درمان لکنت زبان کودکان در خانه | براساس تجربیات یک درمانگر

درمان لکنت زبان کودکان

درمان لکنت زبان کودکان توسط آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) انجام می شود. بخشی از درمان لکنت زبان کودکان در خانه ، برعهده والدین است. در این مقاله می خواهیم توجه خود را بر این تمرینات بگذاریم. این تمرینات براساس منابع معتبر پزشکی و تجربیات یک گفتار درمانگر نوشته شده است. اما اجازه بدهید قبل از آن بگوییم دقیقا لکنت در کودکان چگونه است. با ما همراه باشید.

لکنت زبان کودکان

گرفتگی زبان یا لکنت زبان در کودکان  یک اختلال گفتاری است. کودکی که لکنت دارد با اینکه می داند دقیقا چه می خواهد بگوید به یکباره خود را در حالِ تکرار ، قفل یا کشیده گویی صداها می بیند. این در حالی است که قبلا این مشکل را نداشته و پس از وقوع یک حادثه مشخص یا نامشخص بروز می کند.

گرفتگی زبان می تواند پس از ترس شدید ، از دست دادن یکی از عزیزان کودک ، تولد یک فرزند دیگر یا حادثه ای نامشخص بروز کند. با اینکه گرفتگی زبان کودکان پس این حادثه دیده شده است هنوز ثابت نشده است که ترس علت لکنت زبان کودکان است و این اشتباه است که ترس را علت آن بدانیم.

متاسفانه تحقیقات مختلف ، هنوز نتوانستند یک علت مشخص برای بروز گرفتگی و قفل شدگی گفتار پیدا کنند. برخی از تحقیقات ارتباطی بین ژنتیک و ویژگی های شخصیتی در بین این کودکان پیدا کرده اند. چون موضوع این مقاله درمان لکنت زبان کودکان در خانه است اجازه بدهید به معرفی این توصیه ها و تمرینات برویم.

12 توصیه و راهکار برای درمان لکنت زبان کودکان در خانه :

والدین عزیز دقت داشته باشند که توصیه های ذکر شده ذکر به معنای تمام درمان نیست اگرچه رعایت آنها ضروری است اما نباید به انها اکتفا کنید و مراجعه به متخصص و دریافت تمرینات متناسب با وضعیت کودک ضروری است. شما همچنین می توانید درمان لکنت از را دور را از طریق لینک با متخصص گفتاردرمانی انجام بدهید.

1- نگرانی خود را کم کنید.

نگرانی والدین و تلاش آنها برای رفع این مشکل گفتاری، موجب افزایش حساسیت و نگرانی کودک می‌شود. این نگرانی سبب آگاهی کودک از گرفتگی زبانش می شود. در صورتی که کودک نسبت به مشکل گفتاری اش حساس شود، مشکلات او در صحبت کردن تشدید پیدا می کند.

قفل ها و گرفتگی صداهای کودک ارادی نیست. با آرامش به حرفهایش گوش کنید.

2- هنگام صحبت کردن با او تماس چشمی داشته باشید.

تماس چشمی به معنای نگاه کردن به چشمان طرف مقابل است. متاسفانه برخی از والدین بصورت ناخودآگاه پس از وقوع لکنت فرزندشان ، برای اینکه او کمتر خجالت بکشد! به پایین نگاه می کنند.که این خود باعث می شود کودک متوجه مشکلش شود و تصور کند باعث خجالت والدینش شده است. این نکته بسیار مهم است که هنگام که کودکتان در حال صحبت کردن است کاملا عادی به چشمان او نگاه کنید و حتی اگر لکنت کرد تماس چشمی خود را با او حفظ کنید.

همچنین وقتی فرزندتان می خواهد با شما حرف بزند، به او توجه کامل داشته باشید. کارهای دیگر را کنار بگذارید و برگردید و در هنگام صحبت کردن تماس چشمی را حفظ کنید.

[ نوشته مرتبط : برای درمان لکنت زبان چه بخوریم ؟ ]

3- وسط حرفهای کودک نپرید.

برخی از والدین پس از مشاهده لکنت کودک به امید کمک به فرزندشان وسط حرف او می پرند و می خواهند جمله یا کلمه مورد نظر خودشان بگویند. اینکار بشدت اعتماد به نفس کودک را کاهش می دهد و در آینده ترس او را ااز آن کلمات بیشتر می کند.

بهترین کمکی می توانید در این شرایط به او کنید این است که صبورانه به حرفهای او گوش بدهید. زمانهایی که لکنت می کنند کاملا عادی رفتار کنید و اجازه بدهید تا در نهایت خودش کلمه را بگوید.

4- هرگز به او نگویید که چه کار کند تا لکنت نداشته باشد.

تا زمان مراجعه به آسیب شناس گفتار و زبان  ( گفتار درمانگر ) از هرگونه خود درمانی برای کودک خود پرهیز کنید. عباراتی نظیر یواش حرف یزن ، آهسته تر بگو ، نفس عمیق بکش، آرام تر صحبت کن ، نه تنها کمکی به کودکتان نمی کند بلکه سبب آگاهی کودک از لکنتش و شدیدتر شدن لکنت می شود.

همانطور که در بالا گفتیم لکنت کردن ارادی نیست. کودک در حالیکه قبلا یک کلمه را به خوبی بیان می کرد در زمانهایی به یکباره خود را در تله لکنت می بیند. بنابراین این توصیه کمک کننده نیست.

[ نوشته پیشنهادی : درمان لکنت زبان بزرگسالان ]

5- فعالیتهای غیر گفتاری کودکتان را بیشتر  کنید.

متاسفانه پس از وقوع لکنت به مرور کودک اعتماد به نفسش کاهش پیدا می کند. چرا که این مشکل صرفا گفتاری را به تمام مهارتهایش تعمیم می دهد. برای اینکه این تفکر در او شکل نگیرد توصیه می شود در طول دوره درمان فعالیتهای غیر گفتاری نظیر نقاشی کردن ، فوتبال بازی کردن ، بازه های فکری و… را با او بیشتر انجام دهید.

تمرینات لکنت زبان کودکان

متاسفانه مشاهده شده برخی از والدین به اشتباه در این دوره تکالیف گفتاری بیشتری به کودک می دهند و با وادار کردن فرزند خود به روخوانی های متعدد ، تماس گرفتن با آشنایان به خیال خود با کودک تمرین بیشتری می کنند.

کودک را در فعالیت هایی که به خوبی از عهده آن ها بر می آید شرکت دهید و توانایی های او را تشویق کنید. این فعالتها می توانند نقاشی کشیدن ، رقصیدن و غیره باشند.

6- زمانهایی را برای خود و فرزندتان اختصاص دهید.

در خانواده های شلوغ ، جنگ جلب توجه و وقت گرفتن برای صحبت کردن با والدین به شدت بالا است. قطعا فرزندی که سرعت گفتاری بالاتری داشته باشد در این جنگ پیروز است. فرزندی که لکنت دارد به مرور فشار زمان بیشتری احساس می کند و خود را ناتوان می بیند.

ممکن است شما با فرزندتان تنها باشید ولی دائما درگیر کارهای روزمره خود باشید و وقت کمتری را به او اختصاص بدهید در این حالت نیز وقتی فرزندتان با شما صحبت می کند چون زمان کمی برای گفتگو با شما می بیند دائما احساس فشار زمان می کند و چنین می پندارد که باید در کوتاه ترین زمان صحبت هایش را با شما انجام دهد.

به تجربه ما دیده ایم که وقتی والدین زمانهای مشخصی را صرفا به فرزندشان اختصاص می دهند و تمام توجه خود را معطوف به او می کنند به مرور فشار زمان کمتری کودک احساس می کند و لکنت او کمتر می شود.

7-آهسته و شمرده صحبت کنید.

تحقیقات مختلف ثابت کرده اند که فرد دارای لکنت زمانی که سرعت گفتاری خود را پایین می آورد میزان وقوع قفل ، تکرار و کشیده گویی کم می شود. یکی از اهداف گفتاردرمانی که در کلینیک یا جلسات آنلاین کاهش سرعت گفتاری است که از طریق تمرینات مشخص به کودک یاد داده می شود.

اما یکی از کارهایی که برای درمان لکنت زبان کودکان در خانه شما می توانید انجام دهید. آرام و شمرده صحبت کردن با اوست. از این طریق کودک به مرور این شیوه گفتاری و حرف زدن را از شما تقلید می کند. فراموش نکنیم که کودکان آینه ای از والدین هستند.

اگر شما  با سرعت پایین با او حرف بزنید او نیز در هنگام حرف زدن به مرور سرعت خود را کمتر می کند و این باعث می شود که کمتر لکنت داشته باشد.

8-هیجان و استرس را در خانه کم کنید.

کودکان در هنگام هیجان و ترس لکنت بیشتری می کنند. حذف عوامل افزایش دهنده هیجان در طول دوره درمان لکنت زبان کودکان ضروری است. این عوامل می تواند موارد زیر باشد :

  • فیلم های ترسناک : فیلم های ترسناک و هیجان انگیز باعث افزایش استرس و هیجان فرزندتان می شوند.
  • دعوای والدین : یکی از عوامل تشدید گرفتگی زبان اختلافات والدین است. برخی از مواقع اختلاف والدین بسیار اندک است اما کودک بسیار حساس است و بسیار نگران می شود. توصیه می شود اختلافات خود را کم و در مقابل کودک بروز ندهید.
  • بازی های گوشی : هر چقدر بتوانید تایم استفاده فرزندتان از گوشی را کم کنید برای او بهتر خواهد بود.

9-طول جملات خود را در هنگام حرف زدن با او کم کنید.

بیان جملات طولانی برای کودکان سخت است. البته کودکان جملات را از شما یاد می گیرند. زمانیکه جمله ای طولانی بشنوند، تلاش می کنند بعدا همان جمله را تکرار کنند. هر چقدر طول جملات شما کمتر باشد احتمال بروز لکنت زبان نیز کمترمی شود.

والدین بعنوان الگوی گفتاری فرزندتان اگر با جملات با طول کوتاه با او صحبت کنید این الگو به مرور در گفتار کودک نیز دیده می شود.

10- به فرزندتان نشان دهید که مشتاق شنیدن هستید.

می توانید از طریق زبان بدن نشان بدهید که کاملا به حرفهای او گوش می کنید. او باید بداند که شما به معنای حرفهای او و نه شیوه حرف زدن او گوش می دهید. وقتی که صحبت می کند با حفظ تماس چشمی ، لبخند بزنید و مشتاقانه به صحبت هایش گوش کنید. اینکار به فرزند شما کمک می کند تا آرام شود و آهسته تر صحبت کند.

پس از اینکه صحبت اش تمام شد چند ثانیه صبر کنید و اجازه بدهید تا اگر حرفی دارد ادامه بدهد .

11- فرزندتان را همانطور که هست بپذیرید.

بسیاری از کودکانی که از لکنت خود، آگاهی دارند بخاطر شیوه حرف زدن خود، احساس شرم می کنند. سعی کنید والدین حمایتگر و صبور برای انها باشید. با رفتار خود به او بفهمانید که این فقط یک مشکل گفتاری است.

در کنار او بنشینید دستتان را به دور گردنش ببرید. در لحظاتی که در کنار او هستید می بایست به فرزندتان بفهمانید که شما الان کاملا در اختیار او هستید. دائما به او بگویید که او را بدون هیچ دلیلی دوست دارید.

اگر فرزندتان از لکنت اش اطلاع دارد و در این باره از شما سوالی پرسید. به او بگویید که این مشکل بزرگی نیست و فقط برخی از کلمات را دیرتر می گویی . به او بگویید که ما با هم روی این موضوع کار می کنیم و به کمک گفتار درمانگر این مشکل را بزودی حل می کنیم.

12- از کلمات و جملات ساده و قابل فهم استفاده کنید.

یکی دیگر از تمرینات درمان لکنت زبان در کودکان در خانه ، استفاده از کلمات و جملات ساده و قابل فهم توسط والدین است. بیان کلمات و جملات پیچیده مانند واژگان انگلیسی ، عربی ، کنایه ها و… برای کودک سخت تر است.

تحقیقات مختلف نشان داده اند که کودک دارای لکنت،   هر چقدر جملات و کلمات پیچیده تری استفاده کند احتمال بروز لکنت زبان در او بیشتر می شود. شما بعنوان الگوی گفتاری او سعی کنید که کلمات پیچیده و جملات پیچیده کمتری استفاده کنید. اینکار به مرور کمک می کند تا پیچیدگی کلمات و جملات کودک کمتر شود.

مدت زمانی که  از شروع لکنت گذشته است در درمان آن بسیار مهم است .  هرچقدر زودتر به آسیب شناس گفتار و زبان مراجعه کنید نتیجه بهتری خواهید گرفت. لیست مراکز گفتار درمانی کشور را ببینیبد و متناسب با محل خود به مرکز گفتاردرمانی مورد نظر مراجعه کنید.تا شروع جلسات گفتار درمانی نکات زیر را جهت رفع لکنت زبان کودکان  و یا کاهش ان در خانه رعایت کنید.

[نوشته پیشنهادی : لیست مراکز گفتاردرمانی ]

[ نوشته پیشنهادی : لیست افراد مشهور دارای لکنت زبان ]

روشهای مطرح شده در درمان لکنت زبان کودکان

در کلینیک، از ما سوالات زیادی درباره درمان تضمینی لکنت زبان کودکان می پرسند. برخی از والدین به دنبال دارو برای درمان لکنت زبان کودکان هستند. در اینجا شایع ترین راهکارهای مطرح شده را برای شما ذکر می کنیم . آشنایی شما با این راهکارها به شما کمک زیادی در انتخاب مسیر درست درمانی می کند.

  1. دارو درمانی : برای درمان لکنت زبان کودک دارویی وجود ندارد و تاکنون هیچ دارویی تاثیری اساسی بر درمان لکنت زبان نداشته است. برخی از داورها به حذف اضطراب ناشی از لکنت کمک می کنند که بیشتر مناسب بزرگسالان است. برای کسب اطلاعات بیشتر نوشته داروی لکنت زبان را بخوانید
  2. طب سنتی : هیچ مورد ثابت شده ای در موثر بودن طب سنتی وجود ندارد.
  3. گفتار درمانی

گفتار درمانی چه کمک به ما می کند ؟

آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) در ابتدا با مشاهده و تحلیل وضعیت گفتاری کودک و محیط خانواده سعی در فراهم کردن محیطی ایده آل برای رفع گرفتگی زبان کودک می کند.

درمان لکنت زبان کودکان در خانه

اگر کودک در هماهنگی گفتار و تنفس مشکل داشت با آموزش تمریناتی به او در این مهم کمک می کند. سپس سعی در آموزش شیوه ای می کند که کودک در آن کمترین گرفتگی را داشته باشد. ( تکنیک هایی بسیار متفاوتی برای روان و راحت حرف زدن وجود دارند. اینکه چه تکنیکی و چه شیوه ای برای کودک  مفید است توسط گفتاردرمانگر مشخص می شود ) .

تکنیک های گفتار درمانی عین سادگی در درمان لکنت زبان کودکان  بسیار موثر هستند.  اولین وظیفه آسیب شناس گفتار و زبان این است که بهترین شیوه و تکنیکهای درمانی را متناسب با وضعیت کودک و بزرگسال طرح ریزی کند. در اینجا لیستی از معمول ترین تکنیک های گفتار درمانی  را آورده ایم .

slow rate ( کاهش سرعت گفتار از طریق تکنیک های گفتار درمانی )
light contact ( تماس نرم ملایم یک تکنیک حرفه ای که توسط آسیب شناس گفتار و زبان به کودکان آموزش داده می شود. )
easy start ( شروع آسان ، بخصوص برای کودکانی که در شروع کلمات مشکل دارند مفید است. )
pausing ( مکث ، یک تکنیک موثر که برای برخی از انواع گرفتگی زبان مفید است.)
stretch ( برخی از کودکان بخصوص در شروع درمان نیازمند استفاده از این تکنیک برای کسب روانی گفتار هستند .)
,..
تکنیک هایی بسیار متفاوتی برای درمان لکنت زبان کودکان وجود دارد. اینکه چه تکنیکی و چه شیوه ای برای روان حرف زدن کودک  مفید است توسط گفتاردرمانگر مشخص می شود. این تکنیک ها در کنار تمرینات درمان لکنت زبان کودکان در خانه منجر به بهبود لکنت کودک می شود.

برای رفع گرفتگی زبان کودکان به کجا مراجعه کنم ؟

متاسفانه پس وقوع لکنت زبان در کودکان ، بسیاری از والدین برای رفع گرفتگی زبان فرزندانشان به نزد متخصصین غیر مرتبط می روند و در طی این مسیر فرصت بسیار ارزشمندی را از دست می دهند.

باید بگویم گرفتگی زبان یک اختلال گفتاری است که نه منشا روانشناسی دارد و نه منشا آناتومیکی ، این اختلال ممکن است به دلایل مختلفی بوقوع بپیوندد . در هر صورت رفع گرفتگی زبان  و هر اختلال گفتاری دیگری توسط آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتاردرمانگر ) انجام می شود. شما می توانید از دو طریق نسبت درمان لکنت زبان اقدام نمایید:

1-مراجعه به کلینیک حضوری

ما در اینجا لیستی از بهترین مراکز گفتاردرمانی سراسر کشور را جمع آوری کردیم که می توانید نزد آنها مراجعه کنید.

2-دریافت برنامه از متخصص بصورت آنلاین :

برای شروع جلسات گفتار درمانی از راه دور می توانید با کلیک بر روی لینک گفتاردرمانی اینترنتی در هرکجایی که هستید از این خدمات استفاده کنید.

طرح سوال در رابطه با درمان لکنت زبان کودکان

ما سعی کردیم که در وب سایت هوش کالا ، بطور خلاصه و ساده اکثر سوالات شما در رابطه با درمان لکنت زبان کودکان در خانه را پاسخ بدهیم. اگر هنوز در رابطه با گرفتگی زبان کودکان ، در تمامی سنین 2 ساله تا 7 ساله سوالی دارید. حتما در پایین همین برگه در قسمت نظرات سوال خود را از ما بپرسید. تا می توانید سوال بپرسید!. در طرح سوالات خود از ذکر جزئیات غافل نشوید. تیم هوش کالا تلاش می کند که سوال شما را توسط آسیب شناس گفتار و زبان متبحر در این زمینه ظرف چند ساعت تا حداکثر دو روز پاسخ دهد.

برخی از منابع منابع :

انجمن لکنت آمریکا

این نوشته در تاریخ : 2 اردی بهشت 99 ویرایش شد.

110 دیدگاه دربارهٔ «درمان لکنت زبان کودکان در خانه | براساس تجربیات یک درمانگر»

  1. سلام یه پسر ۳ونیم ساله دارم که تا به الان همه روند تکامل نرمال بود و صحبت کردنش هم درست و به موقع بود و خیلی باهوش و سریع یه بازی فکری و رو حل و جور میکنه و مهارت های حرکتی و بنیادینی رو هم از اول کودکی به طور بازی هدفمند باهاش کار کردم و در کل پسر باهوش حساس و خوش صحبت مطالب و رویدادهارو با تمام کمال اشتیاق قبل از بروز لکنت صحبت میکرد و برا اطرافیان تعریف میکرد طوری که مادر شوهرم به عقیده ی خودش اسپند دود میکرد ???? ولی هفته پیش پاش لیزخورد و پیشونیش سمت راستش خورد به مبل و ورم زیادی هم نداشت و تا چند روز درد داشت و دوروز بعد افتادن لکنتش شروع شد اول یه سری حروف رو دو الی ۳ بار تکرار میکنه و بعضی جا ها نمیتونه یه کلمه رو بگه سکوت میکنه و بهم میگه مامان من چرا اینطور شدم نمیتونم حرف بزنم و به طور کل پسرم کمی حساس و احساساتی هستش و وقتی کارتون میبینه توی کارتونم شخصییت ها بهم صدمه یا دعوا و یا همو اذیت کنن ناراحت میشه و گریه میکنه . و در اقوام خودم کسی به لکنت دچار نیس تنها یک نفر اونم پسر خاله همسرم هستن و سنشونم بالا هستش و به گفته خودشو در کودکی ترسیده اینطوری شده . هیچکدوم از بچه های خانواده همسرم این مشکل رو ندارن و پسرم در شرایط کرونا به دنیا اومد و همسرم تا دوسال پسرمون قرنطینه کرده بود و پارک یا جایی که بچه ها یا اطرافیان باشن نمیبرد و پسرم به خاطر این شرایط کمی هم آروم و محتاط هستش در حضور نا آشناو در شرایط شلوغی استرس میگیره و جدیدا زیاد پارک خانه کودک میبرمش و دوست داره با بچه ها ارتباط بگیره و دوست پیدا کنه ولی تو پارک نزدیک بچه ها میشه از بچه ها میترسه و یه گوشه سرسره کنار می ایسته و خیلی تلاش میکنم احساس امنیت بدم بهش از طرف بچه ها کمی باهاش صحبت میکنم آروم تر میشه و راحتر کنار میاد با محیط و الان حدود ۳ هفته هستش اکثرا روزانه میبرمش احتمالش هست از استرس پارک یا سختی ارتباط گرفتن با بچه ها باعث ایجاد لکنت شده باشه من هر سری به میل و رقبت خودش میبرم و خودش دوس داره هرروز بره ولی میره بچه هارو نگاه میکنه و کمی با من بازی میکنه و جدیدا دوتا دوست پیدا کرده و اسمشون بعضی مواقع به سختی تلفظ میکنه دایان و امیر سام که پسرم حدف د و ا رو چند بار تکرار میکنه و سام انقد که حرف ا طولانی میشه یادش میره ???????? الان درست یک هفته اس این مشکل پیش اومده واقعا نمیدونم چیکار کنم خواهشا راهنمایی کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *