اکولیلیا | علت تکرار کلمات و یا جملات در کودکان چیست؟

اکولالیا چیست ؟ علت کلمات و جملات کودکان

اگر فرزندتان بصورت غیر طبیعی جملات و یا کلمات را با خودش تکرار می کند ، احتمالا این نوشته به شما کمک می کند تا درک درستی پیدا کنید که علت تکرار کلمه او چیست ؟. البته قبل از بحث در این موضوع بهتر است درباره لکنت هم کمی صحبت کنم. به این دلیل که بسیاری از والدین ، مشکل لکنت و اکولیلیا ( تکرار کلمات و یا جملات در کودکان ) را یکی می دانند.  مشکل کودک شما لکنت زبان است یا اکولالیا ؟ در این نوشته ما درباره اکولیلیا صحبت می کنیم.

تعریف لکنت زبان  : به اختلال در روانی گفتار و الگوی زمانی طبیعی آن که باعث دشوار شدن حرف زدن می شود لُکنَتِ زبان گفته می‌شود.در لکنت زبان کودک یا فرد در روان حرف زدن مشکل دارد. ممکن است در مواقعی براحتی بگوید ” کتاب ” و در مواقع در یک جمله مثلا بگوید ” بابا ک ک ک ک ک کتاب رو بده” . در لکنت ما قفل شدگی ، تکرار ، و یا کشیده گویی حروف یا کلمات را می بینیم.

اگر بدنیال علت تکرار کلمات در کودکان و تکرار جملات در کودکان وارد این نوشته شده اید و متوجه شده اید که مشکل اصلی فرزندتان تکرار جملات نیست بلکه لکنت زبان ( تکرار و یا قفل و یا کشیده گویی حروف و یا بخش های کلمات است.  نوشته پایین را مطالعه کنید.

[irp posts=”1181″ name=”رفع لکنت زبان کودکان | لکنت زبان چیست ؟ | درمان لکنت و گرفتگی زبان + علل |”]

اکولیلیا چیست؟

اکولیلیا اصطلاحی است  برای زمانهایی که کودک گفته های دیگران را تقلید و تکرار می کند استفاده می شود. به عنوان مثال اگر از فرزند خود بپرسید کیک می خوری ؟ بجای اینکه بگوید “بله” می گوید “کیک” . همچنین نوعی اکولالیا به نام “delayed echolalia” وجود دارد که کودک چیزهایی را که قبلا شنیده است تکرار می کند.  به عنوان مثال، یک کودک ممکن است یک جمله  از یک فیلم مورد علاقه خود را تکرار کند، حتی ادر زمانهایی که فیلم پخش نمی شود. تکرار جملات در کودکان را می توانیم همان اکولالیا بنایم . در ادامه می خوانیم که ایا تکرار کلمات در کودکان طبیعی است ؟

آیا اکولالیا عادی است؟

در یک کلمه : گاهی اوقات طبیعی است.

اکولیلیا ، و یا تکرار آنچه شنیده می شود، یک بخش بسیار نرمال از رشد گفتار و زبان است. بچه هائی که در حال یادگیری صحبت کردن هستند بصورت مداوم از آن استفاده می کنند. اگر پسر یکساله ام بخواهد برود حمام ، به من می گوید “حم” ( او هنوز کلمه حمام را کامل نمی گوید). اگر از او بپرسم می خواهی برویم حمام ؟ نمی گوید “بله”  ، بلکه دوباره می گوید “حم” . کودکان یاد می گیرند از تکرار آنچه در اطرافشان می شنوند استفاده کنند. سپس، با افزایش مهارت زبان شان ، آنها شروع به ساختن جملات  خود می کنند و شما می بینید که استفاده از “تکرار” یا  “اکو” کاهش می یابد.

با این حال، بعضی از کودکان این مرحله اکولیلیا  را از دست نمی دهند. بعضی از بچه ها فقط گفته های دیگران را  تکرار می کنند و به ندرت افکار یا جملات خود را مطرح می کنند. شاید ما دوست داشته باشیم که طوطی سخن گوی ما گفته های ما را تکرار کند ولی دوست نداریم که فرزندمان صرفا آنچه دیگران می گویند تکرار کنند!. بعضی از کودکان به هیچ وجه حرفی نمی زنند مگر آنکه یک تکه از فیلم و انمیشنی باشد که قبلا شنیده باشند. این نوع اکولالیا بخشی از رشد گفتار و زبان نیست می تواند نشان دهنده مشکلات کودک در یادگیری گفتار و زبان باشد. ما در این نوشته درباره تکرار کلمات کودکان و تکرار جملات کودکان صحبت کردیم و در ادامه می خواهیم بگویم در حالت طبیعی این تکرار کلمات و جملات در کودکان تا چه زمانی ادامه پیدا می کند و از چه زمانی کاهش پیدا می کند.

کی باید اکولیلیا متوقف شود؟

کودکان در سن بین یک تا دوسالگی از طریق تکرار کلمات شما ، شما را مجذوب خود می کنند و به این طریق به شما می فهمانند که در حال یادگیری هستند. با این در سن دوسالگی آنها آرام آرام از جملات و کلمات خودشان استفاده می کنند. البته ممکن است در زمانهایی که سوالات پیچیده ( طول جملات سوالات بیشتر از چند کله باشد )  از آنها می پرسید  و یا مواقعی که دستورات چند مرحله به انها می دهید ( توپ رو از روی کمد بردار بزارش توی سبد قرمز .) آنها نیز از تکرار گویی و اکولالیا استفاده کنند ، با این حال غالب گفته های آنها ، کلمات و جملات خودشان است. یک کودک دو ساله نباید تمام گفته ها و کلماتش بصورت تقلید و اکولالیا باشد.

در سه سالگی شما اکولیلیا ( تکرار جملات کودکان  ) بسیار کمتری در گفتار کودکتان می بینید. در این سن کودک با ساخت جملات ساده خودش با جهان پیرامونش ارتباط برقرار می کند. ممکن است شما در این سن تکرارگویی های بسیار جزئی از او ببینید اما گفتار کودک اغلب ناشی از  افکار خودش هستند.

اکولیلیا با تاخیری (مانند نقل قول از فیلم ها و تلویزیون ها) توسط بسیاری از بچه ها استفاده می شود، تکیه زیاد بر آن می تواند نشان دهنده یک مشکل باشد. . شما ممکن است جملاتی از  فیلم یا تلویزیون را  در گفتار کودک پیش دبستانی خود بشنوید زیرا او نقش بازی می کند و دوست دارد صحنه هایی از کارتون مورد علاقه اش را که دوست دارد تکرار کند. این موارد طبیعی است و جای نگرانی ندارد  ، حال، اگر کودک پیش دبستانی شما  ،  در یک صحنه یا نقل قول گیر کرده و آن را بارها و بارها تکرار کند، ممکن است یک مشکل وجود داشته باشد.

طبیعی است که پسران صحنه هایی از انیمیشن “پاندا کونگ فو کار” را تکرار کنند و در حالیکه با هیجان خود را در نقش آنها می بینند برخی از جملات آنها را تکرار و نقل کنند.

علت تکرار کلمات در کودکان – تکرار جملات در کودکان – اکولالیا چیست؟

درمان اکولالیا

درمان اکولیلیا ساده به نظر نمی رسد. در ابتدا باید مشخص شود که علت این تکرار گویی چیست ؟  در هر صورت پیشنهاد می کنم اگر چنین تکرار گویی های غیر طبیعی را در گفتار فرزندتان دیدید حتما به یک ” آسیب شناس گفتار و زبان ”  ( گفتار درمانگر ” مراجعه کنید.

در اینجا ما لیستی از مراکز گفتار درمانی معتبر را گرد اورده ایم که می توانید با مراجعه به آنها مرکز گفتار درمانی مورد نظر خود را جستجو کنید

علت تکرار کلمات در کودکان – تکرار جملات در کودکان – اکولالیا چیست؟

35 دیدگاه دربارهٔ «اکولیلیا | علت تکرار کلمات و یا جملات در کودکان چیست؟»

  1. سلام پسر من ۲سالو نیمشه و از وقتی که شروع ب حرف زدن‌کرده خیلی راحت حرف میزنه ولی الان ۳ روزه که وقتی میخواد بگه دوست میگه ددددودو بعدش میگه من بلد نیستم حرف بزنم
    نسبت به قبلا هم کمتر حرف میزنه ولی بعضی وقت ها اینجوری میشه نه در تمام کلماتی که میخواد بکار ببره
    میشه راهنماییم کنید

  2. سلام من پسرم ۲سال و نیمشه از وقتی که حرف میزنه مشکلی نداشته ولی الان ۲ روزه که وقتی میخواد حرف بزنه حرف اول اولین کلمه جملشو همش تکرار میکنه مثلا میگه ی ی ی ی یادم رفت
    همیشه هم اینجوری نیست مثلا الباقی جملشو راحت میگه میشه راهنماییم کنید ممنونم

  3. سلام ببخشید اگه میشه راهنمایی کنید بچه خواهرم دو سالشه وبعضی کلمات رو تکرار میکنه مثلا توی جمله یه کلمه رو تکرار میکنه بعد بقیه جملش رو میگه

  4. سلام
    دختر 2/5 ساله من، حدود 10 روزه که آخر کلماتی که حرف ساکن داره رو تکرار میکنه. مثلا “بوددد” ـ “پریدممم”.
    البته نه همیشه. تعداد تکرارش هم نامشخصه.
    همون کلمه رو وسط جمله روان میگه. اما آخر جمله تکرار میکنه. یا گاهی برای “م” و “ب”، فقط لبشو به هم میزنه.
    گفتار درمانگر گفت مشکلی نیست. اما اون و روانپزشکان و متخصصان مغز و اعصاب اینو نمیشناختن و راهنمایی نکردن.

  5. با سلام دختر من دو سال و چهار ماهشه دیر به حرف اومده نزدیک به دو ماهه که شروع کرده به اکو کردن البته خیلی به انیمیشن های انگلیسی علاقه داره و شعرهای طولانی رو حفظه و همچنین شعرهای فارسی و بیشتر شعر میخونه تا صحبت کردن…من نگران اوتیسم هستم اما از علائم فقط اکو کردن و داره و عدم پاسخگویی به سوالات با جواب چون بیشتر سوال و تکرار میکنه اما به احساسات و حالت غیر عادی من واکنش نشون میده لطفا راهنمایی کنید خیلی نگرانم. …ممنون

  6. سلام کودک من وقتی میخواد بگه آخه هی میگه آخه آخه آخه آخه و بعد جملشو‌میگه ویا وقتی میخواد بگه خونه میگه خو‌خو‌خو خونه
    سه سالشه و احساس میکنم با سختی حرف نمیزنه فقط عادت کرده ابتدای کلمات رو تکرار کنه
    آیا نگران کنندست؟به گفتار درمانی باید مراجعه کنم؟

  7. کودک سه سال و پنج ماهه ام جملات و سوالات و درخواستها و ببشتر جملاتمونو تکرار میکنه . از خودشم جمله میسازه کم و بیش اما تکرار جملات ما رو بیشتر اکو میکنه . مثلا حرفی که قبلا در یه موقعیت خاص به او زدیم رو تکرار میکنه مثلا میره سراغ اجاق گاز به خودش میگه دست نزنی ب گاز اگه دست بزنی خطذناکه میسوزی، و خیلی لز موارد دیگه . درمان چیست؟

    1. مصطفی قاسمی برم سبز

      سلام تقلید های کودک را تشویق نکنید و نسبت به آنها هیچ عکس العملی نشان ندهید. تلویزیون و موبایل را محدود کنید و گفتار را در بافت واقعی به آموزش دهید و از اون نخواهید که پس از شما تکرار کند برای درمان حتما باید به یک گفتاردرمانگر مراجعه کنید

      1. سلام با توجه به مورد اکو کردن حرفای فرزندم که براتون ذکر کردم . الان سه سال و هفت ماه داره و الان اکو کردنش با درست به کار بردن ضمیرها با حالت سوالی اکو میکنه .مثلا قبلا اگه عین جملاتمونو تکرار میکرد . الان مثلا بهش میگیم پسرم به برق دست نزن خطرناکه . اون هم در جواب میگه به برق دست نزنم ؟خطرناکههههههه؟ با حالت سوالی .
        یعنی از تکرار عینا و خود جملات تا حدود زیادی کم کرده . و فقط با حالت سوالی میپرسه جملمونو .
        و اینکه ما هم اصلا برای تکرار تشویقش نمیکنیم و کاری بهش نداریم فقط بیشتر وقتا چون تکرارهاش خسته کننده و رو اعصابه بهش تذکر میدیم که تکرار نکن جملمونو بجاش بگو باشه به برق دست نمیزنم یا ….
        بنظر شما نیاز هست به گفتاردرمانگر ببرمش؟

    2. سلام کودک ۲ ساله من از یکسال و نیمگی به سرعت هر کلمه ای را بعد از تکرار کردن هر کس تکرار میکنه و یاد میگیره و الان که تازه دو سالش شده جمله میگه جمله خبری مثلا بابا خوابیده کیف مامانی اونجاست و خیلی جملات دیگه اما تکرار هم داره مثلا میگم کیک میخوری میگه کیک . یا چنتا جمله تکراری مثل باشگاه تعطیل اقا لالا یا پارک تعطیل اقا لالا اینا رو خیلی تکرار میکنه بدون دلیل یهو سر صحبت ممکنه خودش باز کنه و این جملات تکرار کنه یا در روز یه کلمه جدید که یاد میگیره به طرز دیوانه کننده ای اون کلمه رو تکرار میکنه میشه منو راهنمایی کنین

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *