتمالا ژنتیک در این فرایند نیز تاثیر گذار است.

[irp posts=”930″ name=”تاثیر کم شنوایی برگفتار و زبان”]

2-سر و صدای محیط  :

اگر در معرض صدای بلند و پیوسته قرار دارید احتمالا کم شنوایی شما بیشتر خواهد شد.  در برخی از محل کارها، گوش هر روز در معرض صداهای محیطی قرار می گیرد که این برای شنوایی فرد خطرناک است . برای درک تاثیر سرو صدای محیط در کم شنوایی ، این را در نظر بگیرید: 44٪ از نجاران و 48٪ از لوله کش ها درجاتی از کم شنوایی  را گزارش می کنند. دیگر مشاغل دارای سر و صدای محیط  مانند  ارتش، معدن، تولید، کشاورزی و حمل و نقل نیز بیشتر از دیگران خطر ابتلا به کم شنوایی را دارند.

3-داروها :

داروها می توانند از علت کم شنوایی باشند ،  برخی از داروها  شنوایی یا تعادل را مختل می کنند. بیش از 200 مواد مخدر و مواد شیمیایی دارای عوارض کم شنوایی هستند:

  • برخی از آنتی بیوتیک ها
  • برخی داروهای شیمی درمانی
  • آسپرین
  • داروی مورد استفاده برای درمان مالاریا
  • چندین دارو برای اختلال نعوظ

4-کم شنوایی  ناگهانی:

در این حالت فرد  کم شنوایی 30 دسی بل یا بیشتر ( واحد بلندی صدا ) ، را بصورت ناگهانی پس از  چند ساعت یا چند روز تجربه می کند. 9 مورد از 10 مورد کم شنوایی ناگهانی فقط بر یک گوش اتفاق می افتد. میزان شیوع کم شنوایی ناگهانی 4000 مورد در سال است. بنابراین کم شنوایی ناگهانی می تواند علت کم شنوایی یک گوش باشد.

5-بیماریهای مرتبط با کم شنوایی :

بیمارهای نیز می توانند از علت کم شنوایی باشند . بیماری قلبی، فشار خون بالا و دیابت، ممکن است مشکلاتی در خون رسانی به گوش ایجاد کنند و سبب کم شنوایی شوند . اوتوسلوزیس بیماری استخوانی گوش میانی است و بیماری مینییر بر گوش داخلی تاثیر می گذارد. هر دو می تواند باعث از دست رفتن شنوایی شود.

ضربه به سر ، به خصوص شکستگی جمجمه یا پرده گوشه گوش، می تواند سبب کم شنوایی شود.

[irp posts=”1340″ name=”انواع سمعک | نامرئی | پشت گوشی |داخل گوشی | + فیلم”]

6-بیماری دوران کودکی

برخی  از بیماریهای دوران کودکی می توانند جزو علت کم شنوایی کودکان باشد. عفونت گوش در کودکان  باعث پر شدن مایع در گوش میانی و کم شنوایی  شود  که معمولا با رفع عفونت و مایع، کم شنوایی کودکان از بین می رود. اگر عفونت گوش درمان نشود می تواند به گوش میانی و گوش داخلی آسیب دائمی وارد کند و سبب کم شنوایی دائمی گوش در کودکان شود.

بیماری هایی که  می تواند علت کم شنوایی گوش کودکان شود عبارت اند از :: آبله مرغان- انسفالیت– آنفلوآنزا- سرخک-  مننژیت و اوریون.

7-مشکلات  مادرزادی

برخی کودکان، بطور مادرزادی کم شنوا به دنیا می آیند. این کم شنوایی در بیمارستان از طریق غربالگری های شنوایی تشخیص داده می شود. معمولا  علت کم شنوایی مادرزادی کودکان ، ارثی است و زمینه خانوادگی دارد ، ولی همچنین علت کم شنوایی مادرزادی کودکان می تواند ابتلای مادر به دیابت و یا یک عفونت در زمان بارداری باشد.

همچنین کمبود اکسیژن در زمان زایمان کودک می تواند از علل کم شنوایی در کودکان باشد.

زردی نوزاد نیز می تواند سبب کم شنوایی گوش کودکان شود.

کم شنوایی چگونه اتفاق می افتد ؟

در بسیاری از موارد، کم شنوایی به مرور اتفاق می افتد و فرد متوجه کم شنوایی خود نمی شود. ممکن است فکر کنید مردم آرام تر صحبت می کنند و همچنین گوشی موبایلتان خراب شده است و باید آن را تعویض کنید. در این مواقع باید به شنوایی شناس مراجعه کنید

مراکز شنوایی سنجی :

ما در اینجا لیستی از مراکز شنوایی سنجی معتبر کشور را گرد آورده ایم که می توانید با مراجعه به این کلینیک ها و انجام ارزیابی های تکمیلی توسط شنوایی شناس از میزان شنوایی خود و یا علت کم شنوایی خود بطور دقیق مطلع شوید

تنظیم سمعک ( به انگلیسی Hearing Aid Fitting ) برای نوزادان و کودکان اهمیت بالایی دارد. یادگیری گفتار وز بان در همین سنین خردسالی و نوزادی آغاز می شود. اطمینان از صحت تنظیم سمعک در کودکان برای درک صداهای محیط پیرامون کودک ضروری است. در این نوشته می خواهیم نکات مهم در تنظیم سمعک کودکان را ذکر کنیم با ما همراه باشید.

پس از انتخاب سمعک مناسب نوبت به تنظیم و یا فیتینگ سمعک می رسیم. برای روشن شدن این مبحث اجازه بدهید مثالی بزنیم. خرید سمعک مناسب همانند خرید پارچه مناسب است و تنظیم آن همانند دوختن لباس مورد نیازتان با استفاده از پارچه ( سمعک ) خریداری شده است.

فیتینگ سمعک و خیاطی

هیچ دو کودک کم شنوا ، شبیه به هم نیستند. اینکه شنوایی شناس به شما می گوید میزان کم شنوایی فرزندتان 50 تا 60 دسی بل است تمام ماجرا نیست. این عدد یک میانگین از بسامدهای مختلف است.در نهایت براساس میزان کم شنوایی و مجموعی از دیگر فاکتورهای تاثیر گذار شنوایی شناس سمعک را تنظیم می کند.

ما لیستی از ادیولوژیست های سراسر کشور را گرده اورده ایم که شما براحتی می توانید براساس شهر خود آدرس و شماره تلفن آنها را پیدا کنید.

تنظیم سمعک کودکان و در مقایسه با بزرگسالان کار سخت و پیچیده تری است. آزمونهای شنوایی سنجی کودکان با بزرگسالان متفاوت تر است. همچنین بزرگسالان پس از تنظیم سمعک به ادیولوژیست ( شنوایی شناس ) در مورد کیفیت صدای شنیده شده از سمعک در فرکانس ها و بلندی های مختلف بازخورد می دهند که این خود به تنظیم بهتر سمعک کمک زیادی می کند. اما کودکان و خردسالان در این مورد هیچ کمکی به شنوایی شناس نمی کنند. حتی آنها نمی توانند در مورد سفتی و یا نرمی قالب چیزی به شنوایی شناس بگویند.

تنها گزینه ، شنوایی شناس کودکان است

شنوایی شناس کودکان براساس وضعیت هر کودک سمعک را با وسواس انتخاب می کند. زمانیکه سمعک مناسب انتخاب شد شنوایی شناس اطلاعات زیادی از قبیل موارد زیر به شما می دهد:

اگر فرزند شما در هر دو گوش کم شنوایی دارد ، شنوایی شناس برای هر دو گوش فرزندتان سمعک را تجویز می کند. شنیدن هر دو گوش برای درک گفتار و زبان و همچنین امنیت کودک ( شناسایی منبع صدا ) ضروری است.

از طریق شنوایی دو طرفه کودک می تواند جهت یابی صوتی داشته باشد و بتواند منبع صدا ( مثلا صدای بوق ماشین ) را پیدا کند که برای امنیت کودک حیاتی است.

نحوه تست کیفیت تنظیم سمعک

قبلا گفتیم تنظیم سمعک گوش کار ساده ای نیست. شنوایی شناس از طریق نرم افزار براساس کم شنوایی کودک ( در بسامدهای مختلف ) سمعک را تنظیم می کند.

فرض کنید کودکی در یک فرکانس کم شنوایی 50 دسی بل و در فرکانس دیگر کم شنوایی 30 دسی بل داشت . اگر قرار باشد سمعک همه صداها را 50 دسی بل بلند کنند کودک در برخی از صداها ( صداهایی که افت 30 دسی بل دارند ) احساس نارحتی می کند.

شنوایی شناس با استفاده از نرم افزارهای تخصصی شرکت تولید کننده ، سمعک را برای برای هر بازه فرکانسی بر روی بلندی خاصی تنطیم می کند. ولی این همه ماجرا نیست.

بهترین تست برای بررسی کیفیت تنظیم سمعک این است که خروجی صدای سمعک را در کانال گوش کودک بشنویم . اما حالا چرا باید این خروجی را در کانال گوش کودک بشنویم ؟

براساس ساختار گوش ، کانال گوش و.. کودک ،  صدای خروجی سمعک نیز دستخوش تغییراتی می شود و این ممکن است با ان چیزی که در شنوایی شناس در نرم افزار تنظیم کرده متفاوت باشد. ساختار گوش هیچ دو کودک شبیه به هم نیست بنایراین بهترین مکان برای ارزیابی کیفیت تنظیم سمعک داخل گوش است.

تنظیم سمعک تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله حجم مجرای گوش خارجی ، میزان ورود قالب به گوش و رزونانس و یا تشدید مجرای گوش قرار می گیرد.

تست پروب میکروفن

در این تست یک تیوپ نرم که به میکروفن متصل است را در داخل کانال گوش قرار می دهند. سپس سمعک را به گوش کودک می زنند . شنوایی شناس از طریق میکروفن کیفیت صدای خروجی سمعک را بررسی می کند.

تنظیم سمعک تست پروب میکروفن

در بالا تصویر تست پروب میکروفن برای بررسی خروجی واقعی وسیله کمک شنیداری را می بنید. این تست بخصوص برای کودکان که قادر به ارائه فیدبک نیستند مناسب است. ممکن است این تست برای چندین بار در صداهای مختلف و روزهای مختلف گرفته شود تا درنهایت بهترین خروجی ممکن را برای سمعک تنظیم کرد.

تست (RECD )

تست اختلاف جفتگر با گوش واقعی ( به انگلیسی Real-Ear-to-Coupler Difference) می تواند برای تنظیم سمعک کودکان بسیار مفید باشد.

این تست نیاز به تبحر بالایی دارد و بخصوص برای کودکانی که برای تست پروب میکروفن ندارند می تواند مورد استفاده قرار گیرد. تحقیقات مختلفی نشان داده اند که تست اختلاف جفتگر با گوش واقعی ، برای کودکان و خردسال ساده و ایمن است. روال این تست بدین شکل است :

  • شنوایی شناس یک پروب میکروفن در گوش بدون سمعک قرار می دهد و سپس کیفیت صداهای مختلف را در کانال گوش اندازه می گیرد.
  • سپس در همان گوش سمعک قرار می دهد و جداگانه تست را انجام می دهد.
  • در نهایت براساس اختلاف این دو صدا ( با سمعک و بدون سمعک ) را بدر تنظیم سمعک لحاظ می کند. این تست براحتی و در کمتر از چند دقیقه انجام می شود.

تکنولوژی های سمعک روز به روز پیشرفت می کنند. به جرات می توان سمعک ها را رایانه ای کوچک نامید که صداهای اطراف را اندازه می گیرد و بصورت اتوماتیک وار آنها برای بهتر شنیدن فرد پردازش و تنظیم می کنند. در این مقاله می خواهیم انواع تکنولوژیهای به کار رفته در سمعک را برای شما معرفی کنیم.

انواع سمعکها ممکن همه یا برخی از این تکنولوژیها را در خود داشته باشند. میزان کارایی این امکانات براساس سن فرد متغییر است. در حالیکه یکی از امکانات سمعک برای فردی بسیار حیاتی است برای کودکی ممکن است چندان ضروری و لازم نباشد. شاید قبل از مراجعه به کلینیک های شنوایی و سمعک دانستن این اطلاعات برای انتخاب سمعک کمک کننده باشد. در پایین لیست این تکنولوژیهای به کار رفته در سمعک را برای شما معرفی کرده ایم:

1-امکان کاهش صدای زمینه

سمعک های دیجیتال مجهز به این تکنولوژی هستند. در این تکنولوژی ها سر و صدای زمینه به نسبت صدای گفتاری بلندی کمتری پیدا می کنند و در نتیجه به فرد کم شنوا کمک می کنند تا بهتر بشنود.

سمعک ها صداهایی را که دریافت می کنند را انالیز می کنند اگر یک صدا ناخواسته بود – مثل صدای پنکه و یا پروژکتور کلاس –  بلند کردن آنها می تواند سبب حواسپرتی و مشکل در شنیدن صدای گونده شود. بنابراین بلندی این صداهای زمینه ای را چندان بالا نمی برند – نسبت صدای زمینه را به صدای گفتار کاهش می دهند .

در مقابل صداهای گفتاری را بلندتر و با ثبات تر می کنند که این خود باعث می شود وضوح صدای گفتاری بالاتر برود و درک ان راحتتر شود.

2-اتصالات بلوتوثی و  وایرلس

بسیاری از سمعک ها از طریق تکنولوژی بلوتوث قادر به اتصال به دیگر وسایل الکترونیکی هستند. اما قابلیت اتصال به این وسایل چه کمکی به کاربر می کند ؟ از طریق اتصال سمعک به یک پخش کننده موزیک ، کاربر صدا مستقیما از طریق بلوتوس با کیفیت بهتر و بدون نویز می شنود در ادامه سه فایده مهم این اتصالات را با هم بررسی می کنیم.

اتصال به دستگاه صوتی و تصویری از طریق بلوتوث

اگر سمعک تکنولوژی بلوتوث را دارا باشد به راحتی به ابزارهای صوتی و تصویری نظیر : گوشی ، تبلت ، لب تاپ و پخش کننده های موزیک متصل می شود و صدا با کیفیت بهتر به صورت مستقیم از طریق بلوتوث وارد سمعک می شود. در این حالت دستگاه کمک شنیداری کیفیت بسیار بالاتری برای کودک و یا بزرگسال مهیا می کند.

اتصال به برنامه های کاربردی گوشی و  تبلت

برخی از کارخانه های تولید کننده سمعک ، برنامه های کاربردی برای مدیریت ئسیله کمک شنیداری ارائه می کنند. با نصب این برنامه ها در تبلت و یا گوشی ، کاربر با اتصال سمعک به این برنامه از طریق بلوتوث ، قادر به مدیریت دستکاه خود از جمله بررسی عمر باتری ، تغییر بلندی و برنامه شنیداری شود.

اتصال به میکروفن

تکنولوژی وایرلس سمعک اجازه می دهد که دستکاه شنیداری مستقیما به میکروفن های گوینده ها متصل شود و صدا را با کیفیت بهتر مستقیما دریافت کنند. استفاده از این تکنولوژی برای نمونه در این مکانها بسیار ضروری است:

  • والدین در حین رانندگی با استفاده از این ویژگی بدون نگرانی از سر وصدای ماشین های توی جاده می توانند با کودک خود صحبت کنند. در این موقیت دستگاه کمک شنیداری کودک با بدون نیاز به نگاه کردن مستقیم به چهره والدین ، صدای انها را مستقیما از طریق تکنولوژی وایرلس سمعک دریافت می کند.
  • در محیط های پر سرو صدا همانند پارک ، باغ وحش کودک صدای والدین را بدون زحمت می شنود.

3- تکنولوژی مدار تراکمی محدوده وسیع (WDRC )

محدوده پویای شنوایی یک فرد عبارت است اختلاف بین آرام ترین صدایی که می شنود و بلندترین صدایی که او را اذیت می کند. این دامنه در افراد کم شنوا کمتر از افراد شنوا است.

معمولا هر چقدر شدت کم شنوایی بیشتر  باشد این دامنه نیز کوچک تر است. این دامنه به فرد این امکان را می دهد که بین صداهای بلند و آرام تفاوت قائل شود و هر دو صدا را به یک بلندی نشنود.

سمعک هایی که تکنولوژی WDRC  دارند، براساس این دامنه صدا را بلند می کنند. بدین معنا که صدای زمزمه را به نسبت صدای فریاد کمتر بلند می کنند و بدین طریق فرد می تواند بین این دو تفاوت قائل شود.

4-سمعک های با میکروفن های جهت دار

به طور معمول سمعک ها بیشتر از یک میکروفن دارند. داشتن چند میکروفن و اندازه گیری صداهای اطراف توسط هر میکروفن به انها کمک می کند تا متوجه بشوند که منابع صداها کدام سمت هستند.

سمعک های دایرکشنال و یا مجهز به میکروفن جهت دار می توانند طوری برنامه ریزی شوند که صداهایی که از روبروی صورت کودک می آیند ( معمولا صدای روبروی کودک صدای گوینده ای است که کودک در حال مکالمه با ان است ) را به نسبت صداهای پشت سری ( صداهای زمینه ) بلندتر کند.

در محیط های پر سر و صدا سمعک های با تکنولوژی میکرفون های جهت دار ، برای صداهای جلویی تمرکز می کنند و صداهای پشت سر را آهسته تر می کنند. در این حالت کودک گفتار نفر جلویی خود را بهتر می شنود.

البته این امکان در موارد زیر ممکن است چندان موثر نباشد :

  • نوزادان و کودکانی که در محیط های پر جمعیت زندگی می کنند ممکن است بخشی از کلام افراد دور و بر خود و یا کسانیکه به انها نگاه نمی کنند را بخوبی نشوند. همچنین این نوزادان ممکن است توانایی لازم برای تماس چشمی با فرد گوینده را ندشاته باشند.
  • در کلاس های درس دانش آموز صدای معلم را بهتر می شوند و لی صدای هم کلاس های  پشت سر خود را ممکن است بخوبی نشوند.

5-سمعک های با برنامه ریزی چندگانه

بسیاری از سمعک های چندین حافظه و برنامه برای موقعیت های مختلف دارند. قاعدتا پردازش صدا در محیط های شلوغ برنامه ای متفاوت از محیط های آرام دارد. در این حالت کاربر براساس نیاز خود برنامه ذخیره شده را اجرا می کند.

کنترل این برنامه از طریق کنترل از راه دور و یا دکمه خود سمعک امکان پذیر است. این برنامه ها تنظیمات و بلندی های متفاوتی را برای فرد مهیا می کنند.

  • برخی از سمعک ها ، بصورت اتوماتیک براساس صداهای محیطی ، موقعیت را تشخیص و تنظیمات را تغییر می دهند.
  • داشتن امکان انتخاب برنامه های مختلف ، به خصوص برای کودکان است ، به ویژه اگر کم شنوایی آنها  تغییر کند.
  • کمک به مشارکت والدین در تنظیم بهترین برنامه شنیداری

در این حالت والدین با هماهنگی ادیولوژیست می توانند با انتخاب برنامه های مختلف در نهایت بهترین برنامه ای را که کودک راحتتری بهتری را برای شنیدن دارند از طریق خطا و آزمایش پیدا کنند.