درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان

درمان اختلالات تلفظی
درمان اختلالات تلفظی

خوشبختانه مشکلات تلفظی و تولیدی به آسانی درمان می شوند. به شرط آنکه افراد درباره درمان این مشکلات اطلاعات کافی داشته باشند. ما در این نوشته قصد داریم هر آنچه نیاز است درباره درمان اختلالات تلفظی بدانید را بیان کنیم. ما را تا انتها همراهی کنید.

علت مشکلات تلفظی چیست؟

مهمترین علت مشکلات تلفظی، یادگیری غلط تلفظ حروف در دوران کودکی است. بیشتر مشکلات تلفظی بدون منشا ساختاری (منظور اندامهای گویایی مانند زبان و دندانها ) است. منشا بیشتر این مشکلات بد یادگرفتن صدا ها است. بدین معنی که فرد محل و یا شیوه تولید صدا را بخوبی یاد نگرفته است. برای نمونه فردی که در تلفظ حرف سین دچار بدیادگیری شده است، زبانش را در جای درست تلفظ “س” قرار نمی دهد و به عقب تر، جلوتر یا کنارها می برد. درنتیجه صدایی شبیه “ث” و یا “ت” شنیده می شود.

البته در مواردی علت مشکلات تلفظی، می تواند مشکلات ساختاری باشد. مشکلات ساختاری در زبان ( کوتاهی بند زیر زبان ) و دندانها (بد شکلی و یا فقدان دندانها جلویی) و.. باشد. این افراد هم پس از تشخیص گفتاردرمانگر و ارجاع جهت رفع مشکل ساختاری می توانند مشکل خود را برطرف بکنند.

تشخیص اینکه علت اشتباه حرف زدن شما چیست، برعهده متخصص گفتار و زبان (گفتار درمانگر) است.

درمان اختلالات تلفظی چگونه انجام می شود؟

برای درمان اختلال تلفظی هر صدا، یکسری تکنیک های مشخصی وجود دارد. اجرای این تکنیک ها در خانه کمی سخت است و بدون کمک متخصص، از عهده شما در خانه بر نمی آید.

آسیب شناس گفتار و زبان (گفتاردرمانگر) متخصص درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان است.

گفتاردرمانی با روانشناسی متفاوت است و از زیر شاخه های علوم پزشکی محسوب می شود. متخصص گفتار درمانگر ما تمامی دوره های اجرای تکنیک های فوق در دانشگاه با موفقیت طی کرده و در سریع تر زمان ممکن مشکلات تلفظی را درمان می کند.

درمان اختلالات تلفظی در بزرگسالان نیز ممکن است. هرچند هر چقدر سن پایین تر باشد درمان سریع تر است. بطور میانگین برای آموزش و تصحیح تلفظ هر حرف در کودکان 4 جلسه نیاز است.  در بزرگسالان این تعداد برای هر صدا گاها به 7 تا 8 جلسه نیز ممکن است برسد.

درمان اختلالات تلفظی

با مشاهده برگه “لیست کامل مراکز و کلینیک های گفتار درمانی ” در وب سایت هوش کالا می توانید به نزدیکترین مطب گفتاردرمانی به محل سکونت خود دسترسی داشته باشید و با خیالت راحت روال درمانی خود و یا فرزندتان را طی کنید.

تا چه سنی کودکان فرصت یادگیری خود به خودی تلفظ حروف را دارند؟

به طور میانگین کودکان در سن 5 سالگی تلفظ تمام حروف را یاد می گیرند. البته این بدین معنا نیست اگر کودک شما الان 4 ساله است و 50 درصد از حرفهایش را غریبه ها متوجه نمی شوند ، به او تا 5 سالگی فرصت بدهید. اگر مشکلات تلفظی و وضوح در هرسنی خیلی پایین است حتما به کلینیک گفتار درمانی مراجعه کنید. آسیب شناس گفتار و زبان براساس آزمایشات و ارزیابی های خود به شما می گوید که هم اکنون مداخله نیاز است یا خیر.

گفتاردرمانگر چطور مشکلات تولیدی را درمان می کند؟

منظور از مشکلات تولیدی همان مشکلات تلفظی است. گفتاردرمانگر بر اساس علت اشتباه حرف زدن شما درمان خود را آغاز می کند. برخی از کودکان تفاوتاتی بین صدای غلط و صدای صحیح قائل نمی شوند. درمان مشکلات تلفظی این کودکان با تمییز شنیداری صدا شروع می شود.

در نهایت همانطور که گفتیم گفتار درمانگر برای آموزش تلفظ صحیح هر صدایی یکسری تکنیک های دارد. این تکنیک تنوع زیادی دارند و غالب آنها از طریق چوب آبسالانگ و تحریک قسمتی از زبان ، به فرد آموزش داده می شوند. هر واج سه ویژگی منحصر به فرد را دارد :

  1.  جایگاه تولید :منظور از جایگاه تولید ، مکان برخورد زبان یا لب ها برای تولید صدا است. برای نمونه جایگاه تولید صدای “پ” دولبی است.
  2. شیوه تولید: صداها براساس شیوه خاصی ( انفجاری ، سایشی ، انسایشی و.. ) تلفظ می شوند.
  3.  واکداری و یا بی واکی: هر صدایا واک دار ( صدا دار ) و یا بی واک ( بی صدا ) است.

برخی از تکنیک های آموزش تلفظ در خانه:

ما در وب سایت هوش کالا ، نوشته های زیادی درباره درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان به تفکیک هر صدایی آورده ایم. برای دسترسی به تمامی آنها بر به برگه نوشته های مفید آموزش تلفظ حروف  بروید. یکبار دیگر متذکر می شویم آموزش و درمان اختلالات تلفظی بزرگسالان و کودکان بدون گفتاردرمانی امر سخت و تقریبا غیر ممکن است.

[ نوشته پیشنهادی : آموزش تلفظ حرف ر ]

بیماریها در مشکلات تلفظی

غالب کسانیکه مشکلات تلفظی دارند هیچ گونه بیماری پزشکی ندارند. با این حال برخی از مشکلات و بیماریها سبب مشکلات تولیدی می شوند. برخی از این بیماریها، اوتیسم، عقب ماندگی ذهنی، پارکیسنون، فلج مغزی، دیزارتری، کم شنوایی، ام اس و.. است. درمان مشکلات تلفظی در این بیماریها کمی طولانی تر ولی ممکن است.

نتیجه گیری

مشکلات تلفظی در هرسنی از طریق گفتاردرمانی درمان می شوند. هر چقدر سن فرد کمتر باشد درمان اختلال تلفظی اش راحتر و سریعتر خواهد بود. علت اشتباه حرف زدن ( مشکلات تولیدی ) ، غالبا بد یادگیری است. البته برخی از مشکلات تولیدی نیز بدلیل مشکلات ساختاری است. کودکان تا 5 سالگی می بایست تلفظ تمام حروف را یاده گرفته باشند. مراجعه به کلینیک های گفتاردرمانی بهترین راه برای تصمیم گیری درباره زمان مداخله است.

برخی منابع

Treatment and Persistence of Speech and Language

24 دیدگاه دربارهٔ «درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان»

  1. سلام من حین حرف زدن بعضی کلمات رو اشتباه تلفظ میکنم هرچند که نوشتاریشون و تلفظ دقیقشون توی ذهنم هستن ولی وقتی میخوام به زبون بیارم اشتباه تلفظ میکنم و بهاطر این ترجیح میدم توی جمع حرف نزنم
    میشه راهنمایی کنید

  2. سلام من از بچگی در گفتن کلمه ر مشکل داشتم پدرم ترک هستن اکثر ترکها اینجورین چکار کنم آیا درست میشه .تو روحیم تاثیر میزاره س رم بد میگم که زیاد مهم نیست فقط ر رو خوب نمیتونم بگم انگار میگم ل به ر

  3. سلام من وقتی در جمعی خجالت میکشم خیلی بیشتر سر زبانی حرف میزنم آیا این مشکل با گفتار درمانی حل میشود یا روان شناس

  4. باسلام دختر3.5ساله دارم که درتلفظ کلمات مشکل داره.مثلا:سلام.میگه لَلام.زنبور.میگه مَمبور.یا شیر رامیگه ایر.به نظرشما باچندجلسه گفتاردرمانی خوب میشه

    1. مصطفی قاسمی برم سبز

      باید ارزیابی شود و تعداد خطاها و نوع خطاها را بدست بیاوریم. آموزش هر صدا تقریبا 4 تا 6 جلسه زمان می برد.

  5. سلام وقت بخیر.من یه پسر ۵ ساله دارم که تو تلفظ حرف ر مشکل داره میخواستم راهنماییم کنین که مشکلش حل شه.ممنون

    1. مصطفی قاسمی برم سبز

      سلام در نوشته آموزش تلفط حرف توضیحاتی دادیم ولی در آنجا هم گفتیم که تلفظ در حالیت طبیعی جزو آخرین صداهایی است که کودک یاد می گیرد و اگر یاد نرگفت گفتاردرمانی مشکل را رفع خواهد کرد.

  6. سلام‌پسر‌من‌۱۴‌سالش‌است‌همه‌ی‌صداها‌وحرفهارا‌
    درست‌تلفظ‌میکند‌فقط‌مشکل‌این‌است‌که‌با‌سرعت
    حرف‌میزند‌ودر‌نوک‌زبان‌صحبت‌میکند‌مثل‌این‌است
    که‌کلمات‌‌از‌دهانش‌به‌سرعت‌بیرون‌میان‌ومن‌گاها‌میگم
    یکبار‌دیگر‌وآروم‌بگو‌من‌بفهمم‌ممنون‌میشم‌اگر‌راهنمایی
    کنید‌باتشکر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *