درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان

درمان اختلالات تلفظی
درمان اختلالات تلفظی

خوشبختانه مشکلات تلفظی و تولیدی به آسانی درمان می شوند. به شرط آنکه افراد درباره درمان این مشکلات اطلاعات کافی داشته باشند. ما در این نوشته قصد داریم هر آنچه نیاز است درباره درمان اختلالات تلفظی بدانید را بیان کنیم. ما را تا انتها همراهی کنید.

علت مشکلات تلفظی چیست؟

مهمترین علت مشکلات تلفظی، یادگیری غلط تلفظ حروف در دوران کودکی است. بیشتر مشکلات تلفظی بدون منشا ساختاری (منظور اندامهای گویایی مانند زبان و دندانها ) است. منشا بیشتر این مشکلات بد یادگرفتن صدا ها است. بدین معنی که فرد محل و یا شیوه تولید صدا را بخوبی یاد نگرفته است. برای نمونه فردی که در تلفظ حرف سین دچار بدیادگیری شده است، زبانش را در جای درست تلفظ “س” قرار نمی دهد و به عقب تر، جلوتر یا کنارها می برد. درنتیجه صدایی شبیه “ث” و یا “ت” شنیده می شود.

البته در مواردی علت مشکلات تلفظی، می تواند مشکلات ساختاری باشد. مشکلات ساختاری در زبان ( کوتاهی بند زیر زبان ) و دندانها (بد شکلی و یا فقدان دندانها جلویی) و.. باشد. این افراد هم پس از تشخیص گفتاردرمانگر و ارجاع جهت رفع مشکل ساختاری می توانند مشکل خود را برطرف بکنند.

تشخیص اینکه علت اشتباه حرف زدن شما چیست، برعهده متخصص گفتار و زبان (گفتار درمانگر) است.

درمان اختلالات تلفظی چگونه انجام می شود؟

برای درمان اختلال تلفظی هر صدا، یکسری تکنیک های مشخصی وجود دارد. اجرای این تکنیک ها در خانه کمی سخت است و بدون کمک متخصص، از عهده شما در خانه بر نمی آید.

آسیب شناس گفتار و زبان (گفتاردرمانگر) متخصص درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان است.

گفتاردرمانی با روانشناسی متفاوت است و از زیر شاخه های علوم پزشکی محسوب می شود. متخصص گفتار درمانگر ما تمامی دوره های اجرای تکنیک های فوق در دانشگاه با موفقیت طی کرده و در سریع تر زمان ممکن مشکلات تلفظی را درمان می کند.

درمان اختلالات تلفظی در بزرگسالان نیز ممکن است. هرچند هر چقدر سن پایین تر باشد درمان سریع تر است. بطور میانگین برای آموزش و تصحیح تلفظ هر حرف در کودکان 4 جلسه نیاز است.  در بزرگسالان این تعداد برای هر صدا گاها به 7 تا 8 جلسه نیز ممکن است برسد.

درمان اختلالات تلفظی

با مشاهده برگه “لیست کامل مراکز و کلینیک های گفتار درمانی ” در وب سایت هوش کالا می توانید به نزدیکترین مطب گفتاردرمانی به محل سکونت خود دسترسی داشته باشید و با خیالت راحت روال درمانی خود و یا فرزندتان را طی کنید.

تا چه سنی کودکان فرصت یادگیری خود به خودی تلفظ حروف را دارند؟

به طور میانگین کودکان در سن 5 سالگی تلفظ تمام حروف را یاد می گیرند. البته این بدین معنا نیست اگر کودک شما الان 4 ساله است و 50 درصد از حرفهایش را غریبه ها متوجه نمی شوند ، به او تا 5 سالگی فرصت بدهید. اگر مشکلات تلفظی و وضوح در هرسنی خیلی پایین است حتما به کلینیک گفتار درمانی مراجعه کنید. آسیب شناس گفتار و زبان براساس آزمایشات و ارزیابی های خود به شما می گوید که هم اکنون مداخله نیاز است یا خیر.

گفتاردرمانگر چطور مشکلات تولیدی را درمان می کند؟

منظور از مشکلات تولیدی همان مشکلات تلفظی است. گفتاردرمانگر بر اساس علت اشتباه حرف زدن شما درمان خود را آغاز می کند. برخی از کودکان تفاوتاتی بین صدای غلط و صدای صحیح قائل نمی شوند. درمان مشکلات تلفظی این کودکان با تمییز شنیداری صدا شروع می شود.

در نهایت همانطور که گفتیم گفتار درمانگر برای آموزش تلفظ صحیح هر صدایی یکسری تکنیک های دارد. این تکنیک تنوع زیادی دارند و غالب آنها از طریق چوب آبسالانگ و تحریک قسمتی از زبان ، به فرد آموزش داده می شوند. هر واج سه ویژگی منحصر به فرد را دارد :

  1.  جایگاه تولید :منظور از جایگاه تولید ، مکان برخورد زبان یا لب ها برای تولید صدا است. برای نمونه جایگاه تولید صدای “پ” دولبی است.
  2. شیوه تولید: صداها براساس شیوه خاصی ( انفجاری ، سایشی ، انسایشی و.. ) تلفظ می شوند.
  3.  واکداری و یا بی واکی: هر صدایا واک دار ( صدا دار ) و یا بی واک ( بی صدا ) است.

برخی از تکنیک های آموزش تلفظ در خانه:

ما در وب سایت هوش کالا ، نوشته های زیادی درباره درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان به تفکیک هر صدایی آورده ایم. برای دسترسی به تمامی آنها بر به برگه نوشته های مفید آموزش تلفظ حروف  بروید. یکبار دیگر متذکر می شویم آموزش و درمان اختلالات تلفظی بزرگسالان و کودکان بدون گفتاردرمانی امر سخت و تقریبا غیر ممکن است.

[ نوشته پیشنهادی : آموزش تلفظ حرف ر ]

بیماریها در مشکلات تلفظی

غالب کسانیکه مشکلات تلفظی دارند هیچ گونه بیماری پزشکی ندارند. با این حال برخی از مشکلات و بیماریها سبب مشکلات تولیدی می شوند. برخی از این بیماریها، اوتیسم، عقب ماندگی ذهنی، پارکیسنون، فلج مغزی، دیزارتری، کم شنوایی، ام اس و.. است. درمان مشکلات تلفظی در این بیماریها کمی طولانی تر ولی ممکن است.

نتیجه گیری

مشکلات تلفظی در هرسنی از طریق گفتاردرمانی درمان می شوند. هر چقدر سن فرد کمتر باشد درمان اختلال تلفظی اش راحتر و سریعتر خواهد بود. علت اشتباه حرف زدن ( مشکلات تولیدی ) ، غالبا بد یادگیری است. البته برخی از مشکلات تولیدی نیز بدلیل مشکلات ساختاری است. کودکان تا 5 سالگی می بایست تلفظ تمام حروف را یاده گرفته باشند. مراجعه به کلینیک های گفتاردرمانی بهترین راه برای تصمیم گیری درباره زمان مداخله است.

برخی منابع

Treatment and Persistence of Speech and Language

24 دیدگاه دربارهٔ «درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان»

  1. سلام من ۱۸ سال سن دارم و در بسیاری از کلمات مکث و بعد از چند ثانیه آن ها را می گویم بیشتر هنگام حرف زدن استرس می گیرم آیا با گفتار درمانی مشکلم حل می شود

    1. مصطفی قاسمی برم سبز

      سلام به نظر می رسد نوعی از ناروانی گفتار دارد قاعدتا باید به یکی از کلینیک های گفتاردرمانی مراجعه کنید تا پس از ارزیابی در خصوص درمان و تعداد جلسات اطلاعات دقیق تری بدست بیاورید

  2. سلام بنده علی هستم 19سالمه
    مشکلی که دارم نمی توانم حروف(س)و(ز) رو درست تلفظ کنم مثلا سیب رو شیب میگم مشکلم قابل حله و اگر بله چطور اون رو حل کنم

  3. سلام بنده علی هستم 17سالمه ومشکلی که دارم نمی توانم حروف(س)و(ز) رو درست تلفظ کنم مثلا سیب رو شیب میگم مشکلم قابل حله و اگر بله چطور اون رو حل کنم

  4. سلام.
    پسري 36 ساله و مجرد هستم که از بچگی، 3 حرف زير رو خوب نميتونم ادا کنم.
    س
    ر
    ز

    بنده “س” رو “خ” تلفط ميکنم. مثلا بجاي سيب ميگم خيب.

    دو حرف “ر” و “ز” رو هم بصورت “غ” ادا ميکنم.

    به عنوان مثال من “راه” رو ميگم “غا”ه و کلمه بازی رو میگم “باغی”.

    عرض شود که گفتار درماني شیراز اصلا کمکي بهم نکرده. در واقع بیشتر تو ذهنم زدند تا کمک کنند.
    چکار کنم؟ 20 ساله افسرده و گوشه نشین و مریض احوالم.
    سپاس

    1. مصطفی قاسمی برم سبز

      سلام اختلال تلفظی که شما دارید در صورتیکه مشکلات ساختاری ( آناتومیکی) نداشته باشید براحتی امکان پذیر است. لطفا بفرمایید گفتار درمانگر چه به شما گفته اند ؟ احیانا نزد گفتاردرمانگر ( آسیب شناس گفتار و زبان) رفته اید؟ چه تمریناتی انجام دادند و چند جلسه طول کشید ؟ مادر این همین وب سایت لیست مراکز معتبر گفتار درمانی شیراز را در قسمت جستجوی مطب آورده ایم.

      1. سلام
        من 16 سالمه و بخاطر بریدگی عمیق زبان و بخیه ان در تلفظ دو حرف ر و س مشکل دارم
        حرف ر ق تلفظ می کنم
        من اهل ساوه هستم تا جایی که اطلاع دارم گفتار درمانی در شهر من نیست میشه کمکم کنید
        ممنون

  5. با سلام بنده ۱۷ سالمه و پسر هستم من کلمه (س) و (ز) رو نوک زبونی میگم میخواستم بدونم با رفتن ب گفتار درمانی حتما درست میشه و چند جلسه باید رفت
    با تشکر

  6. باسلام واحترام. بنده 36سالمه ودرتلفظ حرف “ر”مشکل دارم وآنرا”و”تلفظ میکنم.البته فکرمیکنم منشاش بیشترهمان دوران کودکی باشد که این حرف رانمیتوانستم تلفظ کنم وبرخی ازاطرافیان مسخره ام میکردند وهیچ وقت درآن دوران جرات پیدا نکردم که این حرف راتلفظ کنم.ویاشایدهم منشاش ترسی باشد که درهمان سنین کودکی به آن دچارشدم خاطرم هست که ناخواسته بایک سگ روبروشدم وتقریباداشت به من حمله میکرد که همانجا کلازبانم بندآمده بودوقدرت فریادزدن نداشتم وشانس آوردم که صاحبش رسید.آیااین مشکل قابل رفع است؟ باتشکرازپاسخ شما.

    1. مصطفی قاسمی برم سبز

      سلام بله علت آن هر چیزی باشد قطعا با گفتاردرمانی مشکل شما حل خواهد شد در وب سایت لیست مراکز گفتاردرمانی ذکر شده است حتما به یکی از کلینیک های نزدیک محل سکونت خود مراجعه کنید
      پیروز و موفق باشید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *