تکلم بعد از سکته مغزی | آموزش و درمان

درمان تکلم بعد از سکته مغزی

سکته مغزی یک حمله مخرب است که به مغز آسیب می رساند. این آسیب می تواند بر تمام بدن تاثیر بگذارد. در واقع سکته می تواند باعث مشکلات جسمانی، مانند عدم توانایی راه رفتن، نگهداشتن اشیاء و انجام فعالیت های روزانه بشود. سکته مغزی همچنین می تواند بر شناخت و حتی توانایی صحبت کردن و برقراری ارتباط کلامی فرد تاثیر منفی بگذارد. اصطلاح مورد استفاده برای توصیف از دست دادن مهارت های گفتاری و ارتباطی، پس از سکته مغزی “آفازی ” است. راه هایی برای حرف زدن بعد از سکته مغزی وجود دارد. در این نوشته می خواهیم راههایی برای درمان تکلم بعد از سکته مغزی را معرفی کنیم پس با ما همراه باشید.

مناطق گفتاری مغز چه نواحی است؟

قدرت تکلم در همه افراد راست دست و اغلب افراد چپ دست به فونکسیون نیمکره چپ مربوط است. در هنگام سکته مغزی، خون در بخشی از مغز به طور جدی کاهش می یابد یا قطع می شود. در نتیجه اکسیژن و مواد مغذی حیاتی به بافت های مغز نمی رسد. پس از قطع شدن اکسیژن و مواد مغذی، سلول های مغز می توانند در عرض چند دقیقه شروع به مردن کنند. در نتیجه این اتفاق فونکسیون نیمکره چپ نیز آسیب میبیند. بنابراین مشکلات تکلم در بیمارن سکته مغزی بسیار شایع است.

آیا ممکن است حرف زدن بیماران سکته مغزی خود به خود درمان شود؟

ممکن است توانایی حرف زدن بیماران سکته مغزی ناگهان بصورت خود به خودی بهبود یابد. در این حالت تکلم بعد از سکته مغزی، بصورت خود به خودی و بدون هیچ گونه درمانی بر می گردد. این برگشت خود به خودی تکلم معمولا پس از یک سکته کوچک یا یک حمله ایسکمیک گذرا (TIA) اتفاق می افتد(سکته مغزی خفیف) . اگر قرار بر بازگشت خود به خودی حرف زدن بیماران سکته مغزی باشد، اغلب در عرض چند روز پس از سکته، اتفاق می افتد. برای درمان تکلم سکته های شدید و آسیب های قابل توجه، توانبخشی ( گفتار درمانی سکته مغزی) برای آموزش و درمان تکلم ضروری است.

زمان مناسب گفتار درمانی سکته مغزی کی است ؟

آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) نقش بسیار مهمی در درمان تکلم بعد از سکته مغزی دارد. آسیب شناس گفتار و زبان تنها متخصص جهت  ارزیابی و درمان اختلالات گفتار و زبان و بلع در بیماران سکته مغزی است. زمان شروع گفتار درمانی سکته مغزی همچنین در تاثیر برنامه درمانی بسیار موثر است هرچه برنامه گفتار درمانی سکته مغزی زودتر شروع شود میزان بهبودی بیشتر خواهد بود. اگر بدنبال درمان تکلم بعد از سکته مغزی هستید حتما به مراکز گفتار درمانی شهر خود مراجعه کنید. هر چه زودتر بهتر!

برای دسترسی سریعتر وراحتر به مرامز گفتاردرمانی در شهر خود روی لینک زیر کلیک کنید:
مراکز گفتار درمانی | لیست کلینیک ها و مراکز گفتاردرمانی کشور

چه عواملی در درمان تکلم بعد از سکته مغزی موثر است؟

عومل موثر در درمان نکلم بعد از سکته مغزی به موارد زیر بستگی دارد:

  • سن
  • علت آسیب مغزی
  • نوع آفازی
  • جایگاه آسیب  و اندازه ضایعه مغزی

به عنوان مثال، فرد مبتلا به آفازی ممکن است یک تومور بر روی مناطق گفتاری در مغز  داشته باشد که در این حالت جراحی برای درمان تومور مغزی ، می تواند سبب بهبود حرف زدنش شود.

درمان تکلم پس از سکته مغزی چقدر طول می کشد؟

بدانید که آموزش حرف زدن بیماران سکته مغزی می تواند مدت زمان زیادی طول بکشد . در اینجا بهتر است به جای واژه درمان از واژه “بهبودی ” استفاده کنیم .  تمرینات سخت ، شرکت در جلسات گفتار درمانی سکته مغزی ، تمرین منظم با دوستان و خانواده در خانه همه بر مدت زمان تاثیر دارد. نباید انتظار داشته باشید که پس از چند هفته گفتار درمانی مشکل حرف زدن رفع شود. درمان تلکم در سکته مغری نباز به صبر دارد . صبر داشته باشید و مطمعن باشید تلاش و صبر نتایج خوبی را برای شما رقم خواهد زد.

تا چه میزان مشکل حرف زدن پس از سکته مغزی رفع می شود؟

در مورد بهبود تکلم بعد از سکته مغزی باید واقع بین بود. برخی از افراد آسیب جزئی و در نتیجه آفازی خفیفی دارند و در مقابل برخی آفازی ( از دست دادن گفتار پس از سکته مغزی)  شدیدی دارند. در مورد افرادی که آفازی شدید دارند ممکن است اولویت رفع نیازهای ابتدایی از طریق ارتباط کلامی و یا غیر کلامی باشد. به هرحال جواب اینکه چقدر طول می کشد تا مشکل حرف زدن پس از سکته مغزی خوب شود و میزان بهبودی چقدر است همه پس از ارزیابی توسط آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتاردرمانگر) مشخص می شود.

درمان تکلم بعد از سکته مغزی

نکاتی برای آموزش حرف زدن پس از سکته مغزی

در کنار مراجعه به گفتار درمانی در خانه نیز می توانید موارد زیر را جهت ارتباط بهتر انجام دهید.

  • قبل از اینکه با او صحبت کنید ، او را متوجه خودتان کنید.( توجه او را جلب کنید)
  • تماس چشمی تان را حفظ کنید و به حرکات بدن و ژست هایش توجه کنید.
  • سر و صدای زمینه را کم و یا حذف کنید. ( صدای تلویزیون ، رادیو و یا صحبت دیگران..)
  • بلندی صدای تان را در یک سطح معمولی حفظ کنید. برای اینکه کاری را انجام دهد صدایتان را بلند نکنید.( حداقل تا زمانیکه خودش از شما نخواسته
  • ارتباط را ساده کنید. بصورت تحکم آمیز با او صحبت نکنید.
  • از جملات با ساختار ساده استفاده کنید و بر روی کلمات کلیدی تاکبد کنید.
  • سرعت گفتارتان را کم کنید.
  • به او فرصت کافی برای صحبت کردن بدهید. تا اتمام صحبتش صبور باشید.
  • علاوه بر گفتار، از رسم کردن، ژست ها، نوشتن و حالات چهره برای برقراری ارتباط کمک بگیرید.
  • او را کمک کنید که از نقاشی کردن ، ژست ها و نوشتن استفاده کند.
  • بیشتر از سوالات با جواب بلی – خیر استفاده کنید تا سوالات با پاسخهای طولانی
  • تلاش هایی که برای حرف زدن انجام میدهد را تشویق کنید و اصرار به تلفظ صحیح و یا کامل گفتن کلمات نداشته باشد.
  • در صورت امکان او را در انجام کارهایش و.. تشویق کنید.

سخن نهایی

ما در این مقاله درباره درمان تکلم پس از سکته مغزی صحبت کردیم. بیان کردیم که با گفتار درمانی می توان روند درمان تکلم را سرعت بخشید. درصورتیکه شما عزیزان، در اطراف خود بیمار سکته مغزی دارید، برای بهبود وضعیت تکلم بیمار، حتما از یک گفتاردرمانگر کمک بگیرید. برای راحتی شما مخاطبین عزیز لیست مراکز گفتار درمانی سراسر کشور را در مجله هوش کالا فراهم کرده ایم.

برخی منابع

The Benefits of Speech Therapy for Stroke Patients

6 دیدگاه دربارهٔ «تکلم بعد از سکته مغزی | آموزش و درمان»

  1. سلام .توی شهرستان ما گفتار درمان نیست و تا۱۰۰ کیلومتری گفتار درمان نیست .میشه چند تا تمرین برای یک بیمار سکته مغزی ۵۰ ساله پیشنهاد بدین؟

  2. سلام ممنون از مطالب مفیدتون،منم پدرم پارسال سکته کرده بود و گفتارش رو از دست داده بود و غذا هم نموتونس بخوره .بردیمش کلینیک دکتر نادر غنی زاده توی جهان کودک،دو ماهه واقعا شاهکار کرد.پدرم الان میره سر کار

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *