اختلال طیف اوتیسم یا به اختصار (ASD)، نوعی اختلال رشدی محسوب می شود. کودکان و بزرگسالان مبتلا، در ارتباطات کلامی و غیر کلامی، تعاملات اجتماعی و فعالیت های مربوط به بازی مشکل دارند. کارآمدترین روش برای درمان اختلال اوتیسم، روش های توانبخشی می باشد. چرا که بهترین سرویس و برنامه درمانی را به افراد مبتلا به این اختلال، ارائه می دهند. درمان های توانبخشی شامل گفتاردرمانی، کاردرمانی، رفتاردرمانی و … است. با ما همراه باشید تا در این نوشته با روش های درمان اوتیسم بیشتر آشنا شویم.

درمان های توانبخشی اختلال اوتیسم

مداخله و درمان اوتیسم بستگی به میزان شدت این اختلال، محل زندگی و سایر فاکتورها دارد. یکی از تکنیک های درمانی برای بیماری اوتیسم درمان توانبخشی است که شامل موارد زیر می باشد:

  1. کاردرمانی
  2. گفتاردرمانی
  3. رفتاردرمانی
  4. آموزش مهارت های اجتماعی
  5. فیزیوتراپی
  6. درمان انسجام حسی
  7. بازی درمانی

در کل روش های متعددی می توانند به بهبود عملکرد اجتماعی، یادگیری و کیفیت زندگی کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم کمک کنند. اما لازم است بدانیم که درمان صد در صدی برای این اختلال وجود ندارد. بلکه ترکیبی از روش های درمانی می تواند منجر به کاهش علائم آن و کنترل بیماری شود.

نکته مهم این است که والدین نباید سن طلایی کودک برای درمان اوتیسم را از دست بدهند. معمولا سن طلایی برای معالجه این اختلال، تا قبل از ۵ سالگی است. هر چه در سن پایین تر بیماری تشخیص و فرایند درمان و آموزش های لازم، به موقع به کودک داده شود؛ شانس بیش تری برای بهبودی وجود دارد.

جهت آشنایی با نشانه های اوتیسم به شما توصیه می کنیم مقالۀ علائم واضح اوتیسم از کودکی تا بزرگسالی را مطالعه نمایید.

در ادامه روش های درمانی توانبخشی را با هم بررسی می کنیم.

۱- کاردرمانی

کاردرمانی توسط یک کاردرمانگر انجام می شود و میتواند یک درمان موثر و کلیدی برای مشکلات حرکتی و ذهنی کودکان مبتلا به اوتیسم باشد. در کاردرمانی بر روی عملکردهای زیر تمرکز دارند:

  • یادگیری 
  • اعتماد به نفس
  • استقلال 
  • تعامل اجتماعی. 

با تقویت این مهارت ها، توانایی کودکان در دوران مدرسه و تعاملات اجتماعی شان بهبود می باید. علاوه بر این مهارت ها، به انجام فعالیت های فردی کودکان نیز کمک ویژه ای می کنند. فعالیت هایی مانند:

  • غذا خوردن
  • بازی کردن
  • حمام و توالت رفتن
  • آراستن ظاهر
  • مهارت های حرکتی ظریف مانند نوشتن، رنگ آمیزی و برش با قیچی

و…

با مراجعه به موقع افراد دارای اوتیسم به مراکز کادرمانی، می توان مشکلات حرکتی – ذهنی در این افراد را بهبود بخشید. برای یافتن آدرس و تلفن مراکز کاردرمانی در شهر خود روی لینک زیر کلیک کنید:
مراکز کاردرمانی

«فرد مبتلا باید به طور فشرده و هر روز تحت خدمات کاردرمانی قرار بگیرد.»

درمان اختلال اوتیسم

۲- گفتار درمانی 

گفتاردرمانی با ارزیابی و درمان اختلالات گفتار و زبان و بلع در کودکان و بزرگسالان، به عنوان یکی از روش های درمانی اوتیسم استفاده می شود. گفتاردرمانی کمک های زیر را به کودکان و افراد مبتلا به اوتیسم می کند:

  • درک کردن گفتار دیگران
  • صحبت کردن با دیگران
  • ورود به تعاملات اجتماعی

به طور کلی این شیوه درمانی بر آموزش کودکان دارای اوتیسم، به منظور استفاده هر چه بیش تر از زبان جهت ارتباط تأکید دارد. بنابراین به علت مشکلات کلامی این کودکان، نقش گفتار درمانی بسیار حائز اهمیت می باشد. با مراجعه به موقع و سریع کودکان اتیسمی به مراکز گفتاردرمانی، می توان اختلالات گفتار و زبان و هم چنین مشکلات مربوط به تعامل و ارتباط، در آنها را کاهش داد و درمان کرد.

شما والدین عزیز می توانید برای مراجعه به مراکز گفتاردرمانی از لیست زیر کمک بگیرید:
لیست کلینیک ها و مراکز گفتاردرمانی کشور

۳- رفتار درمانی

به کمک رفتار درمانی میتوان با ارائه راهکارهایی به منظور تغییر در محیط و برنامه زندگی کودکان دارای اوتیسم، ارتباطات و تعاملات آنها را بهبود بخشید. زیرا معمولا این کودکان، در بیان نیازها و احساست خود با مشکل مواجه هستند. همچنین در برخی مواقع از طرف دیگران به خوبی درک نمی شوند. بنابراین در رفتار درمانی، درمانگرهای با تجربه میتوانند خواسته های پنهان شده پشت رفتارهای این کودکان را تشخیص بدهند. درنتیجه به بهبود کیفیت زندگی کودکان دارای اوتیسم کمک کنند.

در رفتاردرمانی از دو شیوه درمانی زیر استفاده می شود:

۱٫رفتار شناختی (CBT)

درمان رفتار شناختی، طریق صحبت کردن با بیمار انجام می شود. در مرحله اول، روان درمانگر، تلاش برای دریافت طرز تفکر بیمار نسبت به پیرامون خود و دیگران دارد. در مرحله دوم ، سعی می کند مسائل و مشکلاتی که موجب تولید اختلالات روانی در فرد گردیده است را پیدا کند. از این روش برای درمان کودکان و بزرگسالان انجام می شود.

در طول جلسات CBT، افراد ارتباط بین احساسات، افکار و رفتارها را یاد می گیرند. این امر ممکن است به شناسایی افکار و احساساتی که موجب رفتارهای منفی می شود، کمک کند.

در کل رفتار درمانی شناختی به افراد مبتلا به ASD کمک می کند تا اضطراب خود را کنترل کنند. هم چنین می تواند به آن ها کمک نماید تا احساسات دیگران را تشخیص دهند و در وضعیت های اجتماعی بهتر عمل کنند. همان طور که می دانید یکی از مشکلات افراد مبتلا به اوتیسم عدم درک احساسات دیگران می باشد. در نتیجه این روش می تواند کمک کننده باشد.

۲٫تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی (ABA)

تحلیل رفتار کاربردی یا روش ABA یکی از رایج ترین نوع درمان رفتار است که برای کودکان مبتلا به اختلال رشدی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از مهم ترین کاربردهای این روش، درمان و توانبخشی کودکان مبتلا به اوتیسم در طیف سنی ۳ تا ۱۴ سال می باشد.

این شیوه درمانی می بایست توسط افراد متخصص و آموزش دیده انجام گیرد. در روش ABA، از تکنیک های طراحی شده برای تشویق رفتارهای مثبت با استفاده از سیستم پاداش اشاره دارد. یعنی رفتارهای که مورد تشویق قرار گیرند احتمال تکرار و افزایش خواهند داشت و رفتارهای که مورد توجه قرار نگیرند احتمال حذف شدن آن ها وجود دارد.

تکنیک‌های ABA برای توسعه مهارت‌های اصلی مانند نگاه کردن، توجه کردن، گوش دادن و تقلید کردن به کار می رود. هم چنین در مهارت‌های پیچیده‌تری مانند خواندن، گفتگو کردن و درک منظور دیگران مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخی از خدمات و تکنیک های این روش درمانی اختلال اوتیسم به شرح زیر است:

  • آموزش زبان اشاره
  • آموزش بهبود ارتباطات بر اساس تصاویر
  • تجزیه و تحلیل تجربی
  • الگوبندی عملکردها
  • آموزش والدین
  • سنجش رفتاری عملکردها

۴- آموزش مهارت های اجتماعی

از این روش در کودکان اتیسمی، برای توسعه مهارت های اجتماعی آنها مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا تعاملات اجتماعی یکی از مشکلات اصلی در افراد مبتلا به اتیسم می باشد. بنابراین می تواند در طول زمان منجر به چالش های زیادی برای فرد شود.

در آموزش مهارت های اجتماعی، بر روی اهداف زیر تمرکز دارند:

  • آموزش مستقیم با تمرین در محیط های واقعی
  • تمرکز روی زمان و توجه فرد
  • پشتیبانی از تقویت ارتباطات و یکپارچگی حسی
  • آموزش رفتارهای اجتماعی مانند دوستی
  • کمک به تقویت مهارت های شناختی و زبانی

معمولا این اقدامات به روش های زیر انجام می گیرند:

  • به صورت کلامی و غیر کلامی
  • از طریق حرکات و اشارات بدن
  • زبان بدن

بنابراین به این صورت آموزش مهارت های اجتماعی به بیماران اوتیسمی کمک می کند تا تعاملات و ارتباطات اجتماعی را بهتر برقرار کنند.

۵- فیزیوتراپی

برخی کودکان دارای اوتیسم ممکن است به علت تاخیر در رشد، دچار مشکلات حرکتی خفیف تا شدید بشوند. یک فیزیوتراپیست، پس از ارزیابی کلی و شناسایی مشکلات حرکتی کودک، یک برنامه مداخله ای برای کمک به رفع یا بهبود این مشکلات ارائه می دهد. در زیر به برخی از برنامه های فیزیوتراپی برای کودکان طیف اوتیسم اشاره می کنیم:

  • تمرینات یا فعالیت های خاص برای قدرت عضلانی، وضعیت بدنی، استقامت، برنامه ریزی حرکتی و واکنش های تعادلی
  • اقدامات بازخورد حسی برای بهبود آگاهی کودک از وضعیت بدن و حرکات
  • راهبردها و تجهیزات مختلف مانند بریس، برای بهبود تعادل بدن کودک در حین فعالیت های عملکردی یا فیزیکی.
  • توصیه ها و پشتیبانی برای شرکت در برنامه های فیزیکی گروهی، مخصوص افراد اوتیسم؛ برای بهبود مهارت های بدنی و استقامت آنها

ا

شما والدنی عزیز میتوانید برای یافتن مراکز فیزیوتراپی طرف قرارداد با بیمه، در شهر خود از لیست زیر کمک بگیرید:
مراکز فیزیوتراپی کشور

۶- درمان انسجام حسی

 یکی از مشکلات شایع در کودکان مبتلا به اوتیسم، دشواری در پردازش حسی است که روند یادگیری و سازگاری با محیط را مختل می کند. هر کدام از حواس پنجگانه ما آستانه های متفاوتی از محرک های حسی را دارا هستند. در کودکان طیف ASD آستانه برخی از حواس معمولاً پایین و یا بالا می باشد. مثلا فرد مبتلا توسط چیزهای مثل چراغ های روشن، صداهای خاص یا لمس شدن ناراحت می شود.

درمان انسجام حسی به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک می کند تا برخورد مناسبی با اطلاعات حسی داشته باشد. این درمان در تعامل با فعالیت هایی است که برای برنامه ریزی سیستم حسی از طریق تحریکات درونی، شنوایی و ورودی لمسی باید در نظر گرفته شود. درمان انسجام حسی سعی می کند حتی پاسخ فرد به تحریک حسی را بیابد. این روش توسط یک کاردرمانگر انجام می گیرد.

۷- بازی درمانی در درمان اوتیسم

بازی درمانی می تواند باعث اقدامات زیر در کودکان طیف اوتیسم شود:

  • بهبود مهارت های اجتماعی و عاطفی
  • افزایش قدرت تفکر به روش های مختلف
  • تقویت مهارت های زبانی و ارتباطی
  • گسترش راه های بازی با اسباب بازی ها و ارتباط آنها با افراد دیگر
درمان اختلال اوتیسم

این روش ها به کودک مبتلا به اوتیسم کمک می کنند تا بتواند رابطه بی خطر و مفیدی با درمانگر خود و دیگران برقرار کرده و با آن ها مأنوس شود.

روش های مکمل درمان اوتیسم

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، روش های درمانی مکمل دیگری نیز وجود دارد. روش های مکمل می توانند ارتباط فرد با دنیای اطراف و سایرین را بهبود بخشیده و رفتارهای آن ها را بهتر کنند. از جمله این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

۱- تغذیه و رژیم درمانی

شواهد محکمی در رابطه با رژیم غذایی خاص و درمان اوتیسم وجود ندارد. همان طور که گفتیم ASD یک اختلال مغزی پیچیده می باشد. بنابراین رژیم غذایی باید تأمین کننده همه نیاز های تغذیه ای فرد باشد و به بهبود علائم او کمک نماید. پس بهترین کار مشورت با متخصص این حوزه می باشد تا یک رژیم غذایی استاندارد را برای شما تجویز کند.

برخی از مواد غذایی مفید برای فرد مبتلا به ASD عبارتند از :

  • اسیدهای چرب : اسیدهای چرب ضروری برای کمک به توسعه مغز و سیستم ایمنی بدن است. امگا ۳ و امگا ۶ ترکیبات مهمی در این زمینه هستند. امگا ۳ در غذاهای دریایی و امگا ۶ در تخم مرغ ، گوشت ، لبنیات و روغن های گیاهی وجود دارد.
  • ویتامین ها و مواد معدنی : کودکان اوتیسمی به خاطر عادات سخت گیرانه غذایی معمولا به اندازه کافی مواد غذایی دریافت نمی کنند. مکمل‌های مواد معدنی و ویتامینی می‌توانند به ایجاد تعادل در سیستم کودک و اطمینان از اینکه او همه‌ی مواد مغذی مورد نیاز بدنش را دریافت می‌کند، کمک کنند.

یک رژیم غذایی سالم اهمیت زیادی دارد، اما تنها یک قطعه ی مهم از پازل است. پزشک کودک به ایجاد تعادل بین تغذیه و درمان های دارویی و روانشناختی کمک می کند. هم چنین یک رژیم غذایی مناسب می تواند در کاهش علائم اتیسم و اثر بخشی دیگر درمان ها موثر باشد.

۲- حیوان درمانی

حیوان درمانی یعنی مداخله مستقیم و هدفمند و ملاقات با حیوان (ماننداسب سواری). این روش برای بهبود در کارکردهای شناختی، هیجانی، اجتماعی و جسمانی طراحی می شود. درمان به کمک حیوانات با تغییرات عصبی شیمیایی همراه است که میتواند به عنوان توجیهی برای این روش درمانی باشد.

پژوهش های علمی بهبود در نشانه های زیر را در کودکان اتیسمی نشان داده اند :

  • بهبود مشکلات رفتاری
  • رشد مهارت های اجتماعی
  • رشد مهارت های ارتباطی
  • افزایش مهارت های زبانی
  • کاهش رفتارهای کلیشه ای

شما می توانید در اجرای این روش هم از حیوانات واقعی استفاده کنید و هم شکل عروسکی آن ها. حیوان درمانی از روش های مکمل در درمان اختلال اوتیسم می باشد.

۳- موسیقی درمانی

یکی دیگر از روش های درمان ASD  موسیقی درمانی است. موسیقی به کودکان مبتلا کمک می نماید تا به یکپارچگی بین احساسات خود دست پیدا کنند. به این معنی که بین حس شنوایی و سایر احساسات با شنیدن موسیقی هماهنگی به وجود می آید. این امر می تواند در روند درمان بسیار موثر باشد.

هر چه فعالیتهای موسیقایی برای کودک پر جاذبه تر باشد و هیجان مثبت بیشتری را به کودک بدهد از رفتارهای قالبی او بیشتر می کاهد.

۴- درمان های دارویی

داروی خاصی برای درمان اختلال ASD وجود ندارد. اگر در مواردی دارو تجویز شود، هدف از آن این است که مشارکت فرد بیمار در فعالیت های مثل درمان های رفتاری و گفتاری راحت تر شود. برای جلوگیری از خشم، عصبانیت، مشکلات حواس، بیش فعالی، مشکلات خواب، بی پروا بودن، زودرنج بودن و زود عصبانی شدن، دارو به کار می‌رود.

در کل بهترین نتیجه زمانی حاصل می شود که درمان های دارویی همراه با درمان های رفتاری باشد. یکی از داروهای که از طرف سازمان غذا و داروی برای کودکان مبتلا به اوتیسم تأیید شده است، ریسپریدون می باشد. این دارو برای کودکان سن ۵-۱۶ سال برای کمک به مشکل تحریک پذیری آن ها تجویز می شود.

لازم است بدانیم که داروهای تجویز شده ، اوتیسم را درمان نمی‌کنند. اما می‌توانند در بهبود علایم پشت صحنه‌ی ناتوانی فرد برای حرکت در مسیر یادگیری و رشد مؤثر باشند.

نقش خانواده در درمان فرد مبتلا به اوتیسم

افراد دارای اوتیسم بیشترین وقت خود را با خانواده می گذارنند. بنابراین برنامه تشخیص و درمان آنها بیشتر بر روی والدین برنامه ریزی می شود. زیرا با افزایش آگاهی خانواده ها، می توانند درمانگران خوبی باشند و مهارتهای کودک را تقویت نمایند.

توصیه می شود والدین روش های مناسب تقویت مهارت های ارتباطی کودک را از طریق مطالعه کتاب های مرتبط یا جلسات مشاوره ای که درمانگران برگزار می کنند ، یاد بگیرند.

نقاشی، موسیقی و داستان گویی از روش های موثر تربیت کودکان اوتیسمی است. پدر و مادر باید در یک گوشه اتاق نشسته و کتاب های داستان را با صدای بلند برای علاقه مندی آنان بخوانند.

سخن آخر

در این نوشتۀ وب سایت مجله توانبخشی هوش کالا به بررسی روش های درمانی بیماری اتیسم پرداختیم. همان طور که شرح دادیم ، برای درمان اوتیسم از روش های درمان توانبخشی شامل کاردرمانی ، گفتار درمانی و… استفاده می شود. علاوه بر موارد توانبخشی از شیوه های مکمل دیگری برای هم برای معالجه این اختلال استفاده خواهد شد. از آن جا که علائم اختلال ASD به صورت متفاوت در افراد مبتلا ظاهر می شود ، درمانگران با توجه به وضعیت شخص بیمار برنامه درمانی او را مشخص خواهند کرد.

نکته مهم در درمان اتیسم این است که به محض مشاهده نشانه های دال بر این اختلال در کودک خود به پزشک مربوطه مراجعه نمایید. سن طلایی درمان ASD  قبل از ۵ سالگی است.

مخاطبان محترم سوالات و انتقادات خود را در رابطه با این نوشته در بخش نظرات مطرح نمایید. قطعاً ما از نظرات و انتقادات شما استقبال خواهیم کرد.

برخی از منابع

healthline

سندرم تورت یک اختلال پیچیده است که با حرکات یا صداهای تکراری، ناگهانی و غیرارادی به نام تیک مشخص می شود. ما در این مقاله درباره این سندرم به طور مفصل صحبت خواهیم کرد. علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن را بیان و اختلالات همراه این بیماری را با هم بررسی می کنیم. در پایان این نوشته به اطلاعات خوبی درباره سندرم تورت خواهید رسید.

سندرم تورت

سندرم تورت یا توره، (به انگلیسی: tourettes syndrom ) نوع شدید اختلال تیک (تکانه) است. تیک ها بنا به تعریف عبارتند از حرکت های غیر ارادی، سریع و تکراری که به صورت ناگهانی و نامنظم بروز می کنند.

این سندرم در دسته اختلالات نارساییِ عصبی – روانی قرار داده می شود. به این معنی که مغز آن طور که باید کار نمی کند و عملکرد مطلوبی ندراد. این اختلال اغلب قبل از ۱۶ سالگی و معمولا در ۵ سالگی بروز می نماید. علائم شاخص سندرم تورت؛ اختلالات یادگیری و بیش فعالی، حرکات کلیشه ای، پریدن یا رقصیدن می باشد. در ادامه بیشتر درباره علائم این سندرم صحبت خواهیم کرد.

تکانه ها انواع مختلف دارند که در زیر هر کدام را به همراه نشانه های آنها بیان می کنیم:

  1. تکانه های صوتی: سرفه کردن، خرخر کردن، کلمات را با صدای بلند گفتن.
  2. تکانه های جسمی (حرکتی): مانند تکان دادن سر یا بالا و پایین پریدن.
  3. تکانه های ساده: انجام یک حرکت کوچک یا صدا درآوردن.
  4. تکانه های پیچیده: انجام یک سری حرکات چشمی یا گفتن یک عبارت طولانی.

محل بروز تیک های سندرم تورت ( سر، گردن و …)، تعداد و فرکانس تکانه ها، پیچیدگی و شدت آنها در طول زمان تغییر پیدا می کنند. همچنین سن بروز سندرم تورت حتما قبل از ۲۱ سالگی می باشد.

علت

علت سندرم تورت تقریبا ناشناخته است. اما به عقیده محققان، احتمالا تیک تورت دارای یک زمینه ارثی می باشد. به این معنی که در یک خانواده، به علت وجود یک یا دو ژن معیوب (اتوزومی مغلوب) این سندرم به فرزندان ارث می رسد. همچنین سندرم تورت، می تواند یک اختلال چند ژنی در ژن هایی باشد که در سوخت و ساز دوپامین، سروتونین، نوراپی نفرین و سایر ناقل های عصبی نقش دارند.

سندرم تورت (TS) | علت، علائم، درمان

علائم سندرم تورت

علائم سندرم تورت می تواند شامل موارد ذیل باشد:

۱- تیک های جسمی_حرکتی

تیک های جسمی_حرکتی عبارتند از :

  • پرش های ناگهانی سر، شانه یا حتی کل بدن
  • چشمک زدن های متناوب
  • چرخاندن چشم ها
  • شکلک درآوردن یا رفتار های متناوب
  • لمس کردن یا دق کردن های مکرر
  • خاموش کردن پشت سر هم چراغ ها

۲- تیک های صوتی

  • صاف کردن گلو یا سرفه های مکرر
  • فریاد های ناکهانی
  • خندیدن های غیر ارادی
  • تکرار صحبت های اخیر خود با دیگران
  • گفتن کلمات رکیک (کلماتی که گفتن آن ها از لحاظ اجتماعی درست نیست)
  • از خود صدا درآوردن یا به زبان آوردن عباراتی کوتاه به صورت غیر ارادی
  • بالا کشیدن بینی
سندروم تورت و تیک

نشانه های سندرم تورت در طول زمان تعییر می کنند. در یک سن ممکن است تیک های کوک به صورت چشمک زدن و یا بالا کشدن بینی باشد و در سال بعد به صورت بالا انداختن شانه و … باشد.

سایر مشکلات ناشی از سندرم تورت

علاوه بر مشکلات جسمی ذکر شده که از علائم سندرم تورت بودند، اختلالات دیگری نیز ممکن است همراه با سندرم تورت بروز نماید. در زیر به برخی از این مشکلات اشاره شده است:

  • اختلال های گفتار وزبان
  • افسردگی
  • اعتیاد با الکل و داروها
  • بی توجهی به مسائل
  • بیش فعالی
  • اختلال های خواب
  • اختلال در رفتار
  • اختلال های در یادگیری
  • مختل بودن مهارت های سازماندهی
  • اختلال در مهارت های حرکتی
  • اختلال های اضطرابی
  • اختلال های جنسی
  • حرکت ها و حالت های زشت و غیر ارادی
  • عدم بلوغ
  • کمبود قدرت تحمل در برابر یاس
  • پرخاشگری
  • انزوا
  • اختلال بیش فعالی ناشی از کمبود توجه

در ادامه اختلالات گفتار وزبان ناشی از سندرم تورت را با هم بررسی می کنیم.

اختلال های گفتاری و زبانی

مشکلات گفتاری و زبانی برای افراد مبتلا به سندرم تورت عبارتند از :

  • آهنگ نامتوازن در هنگام گفتار
  • پژواک گویی
  • تقلید لهجه دیگران، تغییر دادن زیر و بمی صدا
  • بد دهنی (ادای کلمات رکیک به صورت غیر ارادی)
  • گفتگو با سرعت زیاد و صدای بلند
  • تاخیر در حرف زدن در برخی از این افراد
  • ضعف در مهارت های کاربردی

در صورت مشاهده علائم سندرم تورت و بروز اختلالات گفتار و زبان در فرزندتان پیشنهاد می کنیم از یک آسیب شناس گفتار و زبان کمک بگیرید. از طریق لیست مراکز گفتار درمانی | لیست کلینیک ها و مراکز گفتاردرمانی کشور می توانید آدرس و تلفن تماس مراکز گفتاردرمانی در شهر خود را پیدا کنید.

یک گفتاردرمانگر در صورت مشاهده اختلالات گفتار و زبان ارزیابی زیر را بر روی بیمار انجام می دهد:

  • مهارت های زبانی بیانی و ادراکی فرد را بررسی می کند.
  • در شرایط مختلف، مهارت های عملی را ارزیابی می نماید.

راه های تشخیص TS

مهمترین علامت تشخیص سندرم تورت همان تکانه های حرکتی و صوتی می باشد که در قسمت علائم بیان کردیم. البته این تکانه ها ممکن است به صورت همزمان با یکدیگر مشاهده نشوند. همچنین هر تیکی نشانه سندرم TS نیست و معمولا بعد از چند هفته یا ماه در کودک ناپدید می شوند. در صورتیکه علائم به مدت طولانی مثلا یک سال ادامه دار بود میتوان احتمال سندرم تورت را داد. اما برای اطمینان بیشتر در صورت مشاهده حرکات یا صداهای غیر ارادی در فرزندتان به یک روانشناس و پزشک اطفال مراجعه کنید.

لیست مراکز مشاوره و روانشناسی کشور | به تفکیک شهر و استان به شما کمک می کند مراکز روانشناسی موجود در شهر خود را به راحتی پیدا کنید.

درمان و شیوه های مداخله

درمان تیک های حرکتی و صوتی بستگی به میزان تاثیر تیک بر فرد و اثرات روحی و اجتماعی آن بر بیمار دارد. اما به طور قطعی درمان خاصی برای سندرم تورت موجود نیست. با این حال اگر تیک باعث آزار فرد یا اختلال در فعالیت های او نشود، ممکن است تنها نیاز به حمایت خوب، آموزش و اطمینان بخشی داشته باشد.

در موارد زیر فرد مبتلا به سندرم تورت باید در مورد درمان تیک مورد نظر با پزشک خود مشورت نماید:

  • ایجاد ناراحتی های شدید و قابل توجه برای فرد
  •  مختل شدن زندگی روزمره و فعالیت های کودک در مدرسه
  • بروز انزوای اجتماعی و افسردگی

روش های درمانی زیر معمولا برای فرد مبتلا به سندرم تورت انجام می گیرد:

  • آموزش خانواده (آموزش نحوه برخورد با فرد مبتلا )
  • دارو درمانی (داروهای مسدود کننده دوپامین اولین خط درمان اختلالات تیک هستند)
  • رفتار درمانی (آموزش وارونه سازی عادت)
  • درمان با جراحی اعصاب
  • استفاده از گروه درمانی برای تقویت مهارت های عملی
سندرم تورت (TS) | علت، علائم، درمان

لازم به ذکر است که تقاضای مداوم از کودک برای کنترل تیک ها فایده ای ندارد. چنین تقاضاهای باعث بروز تنش و تشدید علائم می شود. هدف باید افزایش تحمل پذیری نسبت به علائم باشد.

جمع بندی:

در این نوشته بعد از تعریف سندرم تورت به بیان علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن پرداختیم. همچنین با بررسی اختلالات همراه این سندرم، مشکلات گفتار و زبان در این بیماران نیز بیان کردیم. پیشنهاد میکنیم در صورت مشاهده علائم ذکر شده، از طریق لیست مراکز قرار داده شده در طول متن، به مراکز درمانی مراجعه کنید. با تشخیص زودهگام می توان عوارض این بیماری را تا حد زیادی کاهش داد.

شما می توانید در ویدیو زیر تیک ها ( تکانه های ) ناشی از سندرم تورت را ببینید:

تعدادی از منابع:

Tourette syndrome

نشانگان توره | ویکی پدیا

کم شنوایی در صورت عدم درمان می تواند عوارضاتی را بهمراه داشته باشید. یکی از حس های مهم ما برای شناخت جهان پیرامون ما ، حس شنوایی است. در صورتیکه ما از این حس محروم باشیم یا به اندازه کافی نتوانیم از آن بهره ببریم قاعدتا بخشی از شناخت محیط پیرامون برای ما ممکن نیست. در این نوشته به تفکیک می خواهیم در خصوص تاثیر کم شنوایی بر گفتار ، بر یادگیری و بر کودکان بنویسم. با ما همراه باشید.

تاثیر کم شنوایی بر گفتار

ما حرف زدن را از طریق شنیدن صحبت دیگران یاد می گیریم. کم شنوایی حتی اگر متوسط هم باشد می تواند مانع شنیدن بسیاری از صحبت های دیگران شود. مثلا یک کودک با افت شنوایی متوسط ممکن است نتواند ۴۰ درصد صحبت دیگران را بشنود. در این حالت این کمبود ورودی های شنیداری منجر به تاخیر در کلام و یا مشکلات تلفظی بشود. در ادامه تاثیر کم شنوایی بر گفتار را بصورت تیتر وار نوشتیم:

  • تاخیر در شروع صحبت کردن
  • تاخیر در جمله بندی
  • مشکلات تلفظی

تاثیرات فوق در زمانی رخ می دهد که کودک سمعک یا دستگاه کاشت حلزون را دریافت نکرده باشد. اگر مشکل شنیداری کودک در زمان مناسب تشخیص داده شود و گفتاردرمانی به موقع دریافت کرده باشد قاعدتا نباید نگران بروز چنین مشکلاتی باشید.

تاثیر کم شنوایی بر یادگیری

بسیاری از مهارتها رو ما از طریق کلام به فرزندمان آموزش می دهیم. طبیعتا وقتی کودک در درک صحبت دیگران مشکل داشته باشد در صورت عدم درمان مناسب ، مشکلات یادگیری را نیز نشان می دهد. برخی از مهمترین تاثیرات کم شنوایی بر یادگیری عبارتند از :

  • مشکل در یادگیری کلام دیگران
  • مشکل در مهارتهای خواندن و نوشتن
  • مشکل در درک کنایه و ضرب المثل ها

یکی از دلایل غربالگری شنوایی نوزدان در زمان تولد ، اهمیت تشخیص به موقع کم شنوایی است. با تشخیص به موقع کودک هیچ گونه از این عوارض را نخواهد داشت. اگر به هردلیلی نسبت به مهارتهای شنیداری فرزندتان شک دارید بدون نگرانی ببرای ارزیابی به متخصص شنوایی سنجی مراجعه کنید. برای مشاهده لیست این مراکز در کشور بر روی لینک زیر کلیک کنید.

مراکز شنوایی سنجی کودکان کشور

عوامل موثر کم شنوایی بر کودکان

تاثیرات کم شنوایی نخست به شدت ، موقعیت و زمان شروع آن بستگی دارد. قاعدتا هرچه میزان کم شنوایی بیشتر باشید عوارض ان بیشتر خواهد بود. در پایین لیستی از عوامل موثر در شدت عوارض را ذکر کرده ایم:

  • شدت کم شنوایی : هر چه شدت بیشتر باشد تاثیر کم شنوایی بر کودکان بیشتر خواهد بود.
  • تعداد گوش : اگر هر دو گوش کودک کم شنوا باشد شدت عوارض بیشتر خواهد بود.
  • زمان تشخیص : هر چه تشخیص سریع تر باشد درمان بهتری خواهیم داشت
  • نوع وسیله کمک شنیداری : تشخیص نوع وسلیه بر عهده شنوایی شناس است و بسیار مهم است که وسیله بتواند کم شنوایی را پوشش بدهد.
  • زمان شروع مداخله : هر چه سریعتر برنامه گفتاردرمانی برای کودک شروع شود بهتر است.

بیشترین تاثیر کم شنوایی

بیشترین تاثیر کم شنوای،فقدان قابلیت شنیدن همه یا برخی از اصوات گفتاری مهم است.کم شنوایان بزرگتر ، مشخصا از توانایی در فهم گفتار شکایت می کنند.مکالمه به اندازه کافی برای این افراد بلد هست ولی آن ها نمی توانند واژگان را بفهمندچرا که بخشی از سر نخهای شنیداری حاوی اطلاعات رااز دست داده اند.

نوشته پیشنهادی : همه چیز درباره کم شنوایی

گفتار درمانی (به انگلیسی speech therapy) یکی از شاخه های علوم پزشکی است که از طریق تکنیک های مشخصی به افراد دارای مشکلات ارتباطی (گفتار و زبان) کمک می کند. متخصص این رشته را آسیب شناس گفتار و زبان یا گفتاردرمانگر می نامیم. در این نوشته به زبان ساده می گوییم که گفتار درمانی چیست ؟ و سوالات شایع شما را در این رابطه پاسخ می دهیم. با ما همراه باشید.

گفتار درمانی چیست و چه کسانی نیاز دارند؟

گفتاردرمانی به افرادی که مشکلاتی در صحبت کردن دارند کمک می کند. برای دریافت پکیج گفتاردرمانی محدودیت سنی وجود ندارد. بدین معنا که نوزادان ، کودکان ، نوجوانان ، جوانان و بزرگسالان براساس مشکل خود به کلینیک های گفتاردرمانی مراجعه می کنند.

برخی از شایع ترین اختلالاتی که گفتاردرمانی به آنها کمک می کند عبارتند از :

کودکان

  • مشکل در بیان کلمات
  • مشکل در جمله بندی
  • مشکل در تعریف وقایع و داستان
  • مشکل در تلفظ حروف ( نوک زبانی حرف زدن )
  • لکنت ( تکرار ، کشیده گویی و گیر کردن کردن روی صداها )
  • مشکل در بلع
  • مشکلات صوتی مانند گرفتگی صدا و..
  • سایر مشکلاتی ارتباطی

بزرگسالان

  • مشکل در تلفظ حروف
  • مشکل لکنت
  • تندگویی
  • مشکلات گفتاری پس از سکته مغزی
  • مشکلات گفتاری پس از آسیب و ضربه به مغزی
  • مشکلات صوتی مانند گرفتگی صدا و..
  • مشکلات گفتاری به دلیل بیماریها

بهترین زمان برای مراجعه به گفتار درمانی چه وقت است ؟

برخی از مشکلات ارتباطی در دوران کودکی دیده می شوند و برخی در بزرگسالی به واسطه بیماری در صحبت فرد دیده می شود. در هر دو حالت بهترین زمان برای مراجعه به گفتاردرمانی ، همان ابتدای تشخیص مشکل است. والدین با مقایسه کودک خود با سایر هم سن سالان می توانند متوجه تاخیر کلامی کودک خود بشوند.

ما قبلا در نوشته سن حرف زدن کودکان گفتیم که کودکان در یک سالگی توانایی بیان کلمات و در سن ۱۸ ماهگی توانایی بیان جملات دو کلمه ای را بدست می آورند.

هر چقدر از زمان به روز مشکل بگذرد درمان گفتاردرمانی سخت تر و بیشتر طول خواهید کشید. برای نمونه کودک ۱۸ ماهه که هنوز صحبت نمی کند اگر در سن ۱۸ ماهگی به گفتاردرمانی مراجعه کند طول دوره درمان آن ممکن است فقط چند جلسه طول بکشد ولی اگر همین کودک در سن سه سالگی برای درمان مراجعه کند ممکن است دوره درمان او حتی تا یکسال طول بکشد.

در خصوص افراد بزرگسالی که به دلیل بیماری دچار مشکلات گفتاری شده اند بهتر زمان مراجعه ، یک یا دو هفته پس از بروز مشکل است. معمولا سرعت پیشرفت پس از یکسال کند خواهد شد.

برخی از بزرگسالان از ما سوال می پرسند که آیا در سن بزرگسالی مشکل تلفظ و یا مشکل لکنت آنها قابل درمان است؟ این دو مشکل در هر سنی با مراجعه به گفتاردرمانگر قابل درمان است. هر چند دوره درمانی انها به نسبت کودکان بیشتر طول خواهد کشید.

آیا واقعا گفتار درمانی جواب می دهد ؟

در بالا در پاسخ به سوال گفتار درمانی چیست ؟ ، گفتیم که گفتاردرمانی یکی از رشته های علوم پزشکی است. فارغ التحصیلان آن در دوره های کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری فارغ التحصیل می شوند و همه ساله در سراسر جهان تحقیقیات متعددی در این حوزه انجام می شود که نتیجه آن قوی تر شدن این رشته دانشگاهی است. بنابراین گفتاردرمانی یک رشته دانشگاهی معتبر و دارای بازدهی بسیار بالایی است.

میزان تاثیر و طول جلسات گفتاردرمانی براساس فاکتورهای زیر مشخص می شود:

  • سن مراجعه کننده : هر چقدر سن مراجع کننده کمتر باشد تاثیر کلاسهای گفتاردرمانی بیشتر خواهد بود.
  • نوع مشکل : در هر حالیکه برخی از مشکلات با چند جلسه به درمان صد درصدی می رسند برخی از مشکلات تا چند سال نیاز به این جلسات دارند.
  • شدت مشکل : شدت مشکل پس از جلسه اول مشخص می شود.
  • انگیزه فرد : هر چقدر انگیزه فرد برای همکاری در جلسات و انجام تمرینات خانه بالاتر باشد طول دوره درمان کمتر خواهد بود.
  • همکاری اطرافیان : بخش مهمی از درمان برعهده اطرافیان براساس کار درمنزل است.

جلسات چقدر طول می کشد ؟

با در نظر گرفتن فاکتورهای فوق به طور میانگین طول جلسات براساس نوع مشکل به شرح ذیل است:

نوع مشکلطول جلسات براساس میانگین
مشکل در بیان کلماتاز یک جلسه مشاوره تا چند ماه
مشکل در جمله بندیاز یک تا چند ماه
لکنت کودکان۳ تا ۶ ماه
لکنت بزرگسالان۳ ماه تا یکسال
مشکل تلفظ کودکان به ازای هر واج ۴ جلسه
مشکل تلفظ بزرگسالانبه ازای هر واج ۸ تا ۱۰ جلسه
مشکلات صدا۸ تا ۲۰ جلسه

طول دوره درمان به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. گفتاردرمانگر در جلسات اول پس از ارزیابی فاکتورهای مختلف ، دوره درمان را بصورت حدودی مشخص می کند. در افرادی که علاوه بر مشکلات فوق ، مشکلات دیگر و یا بیماریهای همراه مانند اوتیسم ، کم شنوایی و.. را نیز دارند دوره درمانی بیشتر خواهد بود.

هزینه جلسات گفتاردرمانی چیست ؟

هزینه هر جلسه گفتاردرمانی براساس شدت مشکل متفاوت است. ولی به طور میانگین تعرفه جلسات ۳۰ دقیقه ای در سال ۹۸ به شرح ذیل است :

در صورت نیاز می توانید هزینه کلاس های گفتاردرمانی را با دانلود فایل pdf زیر مشاهده کنید.

گفتار درمانی چیست و جلسات آن چطور انجام می شود؟

جلسات گفتاردرمانی توسط متخصص این رشته یعنی آسیب شناس گفتار و زبان انجام می شود. معمولا جلسات بصورت انفرادی و در زمانهای ۳۰ تا ۴۵ دقیقه ای برگزار می شود. جلسه اول معمولا آسیب شناس گفتار و زبان اقدام به ارزیابی و تست جنبه های مختلف گفتار و ارتباط فرد می نماید. شروع جلسه فرد یا اطرافیان او ، در خصوص مشکل گفتاری صحبت می کنند. ارزیابی براساس مشکلات مطرح شده خواهد بود.

جلسات گفتار درمانی کودکان

تمرینات جلسات گفتاردرمانی کودکان براساس سن ، نوع مشکل و نیازهای کودک متفاوت خواهد بود. برای نمونه نوزادان ۶ ماهه بیش از نیمی از جلسه آنها به مشاوره والدین اختصاص می یابد تا والدین تمرینات ارائه داده شده را در خانه پیاده کنند. در خصوص کودکانی ۲ ساله و بیشتر ، وقت بیشتری از جلسه بین درمانگر و کودک اختصاص می یابد.

بسیاری والدین نگران هستند که فرزندشان در جلسه با گفتاردرمانگر همکاری نکند. این هنر یک درمانگر خوب است که بتواند در جلسات اول با کودک ارتباط برقرار کند و تمرینات را به پیش ببرد. بنابراین نباید از این بابت نگرانی زیادی داشت.

در طول جلسات گفتاردرمانی برای کودکان ، درمانگر ممکن است :

  • تمرینات را از طریق تعامل با کودک با روش بازی کردن ، استفاده از کتاب ، تصاویر ، اشیا و.. پیاده کند و با ارائه محرک هایی به برطرف کردن مشکل کودک کمک کند.
  • از طریق ابرازهایی محل دقیق صداها و شیوه درست تلفظ صداها را به کودک نشان دهد و کودک را تشویق کند تا آنها را پس از او تقلید کند.
  • در صورت ضعف عضلات اندامهای گویایی ، ماساژهای صورت را بر روی کودک انجام دهد.
  • اهداف درمانی را به اهداف کوچک، تمرینات ساده و لذت بخش و قابل اجرا برای کودک تبدیل کند و به او کمک کند تا گام به گام به اهداف درمانی دست یابد.
  • مشاورات لازم را به والدین ارائه بدهد و تمرینات کار درخانه و نحوه اجرای آنها را توضیح دهد.

جلسات گفتار درمانی بزرگسالان

گفتاردرمانی بزرگسالان معمولا شامل چهار دسته زیر است :

  • بزرگسالانی که مشکلات تلفظ دارند : در این حالت گفتاردرمانگر پس از ارزیابی اندامهای دهان ، تعداد واج خطا و.. اقدام به طراحی برنامه درمانی می کند. درمانگر نحوه تلفظ هر صدا را از تحریک تمییز شنیداری ، تحریک صدا ، نمایش جایگاه و سایر تکنیک به فرد اموزش می دهد. ترتیب تلفظ هر صدا در ابتدا در سطح واج ، سپس هجا و درنهایت کلمه و جمله است. به طور میانگین یادگیری هر صدا بین ۸ تا ۱۲ جلسه طول می کشد.
  • بزرگسالان دارای لکنت : گفتاردرمانگر علاوه بر آموزش تکنیک های گفتاری برای روان تر صحبت کردن می بایست به درمان ترس ها ، اضطراب های ناشی از لکنت نیز بپردازد. ما قبلا در نوشته درمان لکنت بزرگسالان به تفصیل در این رابطه نوشتیم.
  • مشکلات گفتاری پس از بیماری : برخی از بزرگسالان به واسطه بیماریهایی نظیر سکته مغزی ، سرطان دهان یا حنجره و.. مشکلات گفتاری ، زبانی ، بلع و شناختی را تجربه می کنند. تمرینات این افراد می تواند شامل تقویت اندامهای گفتاری ، تمرینات شناختی ، حافظه ، مانورهای بلع و.. باشد.
  • مشکلات صدا : گفتاردرمانگر برای تشخیص علت مشکل صوتی با استفاده از دستگاه استروبوسکوپی اقدام به عکس برداری از حنجره می نماید. پس از براساس مشکل تشخیصی اقدامات و توصیه درمانی تجویز می شود.

چطور می توانم یک گفتاردرمانگر را پیدا کنم ؟

مجله توانبخشی هوش کالا لیستی از متخصص های گفتاردرمانی به تفکیک شهر را جمع آوری کرده است که می توانید با کلیک بر روی لینک زیر به آن دسترسی پیدا کنید.

سوالات شایع شما

گفتار درمانی چیست ؟

گفتاردرمانی یکی از رشته های علوم پزشکی است که متخصص آن ، به درمان اختلالات گفتار و زبان و بلع در کودکان و بزرگسالان می پردازد. جلسات بصورت انفرادی و در زمانهای ۳۰ تا ۴۵ دقیقه ای می باشد. در این مقاله به تفصیل به سوال شما درباره گفتار درمانی چیست پاسخ دادیم.

آیا گفتاردرمانی موثر است ؟

جواب این سوال براساس مشکل بیمار و شدت اختلال متفاوت است. در جلسه اول پس از مراجعه به کلینیک گفتار درمانی پس از ارزیابی به شما گفته خواهد شد که چقدر برای شما موثر است. گفتاردرمانی در بسیاری از مشکلات بصورت معجزه امیزی موثر است.

چطور می توانم در خانه گفتار درمانی انجام بدهم ؟

بسیار مهم است که تمرینات را تحت نظر یک متخصص گفتار درمانی انجام بدهید. در مقاله تمرینات گفتاردرمانی ، تمرینات مختلف خانگی را ذکر کردیم.

بهترین سن برای شروع جلسات کی است ؟

از زمان تشخیص مشکل می توانید از این جلسات بهره ببرید. هر چقدر سن پایین تری داشته باشید تاثیر جلسات بیشتر است. از ۶ ماهگی تا بزرگسالی امکان بهره از این جلسات وجود دارد.

در چه سنی باید نسبت به حرف نزدن فرزندم نگران باشم؟

نوزادان در سه ماهگی لبخند اجتماعی دارند. در ۶ ماهگی صداهای گفتاری شبیه به بابا ، دادا ، قاقا تولید می کنند و در یکسالگی اولین کلمه معنا دار را بیان می کند. در ۱۸ ماهگی توانایی ترکیب کلمات و ساخت جملات ساده را دارند و در دو سالگی بیش از ۲۰۰ کلمه بیانی دارند. در هر زمان اگر فرزندتان این توانایی ها را بدست نیاورد بدون نگرانی به متخصص گفتار و زبان مراجعه کنید.

هزینه جلسات گفتاردرمانی چقدر است ؟

بر طبق تعرقه سال ۱۳۹۸ هزینه جلسه ۳۰ دقیقه ای ۵۴ هزار تومان است. این جلسات بصورت انفرادی با رعایت کامل زمان برگزار می شود.

دیگران متوجه صحبت فرزندم نمی شوند آیا باید نگران باشم ؟

کودکان در سن ۴٫۵ تا ۵ سالگی توانایی بیان صحیح تمامی حروف را بدست می آورند. برخی از صداها در دو سالگی و برخی دیرتر بدست می آیند. بصورت طبیعی در دو سالگی ۵۰ درصد از صحبت کودکان توسط غربیه ها قابل فهم است در سه سالگی ۷۵ درصد و در چهار سالگی ۱۰۰ گفته ، در صورتیکه وضوح گفتار فرزند شما کمتر است می توانید برای ارزیابی مراجعه کنید.

جمع بندی

ما در این نوشته سعی کردیم با ارائه تعریف گفتاردرمانی به سوال شایع شما درباره گفتار درمانی چیست پاسخ بدهیم. همچنین دیگر سوالات شما را به زبان ساده پاسخ دادیم. اگر در این رابطه هنوز سوالی دارید می توانید در قسمت دیدگاه ها در پایین همین نوشته مطرح کنید تا به شما پاسخ بدهیم.

برخی از منابع :

healthline
kidshealth
خبرگزاری جوان

در این نوشته می خواهیم درباره نقش و تاثیر فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل صحبت کنیم. همچنین در این نوشته به زبان ساده به این سوالات پاسخ خواهیم داد: فیزیوتراپی در خانه برای سکته مغزی موثر است؟ انجام آن چقدر بر روند بهبودی و حرکات اندامها تاثیر دارد؟ برای ارجاع فیزیوتراپ سکته مغزی در خانه به کجا تماس بگیریم؟ با ما همراه باشید.

سکته مغزی دومین عامل مرگ ما انسانها است. وقتی که خون به بخشی از سلولهای مغز نرسد سکته مغزی رخ می دهد. خون اکسیژن و گلوکز مورد نیاز سلولها را فراهم می کند. وقتی که اکسیژن حتی برای مدت کوتاهی به سلولهای مغز نرسد باعث مرگ آنها می شود.

مغز ، مرکز فرماندهی کل بدن است و هر بخش از آن مسئول کاری است. غالبا پس از سکته مغزی حس و حرکت یک یا چند اندام آسیب می بیند. براساس شدت آسیب سکته مغزی عوارض ان متفاوت است. فلج یک طرف بدن یکی از شایع ترین عوارض سکته مغزی است.

بعد از سکته مغزی چه اتفاقی می افتد؟

سکته مغزی (به انگلیسی brain stroke) در دو حالت ممکن است اتفاق بیفتد:

  1. یک لخته خونی راه شریان را می بندد و مانع خونرسانی و اکسیژن رسانی به سلولهای مغز می شود.
  2. یک رگ خونی مغز پاره می شود و خونرسانی صحیح به سلولهای مغز مختل می شود.
فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل

بر اساس شدت سکته مغزی، عوارض آن متفاوت است. سکته مغزی غالبا ارتباط بین مغز و برخی از اندامهای بدن را مختل می کند. هر چه شدت آن بیشتر باشد اندامهای درگیر نیز بیشتر است. بعد از سکته این علائم ممکن است در بیمار دیده شود:

  1. اختلال در سفتی عضلات یک طرف بدن: ممکن عضلات شل تر یا سفت تر از حالت معمول بشوند.
  2. ضعف، فلجی یا از کار افتادگی اندامها یا صورت ( معمولا یک سمت بدن )
  3. از بین رفتن حس یا کم شدن حس اندامها
  4. خستگی بیش از حد: این حالت ممکن است تا شش ماه نیز به طول بیانجامد.
  5. اختلال در بلع و قورت دادن غذا ( گفتاردرمانی در سکته مغزی می تواند مفید باشد)
  6. اختلال در درک کلمات یا بیان آنها
  7. مشکلات حافظه ، بینایی ، خواب ، سردرد ، شناخت و..

به دلیل مشکلاتی که در کنترل عضلات فرد بوجود می آید، ممکن است نتواند به تنهایی راه برود، بنشیند یا مستقلا کارهای روزمره اش را انجام دهد. در این جاست که فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل یا کلینیک به کمک بیمار می آید.

اما چطور فیزیوتراپی به بیماران سکته مغزی کمک می کند؟

فیزیوتراپی چه کمکی به بیماران سکته مغزی می کند؟

گفتیم که در نتیجه سکته مغزی بخشی از سلولهای مغزی که مسئول انجام کاری (مثلا حرکت دست راست) هستند از بین می روند. سوالی که در اینجا پیش می آید این است که در این حالت فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل یا کلینیک چطور می تواند به بیمار کمک کند تا به حالت قبل برگردد؟

دلیل تاثیر بالای فیزیوتراپی و توانبخشی سکته مغزی، یک ویژگی مهم مغز به نام نوروپلاستی ( توانایی ترمیم پذیری) است.

نوروپلاستی، توانایی مغز در شکل گیری و سازماندهی مجدد اتصالات سیناپسی، به ویژه در پاسخ به یادگیری یا کسب تجربه پس از آسیب وارده بر مغز است.

تمرینات فیزیوتراپی، براساس این ویژگی سبب تحریک و تشکیل مسیرهای ارتباطی جدید بین سلولهای مغز می شود که به نوعی وظایف سلولهای مرده را بر عهده می گیرند.

فیزیوتراپی سکته در منزل به بیمار کمک می کند تا به مرور توانایی های قبلی خود را باز یابد. بتواند ز روی تخت بلند شود. مستقلا بایستاد و بتواند بدون کمک دیگران راه برود.

تحقیقات نشان دادند از ۲۴ ساعت بعد از سکته، چه در بیمارستان چه در خانه، برنامه فیزیوتراپی باید شروع شود. همچنین توصیه شده هر روز ۴۵ دقیقه و در هفته ۵ جلسه فیزیوتراپی تا بهبودی در برنامه درمانی فرد قرار بگیرد.

فیزیوتراپیست از طریق رویکردها و تکنیک های مختلفی به این دوباره یادگیری حرکات، سرعت می بخشد و مانع از یادگیری الگوهای غلط اندامها می شود. ماساژ اندامها ، تمرین درمانی ، کشش عضلات ، استفاده از دستگاههای الکتروتراپی ( تحریک الکتریکی عصب و عضله ) فقط بخشی از اقداماتی است که برای بازتوانی اندامها انجام می دهد.

تحقیقات نشان داده که ۶ ماه اول بعد از سکته، مغز آمادگی بیشتری برای ترمیم پذیری دارد. بنابراین موکدا توصیه می شود که در سریع ترین زمان ممکن جلسات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل شروع شود.

چرا فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل تاثیر بیشتری دارد؟

فیزیوتراپی می بایست توسط فیزیوتراپیست فارغ التحصیل این رشته و عضو سازمان نظام پزشکی انجام شود. انجام این خدمات با ارسال فیزیوتراپیست به خانه بیمار انجام می شود و در موارد بسیاری نتیجه بهتری دارد.

گفتیم که بیماران دارای سکته مغزی معمولا ضعف جسمی دارند. بنابراین رفت و آمد به کلینیک برای آنها سخت و هزینه بر است. یک نفر باید بیمار را از تخت بلند کند و با سختی سوار ماشین کند…

همچنین در کلینیک فرد معمولا باید منتظر باشد تا نوبت او شود. همه این موارد باعث خستگی و عدم همکاری او در جلسات می شود.

در برخی از کلینک ها متخصص فیزیوتراپیست از تکنسین نیز کمک میگیرد که قاعدتا مهارت تکنسین به اندازه فیزیوتراپیست نیست.

در عوض فیزیوتراپی سکته مغزی در خانه ، این مشکلات را ندارد و زمان بیشتری متخصص در اختیار بیمار قرار می دهد. این دلایل باعث شده که امروزه توانبخشی سکته در منزل استقبال بیشتر داشته باشد.

شما می توانید برای انتخاب فیزیوتراپ سکته مغزی با از لیست زیر استفاده کنید. این لیست همگی عضو سازمان نظام پزشکی هستند:
لیست فیزیوتراپی در منزل کشور

چند جلسه فیزیوتراپی نیاز است؟

براساس شدت مشکل و عوارض تعداد جلسات فیزیوتراپ سکته مغزی در منزل متفاوت است. برخی از افراد پس از چند هفته به روال قبل برمی گردند. برخی ممکن است درمان انها چند ماه تا حتی سالها طول می کشد.

فیزیوتراپ پس از ارزیابی بیمار در جلسات اول بصورت تقریبی به شما می گوید که روند درمان و انتظار از درمان چقدر طول می کشد. مثلا ممکن است به شما بگوید یک ماه طول می کشد تا توانایی برخواستن از رختخواب را بدست بیاورد.

در موارد بسیاری جلسات فیزیوتراپی جنبه پیشگیری نیز دارد. برخی از بیماران در صورت عدم دریافت خدمات ، وضعیت بدتری پیدا خواهند کرد و شدت عوارض سکته مغزی بیشتر خواهد. بنابراین در مواردی هدف جلسات سکته مغزی در منزل جلوگیری از بدتر شدن مشکل است.

تمرینات فیزیوتراپ در منزل سکته مغزی

۶ تمرین فیزیوتراپی مناسب بیماران سکته مغزی در منزل

تمریناتی که در ادامه معرفی می شوند بدون مشورت با فیزیوتراپیست یا پزشک نباید انجام بشوند. شرایط هر بیمار متفاوت است و ممکن است برخی از تمرینات فوق زیر برای شما مناسب نباشد.

کل فرایند فیزیوتراپی سکته مغزی در خانه به تمرینات زیر محدود نمی شود. فیزیوتراپ تمرینات و رویکردهای پیشرفته تری دارد و دانستن این تمرینات شما را متخصص نمی کند!

۱-تمرین زانو

سکته مغزی
سکته مغزی

در حالیکه بر روی صندلی نشسته اید به آرامی تلاش کنید یکی از پاهای خود را به بلند کنید. همینطور به آرامی آن را برگردانید. برای پای دیگر نیز همین تمرین را انجام دهید.

۲- بالا بردن تا سینه

سکته مغزی
سکته مغزی

یکی دیگر از تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل تمرین فوق است . در حالتیکه روی صندلی نشسته اید پای خود را تا سینه همانند تصویر بالا بیاورید. این تمرین حداقل ۱۰ بار تکرار کنید.

[ نوشته پیشنهادی : ۶ تمرین مفید برای فیزیوتراپی زانو در منزل ]

۳- تمرین تعادل

سکته مغزی

این تمرین می تواند برای تمامی سطوح مفید باشد. در حالتیکه نشسته اید دستهای خود را در سمت چپ بدن خود نگه دارید و در حالیکه کمر صاف است سعی کنید به سمت چب نگاه کنید.

۴- حرکات دورانی روی میز

سکته مغزی
سکته مغزی

دستهایتان را بهم قفل کنید. یک بطری اب را با دو دست بگیرد و به شکل دورانی بر روی میز بطری را حرکت دهید. این حرکت را به ارامی و حداقل ۱۰ بار انجام دهید.

۵-چرخش کف دست

سکته مغزی
سکته مغزی

از دیگر تمرینات مفید برای فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل تمرین فوق است. آرنج خود را بر روی میز قرار دهید. دست خود را به زاویه ۹۰ درجه نگه دارید. به کف دست خود نگاه کنید و به آرامی آن را چرخش بدهید. این تمرین را بصورت رفت و برگشتی حداقل ده بار انجام دهید.

۶- چرخش به کنار

فیزیوتراپی در منزل پا سکته مغزی

برای انجام این تمرین ممکن است شما نیاز به مراقب و همراه داشته باشید. به پشت دراز بکشید و پاهای خود را در زاویه ۹۰ درجه خم کنید. سپس به آرامی ، پاهای خود را به یک طرف ببرید و اجازه بدهید تا زانوهایتان کف زمین را حس کنند.

توصیه های به همراهان بیمار در مسیر توانبخشی

همراهان بیمار ، باید توجه داشته باشند که یکی از عوامل موثر در درمان ، انگیزه و همکاری بیمار می باشد. حمایتی که شما از او می کنید می تواند سبب افزایش انگیزه او شود. مسیر توانبخشی کمی طولانی است و طی کردن این مسیر بدون همراه و حامی سخت است.

همچنین انجام تمرینات در خانه و بصورت مرتب، توسط اطرافیان نیز در سرعت بخشیدن به درمان بسیار موثر است. زمانیکه فیزیوتراپیست در منزل با بیمار کار می کند شما نیز حضور داشته باشید و با انجام نحوه اجرای تمرینات آشنا بشوید. اگر سوالی دارید از او بپرسید.

به بیمار انگیزه بدهید به او یادآوری کنید که چه چیزهایی را در این مدت بدست آورده است.

ما سعی کردیم در این نوشته در خصوص تاثیر فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل بنویسم. سعی کردیم به سوالات شایع شما پاسخ بدهیم. اگر در این خصوص سوال دارید می توانید از ما بپرسید.

برخی از منابع:

csp

flintrehab

فیزیوتراپی زانو در منزل می بایست توسط فیزیوتراپیست انجام شود. البته تمرینات و حرکاتی هستند که انجام آنها توسط شما تحت نظر فیزیوتراپیست می تواند به کاهش درد یا افزایش حرکت زانو کمک کند. این تمرینات را در این نوشته به شما آموزش می دهیم. اما بهتر است در همین آغاز به شما بگوییم که فیزیوتراپیست برای زانو چه کمکی به شما می کند..

نقش فیزیوتراپی زانو در درمان مشکلات آن

فیزیوتراپی زانو در منزل یا کلینیک می تواند به بیمار کمک کند تا درد عضلات زانو و مفاصل کاهش یابد. بیمار با تقویت عضلات زانو و افزایش دامنه حرکت در مسیر بهبودی قرار بگیرد.

فیزیوتراپی زانو توسط فیزیوتراپیست انجام می شود. فیزیوتراپیست در دانشگاه با انواع متدهای درمانی برای کاهشِ درد در زانو، افزایشِ قدرت عضلات زانو و افزایشِ دامنه حرکت زانو آشنا می شود. بصورت علمی، فیزیوتراپی احساس بهتری در بدن شما بوجود می آورد و در نهایت سبب بهبود حرکات اندامهای شما می شود.

ما لیستی از متخصصین فیزیوتراپی در منزل را که عضو نظام پزشکی هستند جمع آوری کردیم. اطلاعات تماس با این متخصص ها را می توانید با کلیک بر روی لینک زیر بدست آورید.
متخصصین فیزیوتراپی در منزل

فیزیوتراپی از چه طریق به درمان مشکلات زانو کمک می کند؟

فیزیوتراپی یکی از رشته های حوزه علوم پزشکی است. تمرکز آن بر درمان مشکلات حسی و جسمی بدون استفاده از دارو یا جراحی است. فیزیوتراپیست برای درمان مشکلات زانو از تکینیک ها و متدهای علمی زیادی بهره می برد که شایع ترین آنها عبارت اند از:

  • تمرینات کششی و برخی از حرکات اصلاحی
  • سرد و گرم کردن
  • ماساژها به همراه اولترا سوند
  • منوال تراپی (تکنیک های که از طریق دست درمانگر انجام می شود)
  • تحریک الکتریکی عصب و عضله از طریق دستگاههای فیزیوتراپی)

فیزیوتراپی زانو در منزل یا کلینیک می تواند قبل از عمل جراحی یا بعد از آن شروع شود. این پزشک است که تشخیص می دهد که کدام یک اولویت دارد. در هر صورت فیزیوتراپی زانو پس از جراحی، معمولا چندین هفته تا ریکاوری کامل (برگشت به وضعیت عادی) ممکن است طول بکشد.

۶ تمرین فیزیوتراپی در منزل زانو

بهتر است در همین آغاز هشدار بدهم انجام این تمرینات بدون نظر فیزیوتراپیست و پزشک در منزل می تواند صدمات جبران ناپذیری به فرد وارد کند. ممکن است شرایط شما به نحوی باشد که یکی از این تمرین ها مناسب نباشد. همچنین این تمرینات به معنای آموزش فیزیوتراپی در منزل زانو نیست و شما را متخصص فیزیوتراپی نمی کند. همانطور که در بالا گفتیم فقط یکی از رویکردهای فیزیوتراپی زانو در منزل استفاده از این تمرینات و حرکات دیگر است.

۱-بالا بردن پا: مطابق تصویر زیر می توانید این تمرین را جهت تقویت عضلات ساق پا و زانو انجام دهید.

فیزیوتراپی زانو در منزل


۲-کشش همسترینگ ( دراز کشیده ): این تمرین بخصوص برای کاهش درد زانو و کاهش سفتی می تواند مفید باشد.

فیزیوتراپی زانو در منزل

۳-بالا بردن زانو : این تمرین به کشش تاندون ها و عضلات زانو کمک می کند.

فیزیوتراپی زانو در منزل

نوشته پیشنهادی : فیزیوتراپی در منزل چگونه است ؟


۴-کشش ماهیچه ساق پا

فیزیوتراپی زانو در منزل

۵-کششی نشسته

فیزیوتراپی زانو در منزل

۶-تکیه به دیوار : در حالت ایستاده به دیوار بچسبید. پاهایتان را به اندازه عرض شانه باز کنید. زانوهایتان رخم کنید و دوباره بایستید.

فیزیوتراپی زانو در منزل

توجه داشته باشید که بر طبق تحقیقات هر چه سریعتر فیزیوتراپی در منزل زانو را شروع کنید درمان سریعتر و کامل تری خواهید داشت. بنابراین توصیه ما این است که در صورت امکان هرچه سریعتر برای درمان به فیزیوتراپیست مراجعه کنید.

چقدر طول می کشد تا بهبودی کامل حاصل شو؟

پزشک شما یا فیزیوتراپیست شما در خصوص زمان کامل بهبودی شما نظر می دهند. ممکن است درمان یک هفته یا ۶ هفته و بیشتر طول بکشد. مدت زمان بهبودی به شدت آسیب زانو بستگی دارد.

فیزیوتراپست همچنین در جلسه اول موارد زیر برای ارزیابی شدت مشکل و طول دوره درمان، بررسی می کند :

  • سختی بیمار در تعادل
  • میزان درد زانو
  • بررسی آسیب زمانیکه که پار را جلو عقب می برید.
  • سختی ایستادن روی پا
  • میزان سفتی زانو

ما در این نوشته سعی کردیم به شما بگوییم که نقش فیزیوتراپ در درمان زانو چیست. همچنین ۶ تمرین یا حرکت فیزیوتراپی زانو در منزل را برای شما معرفی کردیم. خوشحال می شویم که اگر در این خصوص نظری دارید از ما بپرسید.

برخی از منابع:
webmd

سوالاتی زیادی درباره اینکه فیزیوتراپی در منزل چگونه است، از ما پرسیده می شود. اصلا فیزیوتراپی در منزل جواب می دهد؟ قرار است فیزیوتراپیست در منزل چه کارهایی انجام بدهد؟ در این نوشته می خواهیم به این سوالات، پاسخ بدهیم. اما اجازه بدهید در همین آغاز کمی در خصوص خدمات فیزیوتراپی توضیح بدهیم

فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپی یکی از رشته های دانشگاهی در حوزه علوم پزشکی است که تمرکز خود را بر درمان بدون داروی مشکلات جسمی و حرکتی و.. بیمار قرار داده است. بیمارانی هستند که به دلیل بیماری، ضربه یا تصادف، مشکلاتی در حس و حرکت اندامهای بدن خود پیدا کردند. مشکلاتی که برای رفع انها نیازی به جراحی و یا دارو درمانی نیست و یا با این قبیل اقدامات، بهبودی کامل حاصل نمی شود.

در اینجا است که معجزه فیزیوتراپی به کمک بیمار می آید تا درد کمتری احساس کند و به وضعیت قبل برگردد.اما چطور فیزیوتراپی به ما کمک می کند؟

فیزیوتراپی از طریق ابزارهای و تکنیک های نوینی به بیمار کمک می کند. برخی از این تکنیک شامل تمرین درمانی، استفاده از دستگاههای الکتروتراپی و.. است.

فیزیوتراپی در منزل چیست؟

فیزیوتراپی توسط فیزیوتراپیست ها انجام میشود. اگر به دلایلی بیمار قادر نباشد برای انجام فیزیوتراپی به کلینیک بیاید. فیزیوتراپیست به منزلِ بیمار می آید و در خانه تمرینات را انجام می دهد. فیزیوتراپیست معمولا به همراه خود ابزارهای و دستگاه های مورد نیاز را نیز می آورد.

ما در مجله معتبر هوش کالا لیستی از مراکز فیزیوتراپی در منزل کشور را برای شما جمع اوری کرده ایم که می توانید با کلیک بر روی لینک ها انها براساس شهر، فیزیوتراپیست را به خانه خود ارجاع بدهید.
لیست فیزیوتراپی در منزل به تفکیک شهر

فیزیوتراپی در منزل چگونه است؟

همانند فیزیوتراپی در کلینیک، فیزیوتراپی در خانه، از طریق؛ تمرینات، ورزشها، ماساژها و وسایل الکتروتراپی به کمک بیمار می آید. چگونگی فیزیوتراپی در خانه، براساس؛ بیماری فرد، سن او، میزان همکاری ممکن است متفاوت باشد. اما در نظر داشته باشید که فیزیوتراپی در هر صورت می بایست توسط فارغ التحصیلان این رشته و نه تکنسین ها انجام شود.

منوال تراپی (درمان دستی) یکی از روشهای نوین است که در آن فیزیوتراپ، از طریق دست، مانورها و حرکاتی را بروی مفاصل، ستون فقرات، دست ها و پاهای بیمار انجام می دهد. این حرکات باید با سرعت، جهت مناسب انجام شود و بسیار حساس هستند. نتیجه منوال تراپی می تواند درمان سریع تر و تصحیح عملکرد بیمار باشد.

فیزیوتراپی در منزل چگونه است ؟
فیزیوتراپی در منزل همانند کلینیک متناسب با شرایط بیمار می تواند متفاوت باشد. تکنیک های زیادی در علم فیزیوتراپی است که می توان آنها را در منزل انجام داد.

فیزیوتراپیست از طریق گرما، سرما، جریان های الکتریکی، امواج ماورای صوتی، ماساژ، آب و کشش حرکات مفصلی می تواند به بیمار برای کاهش درد، برگردانی حس، برگردانی عملکرد صحیح به بیمار کمک کند.

پس از پاسخ به سوال ” فیزیوتراپی در منزل چگونه است ؟ ” می خواهیم بیماریهای و مواردی که به این خدمات نیاز دارند را برای شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.

فیزیوتراپی در منزل به چه بیماریهایی می تواند کمک می کند؟

طیف وسیعی از مشکلات و شرایط، ممکن است نیاز به خدمات فیزیوتراپی داشته باشند. در ادامه شایع ترین بیماریها را برای شما ذکر کرده ایم:

  • نورلوژیکال: سکته مغزی، ام اس، پارکینسون…
  • اسکلتی، عصبی، عضلانی : کمر درد ، گردن درد ، زانو رد ، صدمات ورزشی ، آرتروز..
  • قلبی -عروقی: بیماری شریان کروناری، نارسایی قلبی ..
  • سیستم تنفسی

فیزیوتراپی در منزل برای بیماریها و اختلالات دیگری نظیر سوختگی ها، جراحی ها، دردهای کمری در بارداری، بیماریهای روماتیسمی، بیماریهای ارتوپدی و.. برای شما تجویز شده باشد. که در تمامی این موارد برای شما مفید خواهد بود.

جمع بندی

ما در این نوشته سعی کردیم سوال شما درباره فیزیوتراپی در منزل چگونه است را پاسخ بدهیم. امیدواریم در این باره پاسخگوی شما باشیم. اگر هنوز ابهام و سوالی دارید می توانید در قسمت نظرات در پایین همین نوشته مطرح بفرمایید. سعی می کنیم در کوتاه ترین زمان ممکن به شما پاسخ بدهیم.

برخی از منابع

csp

بهترین روش درمان بیش فعالی در بزرگسالان، ترکیبی از روش های درمانی مختلف و مکمل است. از این طریق می توان علائم این اختلال را کاهش داد و حتی بهبود بخشید. ممکن است برای یک نفر این ترکیب شامل دارو، رژیم غذایی مناسب، ورزش و رفتاردرمانی باشد. در حالیکه برای شخص دیگری به معنای مصرف مکمل ها، درمان  CBT و یا عضویت در یک گروه پشتیبانی بیش فعالی باشد.

 همان طور که در مقاله درمان بیش فعالی در کودکان اشاره کردیم، دارو درمانی تنها یکی از درمان های اختلال بیش فعالی و کمبود توجه است. دارو همه مشکلات را برطرف نمی کند و علائم آن را به طور کامل از بین نمی برد.

با ما همراه باشید، در این مقاله روش های درمانی موثر اختلال بیش فعالی در بزرگسالان را آورده ایم.

گزینه های درمانی برای ADHD در بزرگسالان

در پایین روش های موثر درمان اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در بزرگسالان را آورده ایم. این درمان ها شامل دارو درمانی، رفتاردرمانی، ورزش درمانی و … می شود.

دارو درمانی

دارو برای اکثر مبتلایان به بیش فعالی تجویز می شود و برخی از علائم آن را بهبود می بخشد. اما باید در نظر داشت که دارو به تنهایی نمی تواند علائم را از بین ببرد. بلکه زمانی موثر است که در ترکیب با سایر روش های درمانی باشد. در نظر داشته باشید که افراد مختلف پاسخ های متفاوتی به داروها می دهند. ممکن است برای برخی موثر باشد و علائم را کاهش دهد در حالیکه برای فرد دیگری تاثیر چندانی نداشته باشد. بنابراین پیدا کردن دارو و دوز مناسب آن به زمان نیاز دارد.

داروهای بیش فعالی دارای عوارض جانبی هستند. برای مصرف دارو باید موارد زیر را در نظر گرفت :

– تعادل و اثرات مثبت دارو ها یک فرایند آزمون و خطا است. یافتن دارو و دوز مناسب و عوارض جانبی آن ممکن است مدتی طول بکشد.

– برای این که دارو بیشترین تاثیر را داشته باشد ، باید با پزشک ارتباط برقرار کرده و توصیه های او را به خصوص در مراحل اولیه مصرف دارو جدی بگیرید. این ارتباط برای تنظیم دوز و کنترل عوارض جانبی به موقع مورد نیاز است.

– دارو یک درمان جادویی نیست. برخی از علائم را کاهش می دهد اما این اختلال را به طور کامل از بین نمی برد.

مصرف دارو برای ADHD به این معنی نیست که همیشه باید دارو استفاده کنید. اگر احساس کردید داروها به خوبی برای شما عمل نمی کنند و یا علائم اختلال را کاهش نمی دهند، بهتر است با مشورت پزشک آن را متوقف کنید. درمان بیش فعالی محدود به دارو نیست. هر اقدامی که برای مدیریت علائم انجام می دهید، یک برنامه درمانی محسوب می شود.

رفتاردرمانی


رفتاردرمانی به به یادگیری و یا تقویت رفتارهای مثبت و از بین بردن رفتارهای ناخواسته و مشکل ساز کمک می کند. همان طور که اشاره کردیم دارو به تنهایی برای درمان بیش فعالی در بزرگسالان کافی نیست. در حالی که دارو در یک سطح عصبی برای تنظیم مغز عمل می کند، رفتاردرمانی به تغییر رفتار از طریق شرطی کمک می کند که شامل موارد زیر است.

  • ایجاد محیطی آرام برای رفتار مناسب
  • ارائه بازخورد مثبت و تقویت رفتارهای قابل قبول
  • ارائه یک سیستم پاداش و پیامدهای منفی ناشی از رفتارهای ناخواسته
  • رفتاردرمانی در بسیاری از بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی عادات و رفتارهای منفی را تغییر می دهد.

درمان شناختی رفتاری  CBT

این روش که اغلب در ترکیب با دارو استفاده می شود، توسط درمانگر شما برای مشخص کردن رفتارهای نامعمول و تهیه راهکارهایی برای تغییر آن ها انجام می شود. CBT نوعی روان درمانی کوتاه مدت و هدفمند است که هدف آن تغییر الگوهای منفی تفکر و تغییر روشی است که بیمار نسبت به خودش احساس می کند.

درمان شناختی رفتاری برای اکثر مبتلایان به بیش فعالی موثر است. به استثناء افرادی که تمایلی به همکاری در مدیریت رفتارهای خود ندارند و به یک رویکرد ساختاریافته تر نیاز دارند. این روش درمان می بایست توسط روانشناس انجام پذیرد. برای مراجعه به مراکز روانشناسی می توانید روی لینک زیر کلیک کنید:
لیست مراکز مشاوره و روانشناسی کشور

سایر روش های درمانی

برخی از افراد از طریق تغذیه ،فعالیت های بدنی و سایر روش های درمانی مانند مدیتیشن یا آموزش مغز به همراه دارو و درمان های رفتاری مدیریت می کنند.

ورزش منظم یک درمان موثر

ورزش منظم یکی از آسان ترین و موثرترین راهها برای کاهش علائم اختلال بیش فعال در بزرگسالان و بهبود تمرکز در آن ها است. فعالیت بدنی انرژی اضافی را می سوزاند. همچنین میزان دوپامین و سرتونین مغز افزایش می دهد در نتیجه سطح توجه و تمرکز فرد را افزایش می دهد.

  • ورزش درمانی موثر و بدون عوارض: ورزش هم مانند داروهای بیش فعالی عمل می کند در صورتی که نیاز به تجویز پزشک ندارد و عوارض جانبی نیز نخواهد داشت.
  • انجام فعالیت های ورزش در طول روزهای هفته: نیازی نیست که به سالن ورزشی بروید. یک پیاده روی ۳۰ دقیقه ای  ۴ بار در هفته برای کاهش علائم بیش فعالی کافی است.
  • شرکت در ورزش های تیمی: شرکت در ورزش های گروهی و تیمی باعث تقویت ارتباط اجتماعی افراد بیش فعال می شود.
  • پیاده روی در طبیعت: گذراندن زمان در طبیعت علائم بیش فعالی را کاهش می دهد. پیاده روی و ورزش در یک پارک محلی می تواند گزینه مناسبی باشد.
درمان بیش فعالی در بزرگسالان

[ مطلب پیشنهادی : عقب ماندگی ذهنی (خفیف تا شدید) علل علائم طبقه بندی و درمان MR ]

اهمیت خواب کافی در درمان بیش فعالی

بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD مشکل خواب دارند. ممکن است در هنگام خواب با کوچکترین سر و صدا بیدار شوند. وقتی در خواب دچار مشکل شوید علائم بیش فعالی هم تشدید می شوند. علاوه بر این داروهای بیش فعالی ممکن است موجب بدخوابی شوند. خواب افراد بیش فعال از کیفیت بالای هم برخوردار نیست. بی قراری و سبک بودن خواب به مشکلات خواهد افزود.

شایع ترین مشکلات خواب افراد بیش فعال عبارتند از:

  • بی خوابی
  • آپنه خواب
  •  سندرم تاخیر در فاز خواب
  • و…

اگر می خواهید یک خواب راحت و کافی داشته باشید نکات زیر را رعایت کنید :

  • ورزش کردن
  • گرفتن دوش آب گرم
  •  نوشیدن دمنوش و چای گیاه
  •  و…

خواب با کیفیت پایین علائم بیش فعالی را بدتر می کند. بنابراین تنظیم یک برنامه خواب کافی ضروری است. بهبود کیفیت خواب می تواند تفاوت زیادی در توجه و تمرکز و روحیه شما ایجاد نماید.

تغذیه و مکمل ها

تغذیه و رژیم غذایی مناسب به کاهش علائم بیش فعالی در بزرگسالان کمک می کند. وعده های غذایی روزانه که حاوی مواد مغذی مناسب مانند روغن ماهی، آهن و منیزیم ، روی و همچنین پروتئین و کربوهیدرات باشد ، می تواند به عملکرد مغز در کنترل نوسانات خلقی و رفتاری کمک کند.

رعایت نکات رژیم غذایی برای افراد بیش فعالی

  • بین وعده های غذایی زیاد فاصله نیندازید : اکثر افراد مبتلا به بیش فعالی تا ساعت ها بدون غذا سر می کنند. این برای علائم بیش فعالی خوب نیست و به ضرر سلامت جسمانی فرد است.
  • مطمئن باشید که به میزان کافی مواد غذایی مانند آهن ، روی و منیزیم در رژیم غذایی خود داشته باشید. اگر این مواد غذایی را در برنامه خود ندارید مولتی ویتامین روزانه را در نظر بگیرید.
  • سعی کنید در هر وعده غذایی یا میان وعده غذایی کمی پروتئین و کربوهیدرات پیچیده مصرف کنید. این غذا ها علاوه بر کاهش علائم ADHD  باعث افزایش هوشیاری فرد می شوند.
  • اسیدهای چرب امگا ۳ بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید: امگا ۳ باعث افزایش تمرکز ذهنی در مبتلایان به بیش فعالی می شود. این ماده غذایی در ماهی قزل آلا ، ماهی تن ، ساردین و برخی تخم مرغ های غنی شده و محصولات شیر یافت می شود.
  • کاهش مصرف مواد غذایی قندی و کافئین : اکثر افراد برای افزایش سریع انرژی کافئین یا غذاهای قندی را مصرف می کنند. در صورتی که مصرف آن می تواند به زودی باعث به هم خوردن تعادل خلقی و کاهش انرژی و تمرکز شود.

تکنیک های آرام سازی

بسیاری از علائم بیش فعالی در بزرگسالان را می توان با تکنیک های آرام بخش مانند مدیتیشن و یوگا کاهش داد. اگر به طور مداوم این تمرین ها انجام شوند ، توجه و تمرکز را افزایش داده و انگیزش ، اضطراب و افسردگی را کاهش می دهد.

مدیتیشن به طور کلی فنون تسلط بر ذهن است که ذهن و بدن را آرام و افکار شما را متمرکز می کند. مدیتیشن باعث می شود تا کنترل بیشتری بر احساسات خود داشته باشید. چیزی که بسیاری از بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی با آن رو به رو هستند.

روش های درمان مغز مانند نوروفیدبک باعث افزایش توجه و تمرکز بدون دارو می شود. نوروفیدبک در درمان بیش فعالی نتایج خوبی داشته است. در این روش اساس کار به این صورت است که شخص یاد می گیرد؛ چگونه به صورت ذهنی فعالیت های بدن خود را کنترل کند.

هدف از نروفیدبک تغییر در رفتار شخص با تغییر در عملکرد مغز است. در نتیجه برخی از علائم بیش فعالی یعنی تحریک پذیری و حواس پرتی کاهش می یابد.

جمع بندی

افراد مبتلا به بیش فعالی برنامه های درمانی متنوعی را برای مدیریت علائم امتحان می کنند. اگر از برنامه های درمانی مختلف استفاده می کنید بهتر است میزان تاثیر گذاری آن را هم بررسی کنید. در صورتی که یک برنامه درمانی برای شما تاثیر چندانی نداشته باشد، می توانید آن را متوقف کنید. البته بهبود علائم زمان می برد. بنابراین قبل از متوقف کردن برنامه درمانی – مگر این که برای شما عوارض جانبی داشته باشد –  با یک متخصص مشورت کنید.

تیم هوش کالا در این مقاله بهترین روش های درمان بیش فعالی در بزرگسالان را بررسی کرده است. در صورتی که سوال و پیشنهادی نسبت به این نوشته دارید در قسمت نظرات برای ما مطرح نمایید. از پیشنهادات شما مخاطبان محترم استقبال می کنیم.

برخی از منابع :

webmd

helpguide

روش های مختلفی برای درمان بیش فعالی کودکان وجود دارد. دارودرمانی، رفتاردرمانی ، درمانهای خانگی و … از جمله آن ها هستند. با ما همراه باشید تا در این نوشته با تمامی روشهای درمانی موثر و این که چگونه به بهترین وجه می توانید به فرزندتان کمک کنید، مطلع شوید.

گزینه های درمان بیش فعالی در کودکان

مصرف دارو تنها راه درمان برای بیش فعالی ( ADHD ) نیست. بسیاری از روش های درمانی موثر وجود دارند که به کودکان مبتلا، در توانایی کنترل رفتارهای محرک و مهار بیش فعالی کمک می کنند.

وعده های غذایی مفید، بازی و ورزش، یادگیری مهارت های جدید، بهبود مهارت های اجتماعی و… بخشی از یک برنامه درمانی متعادل است که می تواند عملکرد کودکان مبتلا به بیش فعالی را در مدرسه بهبود بخشد. روابط آنها را با دیگران تقویت کند و استرس و ناامیدی را در آن ها کاهش دهد.

درمان دارویی ADHD

داروهای ADHD ممکن است به فرزند شما کمک کند تا بهتر تمرکز کند یا حداقل در کوتاه مدت آرام باشد. اما شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد این داروها پیشرفت در مدرسه و یا تنش های رفتاری کودکان را در بلند مدت بهبود بخشیده است. حتی در کوتاه مدت، دارو علاوه بر اینکه تمام مشکلات را برطرف نمی کند، علائم بیماری را نیز به طور کامل از بین نمی برد. همچنین نگرانی هایی درباره تاثیر این داروهای قوی بر مغز در حال رشد کودک وجود دارد. عوارض جانبی مانند تحریک پذیری، کاهش اشتها و بیخوابی، نیز می تواند مشکل ساز باشد.

به طور کلی می توان گفت دارو یک ابزار است نه یک درمان. درواقع داروهای ADHD در ترکیب با سایر روش های درمانی موثرتر هستند. اگر در کنار دارو درمانی از سایر روش های درمان که مهارت های مقابله ای جدید را نیز می آموزد استفاده شود، مزیت بیشتری خواهد داشت.

کودکان پاسخ های متفاوتی به داروها می دهند. برخی از آن ها پیشرفت چشمگیری را تجربه می کنند. در حالی که برای برخی دیگر تاثیر چندانی نداشته است. همچنین عوارض جانبی آن از یک کودک به کودک دیگر متفاوت است.

درمان بیش فعالی کودک در منزل

شما به عنوان والدین کودک، تاثیر زیادی در درمان و بهبود مشکل فرزند خود دارید. شواهد نشان می دهد که یک رژیم غذایی سالم، ورزش زیاد و … می تواند به فرزند شما در مدیریت علائم اختلال کمک کند.

تاثیر ورزش در درمان بیش فعالی کودکان

مطالعات نشان می دهند که گذراندن زمان در طبیعت می تواند در کاهش علائم و درمان بیش فعالی کودکان موثر باشد. کودک خود را تشویق کنید تا در صورت امکان حداقل ۳۰ دقیقه در روز بازی کند.

ورزش یکی از ساده ترین و موثرترین روش ها برای کاهش علائم بیش فعالی است. ورزش و فعالیت بدنی بلافاصله میزان دوپامین و سرتونین مغز را افزایش می دهد. در نتیجه این موارد بر توجه و تمرکز تاثیر می گذارد.

به این ترتیب ورزش و داروهای Ritalin و Adderall به طور مشابه برای کاهش علائم بیش فعالی عمل می کنند. ولی برخلاف داروهای ADHD، ورزش نیازی به تجویز پزشک ندارد و همچنین عوارض جانبی به همراه نخواهد داشت.

فعالیت هایی که به حرکات بدن مربوط هستند مانند رقص، ژیمناستیک، ورزش های رزمی و اسکیت برای کودکان مبتلا به بیش فعالی بسیار مناسب هستند. ورزش های تیمی نیز مزیت زیادی دارند؛ چرا که ارتباط اجتماعی آن ها را بهبود می بخشد.

[ مطلب پیشنهادی : ۱۲ علت بروز استرس در کودکان ]

خواب کافی

خواب کافی و منظم منجر به بهبود علائم بیش فعالی در بچه ها می شود. با این حال بسیاری از کودکان مبتلا به این اختلال در شب هنگام خوابیدن مشکل دارند. مشکلات خواب می تواند به دلیل داروهای محرک باشد. کاهش دوز یا متوقف کردن داروها می تواند باعث رفع این مشکل شود.

با این حال درصد زیادی از کودکان مبتلا به بیش فعالی که داروهای محرک استفاده نمی کنند نیز دچار مشکلا خواب هستند. اگر فرزند شما مشکل خواب دارد، موارد زیر می تواند کمک کننده باشد.

  • تنظیم کردن یک برنامه خواب برای فرزندتان
  • خاموش کردن همه وسایل الکترونیکی حداقل یک ساعت قبل از خواب مانند تلویزیون ، کامپیوتر و…
  • محدود کردن فعالیت های بدنی در هنگام عصر

مواد غذایی مناسب برای کاهش علائم ADHD 

مطالعات نشان می دهد که مواد غذایی مختلف و زمان مصرف آنها، می تواند نتایج متفاوتی در درمان بیش فعالی کودکان داشته باشد. راهکارهای زیر در کاهش علائم بیش فعالی میتوانند موثر باشند:

  • بین وعده های غذایی و یا میان وعده ها زیاد فاصله نیندازید؛ چرا که وعده های غذایی منظم و به موقع به ثابت نگه داشتن قند خون کمک می کند ، تحریک پذیری را به حداقل می رساند و توجه و تمرکز را بالا می برد.
  • سعی کنید در هر وعده غذایی و یا میان وعده کمی پروتئین و کربوهیدارت را بگنجانید. این مواد غذایی به کودک شما کمک می کند تا ضمن کاهش علائم بیش فعالی، احساس هوشیاری بیشتری داشته باشد.
  • میزان روی، آهن و منیزیم را درکودک بررسی کنید. تقویت سطح این نوع مواد معدنی می تواند به کنترل علائم بیماری کمک کند. تقویت میزان آهن می تواند بسیار مفید باشد. شواهد نشان داده یک مکمل آهن تقریبا به اندازه مصرف داروهای محرک باعث بهبود علائم می شود.
  • اسیدهای چرب امگا ۳ را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید. امگا ۳ باعث کاهش بیش فعالی و تحریک پذیری و افزایش تمرکز در کودکان و بزرگسالان مبتلا به ADHD  می شود. این ماده غذایی در ماهی قزل آلا ، ماهی تن ، ساردین و برخی تخم مرغ های غنی شده و محصولات شیر یافت می شود.

درمان بیش فعالی به کمک متخصصان

اگر چه روش های بسیاری برای کمک به کودک مبتلا به بیش فعالی در خانه وجود دارد، اما ممکن است شما بخواهید در کنار آن به دنبال یک برنامه درمان حرفه ای باشید. متخصصان بیش فعالی می توانند در ارائه یک برنامه درمانی موثر به شما کمک کنند.

  • روانپزشکان کودک و نوجوان : روانپزشک بیش فعالی را تشخیص داده و داروها را تجویز می کند.
  • روانشناسان: پس از تشخیص بیش فعالی یک برنامه درمانی را ارائه می دهند. همچنین به افراد مبتلا به ADHD  کمک می کنند تا احساسات خود را کشف کنند.
  • درمانگران شناختی رفتاری: تنظیم برنامه های اصلاح رفتاری در مدرسه ، خانه و…، کمک به خانواده و معلم کودک جهت اصلاح رفتار
  • متخصصان آموزشی: آموزش تکنیک های برای موفقیت در مدرسه

تیم هوش کالا لیستی از مراکز مشاوره و روانشناسی کشور را به تفکیک شهر گرد آورده است. در صورت لزوم می توانید با مشاوره شهر و محل خود تماس بگیرید.

رفتار درمانی برای بیش فعالی در کودکان

رفتاردرمانی که به عنوان اصلاح رفتار نیز شناخته می شود، روش بسیار موفقی برای درمان بیش فعالی کودکان است. این نوع درمان به خصوص برای کودکانی که داروهای محرک استفاده می کنند، کارایی بیشتری دارد. حتی میتواند در کاهش دوز داروها نیز موثر باشد.

رفتاردرمانی شامل تقویت رفتارهای مطلوب از طریق سیستم پاداش و کاهش رفتارهای نامطلوب از طریق محدودیت ها و پیامدهای آن است.

طبق آکادمی اطفال آمریکا، هر رویکرد رفتاری درمانی سه اصل اساسی دارد:

تعیین اهداف مشخص : برای کودک خود اهداف مشخصی مانند ماندن در خانه برای مدت معینی یا به اشتراک گذاشتن اسباب بازی با دوستان خود تعیین کنید.

ارائه یک سیستم پاداش و تنبیه : زمانی که کودکتان بر طبق رفتار پیشنهادی عمل کند، به فرزند خود پاداش مشخص بدهید.هنگامی که او نتواند به هدف خود برسد، او را از عواقبی مانند یک مجازات ناخواسته اطلاع دهید.

استفاده از پاداش و پیامدها : استفاده از پاداش ها و پیامدهای مداوم برای مدت طولانی رفتارهای فرزند شما را به شکل مثبتی تغییر می دهد.

جهت آشنایی بیشتر با این شیوه درمانی مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهیم:
آشنایی با درمان شناختی رفتاری (CBT) | معرفی اصول و تکنیک ها

شما به عنوان والدین می توانید با کمک درمانگر شناختی – رفتاری یک برنامه اصلاح رفتاری تنظیم کنید. درمانگر شناختی – رفتاری بر روی راحلهای عملی برای موضوعات روزمره تمرکز دارد. همچنین می تواند برنامه اصلاح رفتاری در خانه و مدرسه را تنظیم و شما را در شکل دادن به رفتار فرزندتان پشتیبانی کند.

ممکن است نتایج رفتار درمانی مدتی طول بکشد. افراد مبتلا به ADHD از نظر علائم بسیار متغیر هستند. بنابراین ممکن است روزی کودک شما آرام باشد و روز دیگر رفتارهای تنشی از خود بروز دهد. با این حال رفتاردرمانی با گذشت زمان بهتر عمل می کند و علائم بیش فعالی را بهبود می بخشد.

آموزش مهارتهای اجتماعی

نوع دیگر درمان که می تواند به کودکان مبتلا به بیش فعالی و کمبود توجه کمک کند، آموزش مهارت های اجتماعی است. زیرا اغلب این کودکان در تعامل های ساده اجتماعی مشکل دارند. به طور معمول آموزش مهارت های اجتماعی توسط یک درمانگر انجام می شود. در این روش رفتارهای مناسب به کودک نشان داده می شود و به او توصیه می شود که آن رفتارها را تکرار کند. همچنین به کودک یاد داده می شود که چگونه واکنشهای دیگران را بخواند و به آن ها پاسخ بهتری بدهد.

بازی درمانی

اخیرا بازی درمانی درمان بیش فعالی کودکان بین متخصصین رواج یافته است. در این روش مهارت های ویژه شناختی و رفتاری به کودک یاد داده می شود. مثلا کودکانی که مشکل خود کنترلی دارند، مهارت های مهم اجتماعی مانند رعایت نوبت ، گوش دادن به صحبت دیگران ، رعایت قوانین بازی  و … را در حین بازی درمانی یاد می گیرند.

مراکز بازی درمانی تهران

نکاتی برای والدین

با رعایت نکات زیر توسط شما والدین عزیز میتوانید در درمان کودک بیش فعال خود موفق تر عمل کنید:

  • والدین کودکان بیش فعال باید اصول و تکنیک های رفتاردرمانی را یاد بگیرند و در خانه اجرا کنند.
  • همچنین برای کودک برنامه ریزی کنید. کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی در محدودیت قانونی بهتر عمل می کنند. هر چه برنامه دقیق تر باشد ، محدودیت بیشتری برای او ایجاد میکند تا رفتارش را کنترل کند.
  • یک محیط آرام و ساکت برای کودک خود فراهم کنید. کودکان بیش فعال در محیط های شلوغ به راحتی تمرکزشان را از دست می دهند و تحریک پذیر می شوند.

جمع بندی

در سلسله مقالات روانشناسی و مشاوره، تیم هوش کالا در این نوشته روش های درمان بیش فعالی کودکان را بررسی کرده است. همان طور که ذکر شد ، عوامل مختلفی در بروز بیش فعالی تاثیر دارند ، بنابراین روش های درمانی مختلفی هم برای درمان آن باید استفاده شود.

لطفا نظرات خود را نسبت به این مقاله برای ما مطرح نمایید. تیم هوش کالا در اسرع وقت پاسخ شما را می دهند.

منابع :

.helpguide

علل متعددی می تواند موجب استرس در کودکان شود. این دلایل می تواند ناشی از عوامل درونی یا بیرونی باشد. عواملی مانند محیط مدرسه، تغییر در خانواده، درگیر شدن با یک دوست و … . ما در این نوشته سعی داریم ۱۲ علت بروز استرس در کودکان را بیان کنیم. با ما همراه باشید.

عوامل بروز استرس در کودکان

همانطور که اشاره شد، عوامل مختلفی موجب بروز استرس و اضطراب در کودکان می شود. ممکن است تغییرات بسیار کوچک یا عوامل جزئی که به آن ها توجهی نمی کنیم، برای بچه ها بسیار استرس زا باشند. دلایل استرس کودکان عبارتند از:

۱- ایجاد برنامه های پرمشغله

ممکن است برخی از والدین برنامه های بسیار فشرده برای فرزند خود درست کنند که وقت استراحت و بازی را از آن ها بگیرد. کودکان بیش از آن که نیاز به برنامه های فشرده درسی داشته باشند، نیاز به استراحت و  وقت آزاد برای بازی و سرگرمی دارند.

تحمیل کردن برنامه ها و تکالیف فشرده به کودک آرامش او را بر هم می زند. در صورتی که فرزند شما مجبور باشد مدام از یک فعالیت به فعالیت دیگری برود، ممکن است احساس استرس و تنش به او دست دهد. پس در برنامه های کودک خود تعادل برقرار کنید و همه ی مولفه ها را برای او در نظر بگیرید.

۲- استرس ناشی از محیط مدرسه

برخی مواقع وارد شدن به محیط مدرسه برای بچه ها استرس زا می باشد. در مدرسه عواملی مانند حس رقابت ،درگیری با دوستان، تکالیف درسی فشرده، مورد آزار و اذیت قرار گرفتن از طرف بچه های دیگر  و … می تواند از علل بروز استرس کودکان باشد. ممکن است استرس بچه ها در دوران مدرسه به مرور کمتر شود و از بین برود. اما همواره محیط مدرسه و مسائل آن می تواند آرامش بچه ها را به هم بزند.

برای از بین بردن استرس کودک خود در مدرسه باید قدم به قدم او را همراهی کنید تا بتواند با کمک شما، مهارت های جدیدی را یاد بگیرد. موفقیت های او را هر چند کوچک تحسین کنید. همچنین با کمک معلم و با مراجعه به مراکز مشاوره و روانشناسی، استرس کودک خود را از بین ببرید.

۳- استرس ناشی از مسائل خانوادگی

مشکلات در خانواده کودک، مانند مشاجره و اختلاف والدین، طلاق و جدایی، مرگ یکی از اعضای خانواده، جابجایی و یا حتی تولد یک فرزند جدید می تواند از علل استرس کودک باشد. همچنین رفت و آمد زیاد در خانواده ها و محیط شلوغ و پرتنش، مشکلات مالی و … ممکن است از دیگر عوامل برهم زننده آرامش کودک باشند. در نتیجه همه این مسائل در خانواده می توانند باعث ایجاد ناامنی و استرس در کودکان بشوند.

مشکلات خانوادگی یکی از مهمترین علل استرس کودکان محسوب می شود.

۴- کتاب، داستان یا فیلم های ترسناک

اگر دوران کودکی خود را به یاد آورید، متوجه می شوید داستان های تخیلی یا فیلم های ترسناک چقدر می تواند برای کودکان استرس زا و موجب ترس در آن ها شود. کودکان به طور معمول تحت تاثیر ترس، خشونت، صحنه های دردناک فیلم یا داستان قرار می گیرند. بنابراین باید فیلم، داستان یا بازی های رایانه ای را متناسب با سن کودک انتخاب کرد و مراقب بود تا حاوی صحنه های ترسناک برای آن ها نباشد.

۷- اخبار ناگوار از رسانه ها

ممکن است کودکان همراه والدین خود در حین تماشای تلویزیون، اخباری درباره حوادث ناگوار طبیعی، تروریسم و تصاویر خشونت آمیز ببینند. شاید والدین متوجه نباشند، اما این اخبار به شدت می تواند برای کودکان ناراحت کننده و استرس زا باشند. زمانی که بچه ها این اخبار را می بینند یا می شنوند، می ترسند که این اتفاقات برای خود او و نزدیکانش بیفتد.

۸- استرس والدین

والدین ممکن است به علت مشغله های کاری و مالی نیز دچار استرس شوند. زمانیکه کودک این استرس را در رفتارهای والدین خود ببیند بر روی او نیز اثر می گذارد و علاوه بر استرس، احساس ناتوانی نیز می کند. زیرا ممکن است کودک بخواهد به والدینش کمک کند. اما وقتی می بیند توانایی انجام آن را ندارد، باعث ایجاد احساس ضعف و سردرگمی در او می شود.

علل بروز استرس در کودکان

۹- تلاش برای محبوبیت

برخی از کودکان ممکن است بخواهند از همسن و سالان خودشان در محیط های مختلف مانند مدرسه بهتر عمل کنند. یا این که می خواهند مانند دیگران باشند و مثل آن ها رفتار کنند. این نوع فشارها برای محبوبیت و جا افتادن بین دیگران، میتواند ناخوشایند باشد. زیرا باعث می شود کودکان از اشتباه کردن و یا خوب عمل نکردن بترسند. بنابراین این مسئله نیز میتواند یکی از علل استرس در کودکان باشد.

۱۰- عدم خواب کافی

اکثر کودکان، امروزه به خاطر استفاده بیش از حد از موبایل و تبلت و… استراحت و خواب کافی ندارند. در نتیجه عدم خواب کافی موجب بروز استرس و حتی افت تحصیلی در بچه ها خواهد شد.

۱۱- بیماری های مزمن

بیماری های مانند چاقی، آسم، بیش فعالی و … امروزه بسیاری از کودکان را درگیر کرده است. این بیماری ها در کودکان منشاء بروز استرس در آن ها است.

۱۲- عدم تغذیه خوب

اکثر کودکان از انواع اسنک ها به جای غذای اصلی استفاده می کنند. این جایگزین ها برای کودک مشکلات زیادی از جمله افزایش وزن و عدم تامین نیازهای بدن و …را در پی دارد. به همین علت نخوردن غذای خوب و عدم رعایت وعده های غذایی، میتواند از علل استرس در کودکان محسوب شود.

جمع بندی

در این مقاله از سلسله مطالب روانشناسی مجله توانبخشی هوش کالا، دلایل بروز استرس در کودکان را بررسی کردیم. همانطور که اشاره شد موارد متعدد درونی و بیرونی می تواند موجب ایجاد استرس در بچه ها شود. مسئله استرس در کودکان بسیار مهم و جدی است و باید والدین به آن توجه جدی داشته باشند. به همین علت پیشنهاد می کنیم در صورت تشدید استرس در کودک خود، با مراجعه به مراکز روانشناسی، از یک مشاور کودک راهنمایی بگیرید.

استرس عامل مخرب ساختارهای ذهنی، روحی و فیزیکی کودک است. عوامل بیرونی مانند محیط مدرسه، محیط اجتماع، دوستان و … موجب استرس در کودک خواهند شد. عوامل درونی مانند حس رقابت نسبت به همسن و سالان  و … احساس تنش و اضطراب را در بچه ها به وجود می آورد.

مخاطبان محترم لطفا سوالات و انتقادات خود را نسبت به این نوشته مطرح نمایید.

برخی از منابع استفاده شده

How to Spot Stress and Anxiety in Children

webmd