20 علت مهم تاری دید چشم و راههای درمان

تاری دید

تاری دید (Blurry vision)؛ به معنای از بین رفتن وضوح بینایی است. که در این صورت فرد احساس می کند فیلتری در مقابل چشمانش قرار گرفته و چیزهای اطراف را به صورت تار و مبهم می بیند. همچنین قادر نیست جزئیات اشیاء را به طور دقیق ببیند. علاوه بر تاری دید، دید ابری زمانی که اشیاء به صورت تار و “شیری” به نظر می رسند، بسیار شبیه به تاری مبهم است. دید ابری معمولا نشانه ای از شرایط خاص مانند آب مروارید است. با ما همراه باشید تا در این نوشته از مطالب مجله توانبخشی سلام درمانگر ، علل و علائم و درمان تاری دید را شرح دهیم.

20 علت تار شدن دید چشم

عوامل متعددی می تواند موجب تاری دید شود. همچنین این بیماری می تواند هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد اما در برخی افراد ممکن است فقط در یک چشم رخ دهد. شایع ترین عوامل مهم تاری دید چشم عبارتند از:

1- نزدیک بینی

یکی از علل شایع تاری دید نزدیک بینی است. اگر فرد نزدیک بین باشد. اشیایی را که در فاصله دور هستند را تار می بیند. میزان تاری به شدت نزدیک بینی و مسافت شئ از فرد بستگی دارد.

عینک، لنز های تماسی و جراحی انکسار مانند  LASIK  و  PRK متداولترین راه ها اصلاح نزدیک بینی هستند.

2- دوربینی یا هایپروپیا (Hyperopia)

اگر چشمان شما مبتلا به هایپروپیا یا (دوربینی) باشند، اشیاء دور را ممکن است به صورت واضح ببینید. اما چشمان شما نمی توانند به درستی روی اشیاء نزدیک تمرکز کنند. اگر دور بینی شما شدید باشد حتی اشیاء دور هم ممکن است مبهم به نظر برسند.

همانند نزدیک بینی، دوربینی را می توان با عینک لنزهای تماسی یا جراحی انکسار چشم اصلاح کرد.

3- آستیگماتیسم (Astigmatism)

تاری دید در هر فاصله ای می تواند نشانه آستیگماتیسم باشد. معمولا علت آن نامنظمی شکل و انحنای قرنیه است. آستیگماتیسم باعث می شود تا پرتوهای نور روی شبکیه متمرکز نشوند و این موجب تاری دید می شود. صرف نظر از این که جسم مشاهده شده در چه مسافتی باشد.

آستیگماتیسم، مانند نزدیک بینی و دور بینی با عینک و لنزهای تماسی یا جراحی انکسار قابل اصلاح است.

[ نوشته پیشنهادی : کوررنگی چیست ؟ | همه چیز در مورد بیماری کور رنگی ]

4- پیر چشمی یا پرسیبوپیا (Presbyopia)

اگر فرد بالای 40 سال باشد و هنگام مشاهده اشیاء نزدیک و خواندن متون تاری دید داشته باشد، دچار پیرچشمی شده است. پیر چشمی یکی از مشکلات چشمی است که مرتبط با سن می باشد و نشانه اولیه آن قادر نبودن به خواندن متون از نزدیک است.

بر اثر بالا رفتن سن خاصیت تطابق پذیری عدسی چشم برای فعالیت های بینایی در فاصله نزدیک کاهش می یابد. علائم آن عبارتند از تار شدن دید در نزدیک بینی و فشار آمدن به چشم هنگام خواندن متون.  

روش های متداول برای درمان پیرچشمی وجود دارد که عبارتند از : لنزهای تماسی، عینک و جراحی انکساری که دید فرد را بهبود می بخشند.

تاری دید

5- خشکی چشم ها

سندرم خشکی چشم به روش های مختلفی بینایی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. از جمله موجب تاری دید، التهاب، خارش و … در چشم ها می شود.

خشکی چشم به این معناست که چشم ها نمی توانند خودشان را به خوبی چرب و روان نگه دارند. دلیل این عارضه پایین بودن کیفیت اشک چشم است.

6- بارداری

تاری دید در دوران بارداری شایع است. بارداری باعث تاری دید و گاهی اوقات هم دوبینی یا دید مضاعف می شود. تغییرات هورمونی می تواند شکل و ضخامت قرنیه شما را تغییر داده و موجب این بیماری شود. همچنین خشکی چشم هم که در زنان باردار رایج است میتواند یکی از عوامل این مساله باشد.

پس اگر در دوران بارداری دچار اختلال بینایی می شوید آن را به پزشک خود گزارش دهید. تاری دید همیشه جدی نیست، در برخی موارد می تواند نشانه ای از دیابت بارداری و یا فشار خون بالا باشد. اما برای اطمینان بیشتر توصیه می کنیم به مراکز بینایی سنجی مراجعه کنید. روی لینک زیر کلیک کنید و آدرس کلینیک های بینایی سنجی شهر خود را پیدا کنید:
لیست مراکز بینایی سنجی و اپتومتری کشور

7- میگرن چشمی یا سردردهای میگرنی

به طور کلی در مبتلایان به میگرن، قبل از شروع درد حالت های بینایی مانند دیدن خطوط نورانی زیگزاگ، دیدن نقاط سیاه، جرقه و فلاش و دید تونلی در فرد ظاهر می شوند. در این حالت بینایی مانند این است که از پشت ظرف شیشه ای به اجسام نگاه می کنید.

8- تاری دید پس از عمل لیزیک

پس از عمل لیزیک یا هر نوع دیگری از جراحی انکساری بینایی فرد تار و مبهم می شود. وضوح بینایی چشم معمولا پس از چند روز بهبود می یابد. همچنین ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا دید فرد بهبود یابد.

9- آسیب به قرنیه

قرنیه یک لایه نازک و شفاف در بخش جلویی چشم است و از حساسیت بالایی برخوردار است. اگر در قرنیه خراش به وجود بیاید، فرد احساس می کند چیز زمختی در چشمش افتاده است. گرد و غبار یا جراحت می تواند موجب خراشیدگی قرنیه شود.

[ نوشته پیشنهادی : قوز قرنیه | علل ، علائم ، تشخیص و درمان این بیماری ]

10- افت فشار خون

احساس سرگیجه، ضعف، تاری دید از علائمی است که به دنبال افت فشار خون ایجاد می شود. کم شدن آب بدن، مشکلات قلبی، تغذیه نامناسب و عدم تعادل هورمون ها می تواند منجر به افت فشار خون شود.

11- قطره چشم و برخی از داروها

قطره های خاصی به ویژه قطره های حاوی مواد نگهدارنده می تواند باعث تحریک و تاری دید شود.

همچنین مصرف برخی از داروها می تواند موجب تاری چشم شود. داروهای مانند استروئیدی های خوراکی، قرص های فشار خون، قرص های آنتی هیستامین و کلارتین. این داروها باعث واکنش در بدن می شود که تولید اشک را کاهش می دهد.

تاری دید

12- استفاده بیش از حد از لنز های تماسی

استفاده از لنزهای تماسی یا در واقع هر نوع دیگری برای مدت طولانی یا بیش از آنچه پزشک تجویز کرده است می تواند باعث تاری دید شود. استفاده طولانی مدت علاوه بر این بیماری، خطر عفونت چشم را نیز افزایش می دهد.

13- تجمع مایعات در چشم

جمع شدن مایعات در چشم می تواند باعث اعمال فشار به عصب بینایی و آسیب به آن می شود. اگر در اطراف نور هاله می بینید یا چشم هایتان قرمز و دردناک است ممکن اسن دچار گلوگوم یا آب سیاه شده باشید. این مشکل به خاطر تجمع مایعات در چشم به وجود می آید و موجب آسیب به رشته های عصبی چشم می شود.

14- خستگی چشم

اگر برای مدت طولانی به صفحه نمایش و یا کتاب خیره شوید، در این حالت دچار خستگی چشم خواهید شد. این خستگی می تواند موجب تاری دید شود.

15- آب مروارید (Cataracts)

تغییرات بینایی مانند تاری دید ، دید ابری و دیدن هاله در اطراف چراغ ها در شب می تواند نشانه آب مروارید باشد. آب مروارید در نهایت می تواند بدتر شده و باعث کاهش بینایی و تا حد نابینایی شود.

یکی از روش های درمان آب مروارید “عمل فیکو” است. این روش بر مبنای جایگزینی انز با عدسی است.

16- گلوکوم (Glaucoma)

تاری دید یا دید تونلی ممکن است از علائم گلوکوم باشد. اگر این بیماری درمان نشود می تواند ممکن است موجب نابینایی دائمی شود.

17- دژنراسیون وابسته به سن ماکولا

تاری دید و اعوجاج بینایی باعث ایجاد خطوط مستقیم و موجدار یا شکسته می تواند از علائم دژنراسیون ماکولا وابسته به سن باشد. این بیماری از علت های اصلی نابینایی در افراد مسن می باشد.

18- رتینوپاتی دیابتی (Diabeticretinopathy)

اگر مبتلا به دیابت باشید این می تواند باعث تاری دید شود. رتینوپاتی دیابتی یک بیماری تهدید کننده بینایی است که می تواند به شبکیه چشم آسیب بزند.

19- مولتیپل اسکلروزیس  MS

 ام اس بیماری است که می تواند مغز، نخاع و نرون های چشمی را تحت تاثیر قرار دهد. زمانی که عصب چشم آسیب ببیند، انتقال پیام از چشم به مغز مختل می شود.  در این که چه عواملی می تواند باعث التهاب عصب بینایی شود به درستی مشخص نیست. اما تقریبا نمی از افراد که دچار عارضه التهاب عصب بینایی هستند، چند سال بعد مبتلا به ام . اس می شوند.

تاری دید که همراه با دوبینی باشد می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای مانند ام اس باشد.

20- تومور مغزی

تومور مغزی باعث ایجاد فشار در جمجمه و در نتیجه تاری دید، سردردهای مداوم، خواب آلودگی، تشنج و …  می شود.

تاری دید ناشی از مشکلات و بیماری های چشمی

اگر به طور ناگهانی بینایی شمار در یک چشم تار شود و بالای 60 سال سن داشته باشید، ممکن است یک سوراخ ماکولا در ناحیه مرکزی شبکیه شما ایجاد شده باشد. در چشم ماده ژلاهنده ای به نام زجاجیه وجود دارد. تجمع زجاجیه معمولا موجب سوراخ می شود. زجاجیه در سنین بالا آبکی شده و شروع به کشیدگی شبکیه چشم می کند. در نتیجه باعث سوراخ در شبکیه می شود.

تاری دید ناگهانی همچنین ممکن است ناشی علامت جداشدگی شبکیه، تبخال چشم و یا التهاب عصب بینایی باشد. شرایط و بیماری های خاص چشم می تواند باعث از بین رفتن دائمی بینایی شود. بنابراین در صورت تار شدن ناگهانی بینایی مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان مهم است.

درمان تاری دید

درمان تاری دید بسته به علت آن متفاوت است. برای درمان این عارضه باید علت آن مشخص شود. اگر علت تاری چشم آستیگماتیسم، آب مروارید و یا نزدیک بینی باشد، می توان با عینک، لنز و یا جراحی ههای جزئی دید فرد را اصلاح کرد. همچنین با توجه به این که این بیماری ناشی از چه عاملی باشد پزشک درمان را تجویز می کند. .

زمان مراجعه به پزشک

همان طور که ذکر شد، ممکن است تاری دید علامت یک بیماری جدی مانند آب سیاه و یا بیماری های حادی مانند سکته مغزی و … باشد. پس به محض مشاهده علائم زیر به پزشک مراجعه نمایید:

  • تاری دید که به صورت ناگهانی بروز نماید و ادامه یابد.
  • مشکلات در دید به همراه با اختلال در گفتار و بینایی و از دست دادن تون عضلانی که این می تواند نشانه سکته باشد.
  • اختلال در دید به همراه سردرد و فشار خون بالا در دوران بارداری
  • تاری دید یک طرفه

جمع بندی

در این نوشته علل و درمان تاری دید را شرح دادیم. معمولا ما حتی برای یک بار هم که شده تاری دید را تجربه کرده ایم. ممکن است این تاری ناشی از خستگی، خواب آلودگی، خیره شدن به یک صفحه نمایشگر و…باشد. و همچنین امکان دارد این اختلال به علت عوامل مختلفی از جمله یک بیماری باشد که باید آن را جدی گرفت.

تارشدن دید در یک یا دو چشم بروز می کند.

خوانندگان محترم، لطفا انتقادات و پیشنهادات خود را نسبت به این مطلب برای ما در قسمت نظرات مطرح نمایید.

برخی از منابع :

allaboutvision

4 دیدگاه دربارهٔ «20 علت مهم تاری دید چشم و راههای درمان»

  1. الان ۲روزه دید چشمم کم شده ۳۰ سالمه.
    دیشب کمتر بوده ولی الان خیلی شدید شده.
    خیلی استرس دارم ممنون میشم راهنماییم کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *