کاردرمانی چیست؟ | در چه زمینه هایی کاربرد دارد؟

کاردرمانی چیست؟ | کاردرمانگر کیست؟

احتمالا واژه کاردرمانی را بارها شنیده اید. اما ممکن است از مفهوم دقیق و کارایی آن اطلاع کافی نداشته باشید. ما در این مقاله به شما می گوییم کاردرمانی چیست؟ و در چه زمینه هایی کاربرد دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید.

تعریف کلی کار درمانی

کاردرمانی یکی از تخصص هایی است که به طور کلی، افراد دارای نیاز های ویژه را مورد بررسی قرار می دهد. سپس درصورت نیاز به توانبخشی و باز پروری آنها درجنبه های جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی می پردازد. همچنین همگام با سایر تخصص ها، در قالب تیم توانبخشی برنامه های خود را ارائه می دهد.

به طورکلی کاردرمانی برای افرادی است که در اثر آسیب یا بیماری دچار محدودیت و اختلال عملکردی، روانی، اجتماعی، رشدی یا اختلالات یادگیری، فقر و تفاوت های فرهنگی یا روند سالخوردگی شده اند. این تخصص در استفاده از فعالیت های هدفمند به منظور ایجاد حداکثر استقلال، جلوگیری از ناتوانی، و حفظ سلامتی برای این افراد کارایی بسیاری دارد.

کار درمانی توسط افراد متخصصی این حوزه انام می شود. به این افراد کاردرمانگر یا (OT) گفته می شود.

تعریف تخصصی کاردرمانی

برای تعریف تخصصی کاردرمانی، نیاز است با اصطلاح occupational therapy به معنی کاردرمانی و همچنین عبارت Occupation با معادل فارسی کار، بیشتر آشنا شویم. در رابطه با Occupation می توان گفت هم وسیله و هم هدف درمان است. همین امر، یکی از مواردی است که رشته ی کاردرمانی را از سایر رشته های پزشکی و توانبخشی و فنی و … متمایز می کند.

به طور مثال وقتی می گوییم فیزیوتراپی، منظور این است که با استفاده از ابزاری به نام مدالیته (تجهیزات) های متنوع فیزیکی به درمان بپردازیم. در حقیقت در این رشته وسیله ی مدالیته فیزیکی است .در حالی که در کاردرمانی، با استفاده از خود کاردرمانی به درمان بیمار پرداخته می شود. علاوه بر این، Occupation به عنوان وسیله ی درمان نیز در نظر گرفته می شود. چراکه از طریق آن بیمار توانمند شده و تا حد زیادی تواناییهایش را به دست می آورد.

اصطلاح Occupation ترکیبی از مفاهیم کار، تمرین، فعالیت و حرفه است. به بیانی دیگر در کاردرمانی، Occupation؛ هم هدف و هم وسیله ی درمان است. 

وظایف کاردرمانگر یا (OT)

هر کاردرمانگر با واکنش های متفاوتی از جانب بیمار یا مددجو نسبت به فعالیت های او مواجه است. چراکه یک متخصص کاردرمانی با فعالیت های روزمره زندگی بیمار مانند:

  • لباس پوشیدن
  • غذا خوردن
  • حمام کردن
  • آراستن ظاهری
  • مهارتهای لازم برای انجام کار و انتخاب شغل
  • افزایش عملکرد از طریق استفاده از فعالیت های خاص و … در ارتباط است.

بنابراین ضروری است که کاردرمانگر مهارت های جدید را به مددجو آموزش بدهد و یا مهارت های از دست رفته او را دوباره احیا کند. چرا که فردی که توانایی انجام این مهارت ها را ندارد، شخصیتی وابسته محسوب می شود که باید از دیگران کمک بگیرد. به کمک کاردرمانی، فرد می تواند مستقل تر عمل کند وبه این نتیجه برسد که برای انجام برخی فعالیت ها، نیازمند کمک نیست. برای بسیاری از افراد، کاردرمانی و اقدامات این حرفه مشخص کننده مرز بین توانایی زندگی مستقل و عدم توانایی یک چنین زندگی و نیاز به کمک است.

کاردرمانی چیست؟ | در چه زمینه هایی کاربرد دارد؟

در مجله توانبخشی هوش کالا لیست کلیه مراکز کاردرمانی در کشور در دسترس شما عزیزان قرار گرفته است. از اطریق لینک زیر میتوانید به این مراکز مراجعه کنید: مراکز کاردرمانی | لیست کامل کلینیک های کار درمانی کشور

زمینه های کارایی کاردرمانی

افراد زیر میتوانند از خدمات کاردرمانی و کاردرمانگر استفاده کنند:

  • مبتلا به کم توانی های جسمی
  • بیماران ارتوپدیک
  • افراد مبتلا به اختلالات یادگیری
  • افراد کم توان ذهنی
  • مبتلایان به اختلالات رفتاری و روانی
  • نابینایان
  • بیماران نورولوژیک در دامنه وسیع سنی ازنوزادی تا سالمندی و …

هدف کاردرمانی رساندن فرد به حداکثر توانایی خود جهت مستقل شدن در انجام فعالیت های روزمره زندگی به تنهایی، به کمک وسایل کمکی ویا کمک های محدود ازجانب سایرین است.

حیطه تخصص کاردرمانگران

كاردرمانگران بر اساس دانش مبتني بر روان شناسي نوين، علوم پزشكي و تجزيه و تحليل فعاليت هاي هدفمند به كاركردهاي باليني در كليه حيطه هاي توانبخشي به اقدامات باليني مي پردازند.

اين حيطه ها عبارتند از :

  1.  بيماريهاي نورولو‍‍ژيك نظير سكته مغزي ، ضربه ی مغزي ، موليتپل اسكلروزيس، پاركينسون ، A.L.S ، بيماران ضايعات نخاعي ، فلج مغزي كودكان و …
  2. بيماريهاي ارتوپديك نظير شكستگي ها ، پارگي تاندون عضلات و رباطهاي مفصلي ، R.s.D و سوختگي هاو …
  3. بيماريهاي رواني نظير اسكيزوفرني ، افراد نوروتيك ، اختلال شخصيت ، فوبيا ، P.T.S.D
  4.  بيماريها و اختلالات ذهني نظير كودكان بيش فعال و كم توجه ، اوتيسم ، اختلالات نافذ رشد P.D.D ، عقب ماندگي ذهني ، سندرم داونDown ، اختلالات يادگيري كودكان
  5. بيماري هاي مرتبط با حوزه ی سالمندي نظير آلزايمر و دمانس
  6.  اختلالات رفتاري مرتبط با حوزه ی معتادين
  7.  زمينه ی مرتبط با رشد كودكان و توانمند سازي عصبي نوزادان نارس نظير Preterms و نوزادان در واحد مراقبت هاي ويژه ی NICU
  8.  زمينه هاي مرتبط با صنعت نظيرسلامت كاركنان و كارگران و كارمندان حين انجام كار ، بهينه سازي ابزار آلات

سخن آخر

ما در این نوشته به تعریف کاردمانی و کاردرمانگر پرداختیم. همچنین زمینه های مورده استفاده از کاردرمانی را نیز بیان کردیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید بوده باشد. شنا عزیزان میتوانید از طریق قسمت دیدگاه در پایین صفحه نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. اگر سوالی در رابطه با کاردرمانی دارید با گذاشت کامنت از کارشناسان ما بپرسید. در اولین فرصت پاسخگوی شما خواهیم بود.

برخی از منابع

What is Occupational Therapy?

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *