درمان لکنت زبان در بزرگسالان | بیان 4 راهکار درمانی

درمان لکنت زبان بزرگسالان

درمان لکنت زبان در بزرگسالان معمای پیچیده ای شده است. معمایی که جدید نیست ولی هنوز ناشناخته های زیادی دارد. در این نوشته می خواهیم برای شما که لکنت زبان دارید و این نوشته را می خوانید بنویسیم. سعی می کنیم در عین سادگی در نوشتار، به نقد و بررسی انواع روشهای درمان لکنت در بزرگسالان بپردازیم. در نهایت انتخاب بهترین روش درمان را به شما خواننده محترم می سپاریم.

اما بهتر است قبل از معرفی 4 روش مطرح شده در درمان لکنت زبان بزرگسالان، درباره ماهیت این اختلال گفتاری صحبت کنیم.

ماهیت لکنت زبان در بزرگسالان

لکنت زبان یک مشکل مادرزادی – به این معنا که در بدو تولد همراه با کودک باشد – نیست. این مشکل معمولا در سنین 2 تا 6 سالگی در گفتار کودک نمایان می شود. برخی، در کمتر از دو هفته از بروز مشکل، بصورت خود به خودی خوب شده اند و اندکی، این مشکل در آنها تثبیت شده است.

لکنت یا گرفتگی زبان در بزرگسالان کم کم پیچیده تر و سر سخت تر می شود. آنچه که به مرور درمان را سخت تر می کند ماهیت روحی و روانی لکنت زبان است. ساختار لکنت زبان در دوران کودکی و بزرگسالی تفاوت های زیادی دارد. اجازه بدهید در ادامه ساختار لکنت زبان در بزرگسالان را بررسی کنیم. شناخت آناتومی لکنت زبان بزرگسالان ، کمک شایانی در درک روشهای درمان لکنت زبان بزرگسالان به ما می دهد.

آناتومی لکنت بزرگسالان

در تصویر زیر دو بخش مشخص است (بخش بالایی کوه  و بخش پایینی کوه). بخش روی آب (سفید رنگ) و بخش زیر آب .

بخش روی آب، اختلال گفتاری صرف است. گیرها، تکرار، کشیده گویی ها و وقفه ها. این بخش تنها قسمت نمایان لکنت زبان بزرگسالان است، اما همه لکنت زبان نیست. معمولا اعضای خانواده تمام لکنت زبان بزرگسالان را در همین گیرها، وقفه ها و تکرار کلمات می ببینند. اما یک بخش مهم و پنهان دیگر نیز وجود دارد. بخشی پیچیده که فقط دو نفر از از آن مطلع هستند. درمانگر و مراجعه کننده.

بخش نهان لکنت مربوط به احساساتی است که به مرور در ذهن فرد بوجود می آید. برخی از این احساسات بسیار مخرب و فلج کننده هستند. احساساتی که روزی معلول مشکل گفتاری بوده اند و امروز خود مستقل و بخشی از علت لکنت زبان در نوجوانان و بزرگسالان شده اند. این بخش پنهان تا جایی پیش می رود که خود، باعث مقاومت و شکست در درمان لکنت زبان در بزرگسالان می شود.

درمان لکنت زبان بزرگسالان

برای آشنایی بیشتر با علائم لکنت مطالعه مقاله زیر را به شما پیشنهاد می دهم:
[ علائم لکنت در بزرگسالان و کودکان]

نگاه دقیق تر به بخش آشکار

هر آنچه شما از لکنت زبان می بینید (تکرار گویی، قفل، کشیده گویی و.. ) می تواند اجزای تشکیل دهنده بخش آشکار لکنت زبان باشد. علائم این بخش از یک فرد به فرد دیگر ممکن است متفاوت باشد. فرد بزرگسالی ممکن است به مرور تکرار کلمات در گفتارش کم رنگ و حذف شود و فقط قفل و گیر در کلمات را نشان بدهد. بخش آشکار، پدر (آفریننده) بخش پنهانی لکنت زبان بوده و به مرور با بزرگتر شدن فرد، ضعیف و ضعیف تر می شود و قدرت را به فرزند خود یعنی بخش نهان (احساسات، عواطف و رفتارهای مرتبط با لکنت زبان بزرگسال) می دهد.

نگاه دقیق تر به بخش پنهان

این بخش شامل عواطف، احساسات، ترس ها، نگرانی ها و فرارهای فرد بزرگسال از لکنت زبان است. بسیاری از افراد در دوران کودکی هیچ اطلاعی از تکرار ها و قفل های خود نداشتند (بخش پنهانی در ابتدا وجود نداشت). ولی به مرور افزایش سطح آگاهی فرد و برخورد افراد پیرامون و همچنین واکنش هایی که خود فرد نسبت به این مشکل داشت آرام، آرام سبب شکل گیری ترس ها، اضطراب ها وفرار ها از لکنت زبان شد. در نتیجه این بخش متولد و به مرور بزرگ و بزرگ تر شد.

این احساسات در افراد مختلف انواع و شدت مختلفی دارد. قصد تشریح کامل این احساسات ندارم ولی تمایل دارم با ذکر مثالهایی اهمیت این بخش را در ذهن شما روشن تر کنم.

  • فردی که بدلیل ترس از بروز لکنت، در جمع دوستان و اقوام کمتر حضور پیدا می کند و یا کمتر حرف می زند.
  • ترس از لکنت سبب شده برخی از کلمات سخت را بیان نکند. ( هنگام خرید به جای “کیک “، “شیرینی ” می گوید.)
  • لکنت زبان سبب زودرنجی بالای او اختلاف زیاد او با اعضای خانواده شده است.
  • جواب سوالات معلم را در کلاس می داند ولی داوطلب پاسخگویی نیست.
  • بسیاری از موقعیت های شغلی را به همین دلیل از دست داده است.
  • و..

4 روش مطرح شده در درمان لکنت زبان بزرگسالان

روشها و ادعاهای زیادی در درمان لکنت زبان مطرح شده است. این ادعاها در تمام طول تاریخ و در تمام دنیا مطرح بوده است. ما در اینجا 5 روش درمان لکنت بزرگسالان را مطرح می کنیم و در نهایت تصمیم را به خود فرد واگذار می کنیم.

1-گفتاردرمانی در درمان لکنت بزرگسالان

عمر گفتار درمانی کم نیست. در گذشته نیز افرادی تحت عنوان درمانگر گفتار در کشور های مختلف به افراد دارای لکنت زبان کمک می کردند. در فیلم سخنرانی پادشاه ، شما می بینید که جرج ششم (پدر ملکه فعلی انگلستان)، برای درمان لکنت زبان خود دست به انواع و اقسام روشهای مطرح زد و تاثیر ندید. در نهایت پادشاه انگلیس با پیروی از دستورالعمل های گفتار درمانگر خود بر ترس از سخنرانی و لکنت خود، غلبه می کند و برای مردم کشور سخنرانی پیروزی بخشی را انجام میدهد.

درمان لکنت زبان بزرگسالان

گفتاردرمانی می بایست توسط آسیب شناس گفتار و زبان ( و نه روانشناس و مربی و معلم ..) انجام شود. آسیب شناس گفتار وزبان می بایست توانایی بالایی در مدیریت درمان لکنت زبان بزرگسالان داشته باشد. اگر یک آسیب شناس گفتار و زبان دوره های علمی و تجربی لکنت زبان بزرگسالان را نگذرانده باشد و همچنین تجربه کافی در این زمینه نداشته باشد، نمی تواند به شما کمکی کند.

انتخاب روش درمانی، مناسب با شرایط مراجعه کننده

روشهای و رویکردهای درمانی استاندارد و معتبری در درمان لکنت زبان بزرگسالان وجود دارد که آسیب شناس گفتار و زبان از آنها مطلع است. سوال اساسی که شما به همراه گفتار درمانگر خود باید به آن پاسخ بدهید. این است که کدام رویکرد درمانی برای شما مناسب تر است.

تاکید برخی از رویکردهای درمانی صرفا بر درمان بخش آشکار و برخی از آنها صرفا بر روی بخش نهان لکنت زبان است. گفتار درمانگر به همراه شما و براساس وضعیت لکنت تان، تصمیم می گیرد که از کدام رویکرد درمانی استفاده کند. تصمیم اینکه در ابتدا از کدام رویکرد شروع کنیم نیز در درمان شما حائز اهمیت است.

برخی از روشهای درمانی گفتار درمانی، بصورت فشرده و برخی بصورت هفته ای دو جلسه ای می باشند. آنچه در تمامی این رویکردها مشترک است، نیاز به همکاری بالای فرد دارای لکنت و خانواده او است. تقریبا در تمامی رویکردهای درمان لکنت بزرگسالان، گفتار درمانگر نقش مشاور و همراه را دارد و آن کس که در نهایت می بایست راه درمان لکنت را طی کند، خود فرد است.

سوال اساسی که شما به همراه گفتار درمانگر خود باید به آن پاسخ بدهید . این است که کدام رویکرد درمانی برای شما مناسب تر است.

[ نوشته پیشنهادی : راهکارهای درمان لکنت در کودکان ]

چرا گفتار درمانی من جواب نداد؟

ممکن است شما قبلا به کلینیک گفتار درمانی مراجعه کرده اید و نتیجه چندانی ندیده اید. این شکست شما می تواند بدلایل زیر باشد:

  • بنا به دلایلی همکاری خوبی با گفتار درمانگر خود نداشته اید.
  • جلسات درمانی را نصف و نیمه رها کرده اید.
  • بجای گفتار درمان نزد روانشناس و یا مربی آموزشی مراجعه کرده اید.
  • با گفتار درمانگر خود ارتباط خوبی نداشته اید.
  • در آن زمان انگیزه بالایی برای درمان لکنت خود نداشته اید.
  • گفتار درمانگر شما تجربه کافی در درمان لکنت زبان نداشته
  • به گفتار درمانگر خود اعتماد نداشته اید.

ممکن است دلیل شما از موارد بالا نباشد. به هرحال اگر هنوز به دنبال درمان گرفتگی زبان خود هستید بهتر است منتظر ننشینید و بدنبال همراه خوب و با تجربه ای (گفتار درمانگر) بگردید.

2- دارو درمانی

ما قبلا در نوشته دارو برای درمان لکنت زبان، بطور مفصل دراین باره نوشتیم. گفتیم که به دلیل ماهیت پیچیده لکنت دارویی وجود ندارد که بتواند هم مشکلات بخش آشکار و مشکلات بخش پنهان را بصورت دائمی حل کند.

برای آگاهی بیشتر درباره دارودرمانی لکنت زبان پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را بخوانید:
داروی لکنت زبان

3- طب سنتی_اسلامی در درمان لکنت زبان بزرگسالان

طب سنتی در این زمینه راهکارها مشخصی و موثر ارائه نداده است. البته برخی از افراد احتمالا ناآگاه و یا سودجو، توصیه هایی را ( مانند خوردن بادام و برخی نخوردن بادام ! ) مطرح کرده اند.

4- خود درمانی

براساس روش خود درمانی، فرد با انگیزه قوی و ایجاد تغییرات لازم در زمینه بازخوردهایی که از محیط می گیرد و همچنین تغییر نگرشهای خود نسبت به لکنت، تلاش کند که اختلال گفتاری خود را اصلاح کند.

بنیاد لکنت زبان آمریکا کتابی را به زبان انگلیسی تحت عنوان خود درمانی در درمان لکنت زبان بزرگسالان منتشر کرده که می تواند برای شما مفید باشد. ( مشاهده و دانلود )

 [نوشته پیشنهادی : برای درمان لکنت چه بخوریم ]

گفتگوی داغ ! درباره درمان لکنت زبان در بزرگسالان

باور ما این است که برای روشن شدن بحث درمان لکنت زبان بزرگسالان، متخصصین گفتار درمانی، مراجعین دارای لکنت زبان و والدین می بایست به بحث و گفتگو در این باره بپردازند. اگر آسیب شناس گفتار و زبان هستید نقد و نظر خود را درباره نوشته فوق مطرح کنید. آیا روش درمانی دیگر برای لکنت بزرگسالان می شناسید؟

اگر از مراجعین دارای لکنت هستید از تجارب درمانی خود بگویید؟ آقا قبلا از روشهای فوق و یا روش دیگری استفاده کرده اید چه نتایجی داشتید؟

اگر هنوز شما درباره درمان لکنت بزرگسالان، ابهام و سوالی دارید نگران نباشید. در قسمت نظرات در پایین، ابهام و سوال خود را بپرسید و منتظر بمانید تا در سریع ترین زمان ممکن به شما پاسخ بدهیم. ما در این نوشته درباره 4 روش معمول در درمان لکنت زبان بزرگسالان توضیحاتی را ارائه داده ایم. شما نیز می توانید این نوشته را در بین دوستان خود به اشتراک بگذارید.

برخی منابع

How to stop or reduce a stutter

136 دیدگاه دربارهٔ «درمان لکنت زبان در بزرگسالان | بیان 4 راهکار درمانی»

  1. سلام
    ۳۱ سالمه و نزدیک ۲۷سال این مشکل رو دارم.گفتار درمانی رفتم خوب بود
    ولی خوب نشدم
    در ایام سربازی شدیدتر شد و متاسفانه الان دارم اذیت میشم
    میخوام خوددرمانی رو شروع کنم

  2. سلام،بنده ۲ سال هست که با خانمی که مدنظر و با انتخاب مادرم بود ازدواج کردم و خانمم لکنت زبان داره،که من و مادرم قبلا متوجه نشدیم،الان به خاطر لکنت زبان خانمم کلا از جمع فامیل و مهمانی ها فراری هستم و واقعا خجالت میکشم که به مهمونی فامیلی برم و بخاطر همین مسئله رابطه ام با بیشتر دوستام سرد و کم رنگ شده،خواهشن بگید که چجوری میشه درمانش کرد
    با تشکر

  3. سلام من حرف میزنم کلمات هم ناقص یا تلفظ بد نمیگویم من نفس کم میاره مبینیی تو یه جملات اخرش نفسم کم میاد وباعث کلمه دردهان قفل شود
    من از بچگی لکنت داشتم

  4. سلام لطفا کتاب خوددرمانی در لکنت زبان را هرچه زودتر ترمه و چاپ کنید تا دوستان بزرگسال دارای لکنت استفاده کرده و به امید خدا درمان شوند

  5. سلام من چند وقتی با یه اقایی آشنا شدم که کمی لکنت زبان داره ولی اصلا برام مهم نیست،مهم ذات و دل مهربونشه هنوز بهش نگفتم ولی خیلی دوست دارم با کمک هم کلا درمانش کنیم.

  6. سلام من تقریبا ۳۷سال پیش با هم سن و سال های خودم بازی می کردیم که دو تا از آن بچه ها لکنت زبان داشتند که من را تشویق می کردند که مثل آن ها حرف بزنم بعد از یه مدتی من هم مثل آنها لکنت زبان پیدا کردم و تا الان که ۴۳ سال دارم همراه من است.خیلی از موقعیت های مختلف را به علت مشکلم از دست دادم و الان فردی منزوی و افسرده هستم و به تازگی هم در زندگی زناشویی هم طلاق گرفته ام و دیگر کلا افسردگی و منزوی پیشه نموده ام.لطفأ راهنمایی ام نمایید چه باید بکنم؟؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *